În 1572, pe timpul domniei lui Báthory István, la Târgu Secuiesc, a fost înfiinţată prima breaslă, cea a tăbăcarilor. În anul 1807, breasla tăbăcarilor avea 56 de membri. La data de 1 mai 1638, principele Rákóczi György I a semnat la Alba Iulia documentul atestând privilegiile cizmarilor.
Muzeul Breslelor, Târgu Secuiesc
Cizmarii, împreună cu pantofarii, au dominat viaţa economică a oraşului Târgu Secuiesc. Încălţămintea realizată din piele tăbăcită a fost, la acea vreme, una dintre cele mai căutate produse. Tradiţia breslelor s-a păstrat până în anul 1947. În viaţa economică a oraşului Târgu Secuiesc au avut un rol însemnat şi cojocarii, olarii, curelarii, precum şi croitorii.
Muzeul Breslelor, Târgu Secuiesc

Muzeul Breslelor a fost inaugurat în anul 1972, în incinta fostei primării, construită în 1857, fiind o secţie a Muzeului Naţional Secuiesc, înfiinţat cu scopul de a prezenta istoria breslelor şi a asociaţiilor meşteşugăreşti din zonă. Materialele au fost adunate de profesorul de istorie Incze László, care a realizat și expoziţia muzeului, unele piese având o valoare inestimabilă.

Sala de expoziție de la Muzeul Breslelor, Târgu Secuiesc

Muzeul de Istorie a Breslelor „Incze László” din Târgu Secuiesc

Muzeul Breslelor are opt săli la parterul clădirii și găzduiește expoziţii care refac istoria breslelor şi a asociaţiilor meşteşugăreşti. O mare parte din uneltele şi obiectele diferitelor meşteşuguri au fost donate muzeului de către urmaşii meşterilor care au fost implicaţi în procesul naşterii breslelor şi al asociaţiilor meşteşugăreşti.

Muzeul Breslelor, Târgu Secuiesc

Dintre cele unsprezece meserii care au fost organizate în bresle, doar pentru nouă s-a adunat suficient material pentru organizarea unei expoziţii. La intrare, pe dreapta, se află cinci săli destinate olarilor, cizmarilor, pantofarilor, tăbăcarilor, cojocarilor, fierarilor şi lăcătuşilor.

Muzeul Breslelor, Târgu Secuiesc

Pe stânga, sunt trei săli, unde şi-au găsit loc diverse exponate, fiecare o poveste care trimite vizitatorul în vechile ateliere ale turtarilor, măcelarilor, pălărierilor, tâmplarilor şi croitorilor.

Muzeul Breslelor, Târgu Secuiesc

În expoziţia de istorie locală, sunt prezentate documente referitoare la acordarea rangului de oraş, a privilegiilor de bresle şi cele de târg, precum şi alte exponate care vorbesc de momentele importante din procesul de dezvoltare a oraşului.

Colecția cu arme de epocă – Muzeul Breslelor, Târgu Secuiesc

Impresionantă este colecţia cu arme de epocă. În această sală sunt: unul dintre portretele lui Gábor Áron, un dulap, plus un birou confecţionate chiar de acest revoluţionar, copia fidelă după celebrele tunuri ale revoluţiei turnate în Târgu Secuiesc, copie ce datează din 1971, patru busturi din ipsos, ale lui Kossuth Lajos, Turóczi Mozes, Bem József şi Petőfi Sándor, toate creaţii ale sculptorului Vetró András din Târgu Secuiesc.

Muzeul Breslelor, Târgu Secuiesc

De-a lungul celor patru decenii de existenţă, Muzeul din Târgu Secuiesc a găzduit în jur de 200 expoziţii, iar peste o sută de artişti au expus şi promovat lucrările în aceste spaţii. Colecţia de artă contemporană cuprinde 424 de lucrări. Anual sunt organizate 8-l0 expoziţii.

Colecţia de costume populare miniaturale – Muzeul Breslelor, Târgu Secuiesc

O colecţie de costume populare miniaturale constituie subiectul unei expoziţii permanente celebre, de mare succes în rândul vizitatorilor de toate vârstele. Costumaşele au fost confecţionate de copii maghiari din Transilvania, în perioada 1970 – 1971, în urma unui concurs lansat de Revista Jóbarát.

Colectia aparţine aproape în întregime Muzeului Naţional Secuiesc, iar în anul 1974 a ajuns în posesia secţiei din Târgu Secuiesc când a fost transferată o primă parte, ca apoi, în 1995, să ajungă toată colecţia.

Muzeul Breslelor, Târgu Secuiesc

Colecţia cu echipamente ale pompierilor voluntari a ajuns în proprietatea Muzeului Breslelor în anul 1992. Trăsurile pompiereşti de epocă pot fi vizitate în cadrul unei expoziţii în aer liber.

Muzeul Breslelor, Târgu Secuiesc

Muzeul Breslelor are un loc aparte în istoria orașului Târgu Secuiesc, din județul Covasna, fiind deschis de aproape 50 de ani.

Muzeul Breslelor, Târgu Secuiesc

Muzeul Breslelor, care poartă numele lui profesorului Incze Laszlo, oferă o incursiune în trecutul zonei. Este un univers în care vizitatorii descoperă meșteșugurile pe care localnicii le-au lăsat moștenire urmașilor. În acest muzeu veți descoperi file din viața foștilor olari, măcelari, cizmari, tâmplari, pălărieri, cojocari, croitori ori fierari.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii de Adrian Satmaru

Informații https://www.sznm.ro/sznmr.php?o=muzeulbreslelor