Aș putea începe precum Ioana Petreuș, “Merg pă Iza, vin pă Mara”, doar că eu am început invers, am plecat de pe Mara și am ajuns “cătă” Iza. Am plecat de dimineață din Petrova odată cu ridicarea negurilor albe din albiile pâraielor. Ici și colo câte un vălătuc de ceață lăsa privirea să simtă un colț de munte sau o pășune ce străjuia satul. Deși sfârșitul lui august era tare frig dimineață. Am plecat zgribulit la o temperatură de 13 grade, dar, pe parcursul drumului, m-am încălzit privind peisajul superb până la Strâmtura și, apoi, Bârsana.

Vadu Izei, județul Maramureș

Zi de sărbătoare, 29 august, Tăiarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, am avut ocazia să văd oamenii la sărbătoare. Bunicuțe potrivindu-și zadiile și năframele sau fătuțe tinere, mândre să poarte straiul tradițional (țărănesc), se grăbeau către bisericile de lemn care împungeau cerul cu ale lor turle ascuțite.

 

Deja ceața se ridicase și soarele de vară târzie începuse să spună primele cuvinte ale dimineții sub forma unor raze de soare calduțe și blânde. Verdele închis, și, pe alocuri, un vârf de copac ruginiu prevesteau apropierea toamnei.

Pensiunea Agroturistică  Raluca, Vadu Izei, județul Maramureș

Vadu Izei m-a întâmpinat cu un du-te/vino de sărbătoare în care toată lumea finaliza ultimele pregătiri pentru sărbătorirea Ionilor și Ioanelor. Mergâd ușor prin localitate, un indicator mi-a atras atenția că mă apropii de punctul terminus al zilei de astăzi, Pensiunea Agroturistică  Raluca.

Pensiunea Agroturistică  Raluca, Vadu Izei, județul Maramureș

Am apucat drumul conform indicatorului și am început să întrezăresc, printre copaci, o casă mândră aproape de vârful unui deal. Am admirat-o în tăcere și am continuat drumul. După aproximativ 400 de metri am realizat că acea casă mândră pe care o vedeam de jos nu era alta decât Pensiunea Agroturistică Raluca.

Pensiunea Agroturistică  Raluca, Vadu Izei, județul Maramureș

O minune de clădire cu pereții albi scotea în evidență sculpturile tradiționale maramureșene în lemn. O sculptură în lemn pe care scria clar Pensiunea Agroturistică Raluca mi-a dat de înțeles că am ajuns acolo unde mi-am propus. Chiar de la intrare este imposibil să nu remarci terasa imensă cu mese din lemn masiv și mușcatele atârnate la intrare. Având în vedere că locația este relativ la înălțime, de pe terasă ai o panoramă superbă asupra localitații Vadu Izei și a munților Maramureșului.

În curtea Pensiunii Agroturistică  Raluca, Vadu Izei, județul Maramureș

Imediat lângă terasă, un foișor cu grătar și cuptor îți dau de înțeles că dacă vrei să te gospodărețti de unul singur, aici ai toate instrumentele necesare.

Pensiunea Agroturistică  Raluca, Vadu Izei, județul Maramureș

Am intrat în pensiune și m-a izbit un aer rece, proaspăt și un miros de curat. Chiar în fața ușii sunt scările care dau către camere, iar în partea stângă livingul cu bucătăria. Livingul, foarte spațios, frumos compartimentat într-o cameră principală și un soi de separeu te așteaptă cu decorațiuni specifice maramureșene să savurezi atmosfera autentică a Maramureșului Istoric.

Cameră la Pensiunea Agroturistică  Raluca, Vadu Izei, județul Maramureș

După acest tur succint, de bun venit, a venit și rândul camerei. Am intrat într-o cameră spațioasă cu așternuturi albe ca spuma laptelui și decorațiuni specifice zonei. Paturile frumos aranjate răspândeau un miros de proaspăt și de curățenie.

Pensiunea Agroturistică  Raluca, Vadu Izei, județul Maramureș

Balconul dă către o terasă cu mese din lemn masiv unde poți sta liniștit și savura cafeaua de dimineață acompaniat de peisajul oferit de munții Maramureșului și de casele frumos decorate și aranjate ale localității Vadu Izei. Din când în când, undeva în depărtare, auzi lătratul unui câine.

Cameră la Pensiunea Agroturistică  Raluca, Vadu Izei, județul Maramureș

Am vizitat și celelalte camere și am constatat că toate au aceleași caracteristici. La intrarea în fiecare cameră există un hol încăpător care dă către baie și către cameră, astfel că, intrarea în băi se face prin acest hol prevăzut cu loc pentru încălțăminte și cuier pentru haine.

Cameră la Pensiunea Agroturistică  Raluca, Vadu Izei, județul Maramureș

Camerele sunt compartimentate în așa fel încât să maximizeze spațiul și, implicit, confortul celor care stau aici. Toate băile sunt spațioase, prevăzute cu cabină de duș și geam pentru aerisire.

Cartea de oaspeți de la Pensiunea Agroturistică  Raluca, Vadu Izei, județul Maramureș

În fiecare cameră există o carte de oaspeți, oglinda agropensiunii. în care fiecare își scrie impresiile sejurului petrecut aici. Impresiile lăsate confirmă faptul că la Pensiunea Agroturistică Raluca serviciile sunt de o calitate superioară, iar oaspeții sunt puși pe primul plan.

Foișorul de la Pensiunea Agroturistică  Raluca, Vadu Izei, județul Maramureș

Bineînțeles, și aic,i la Pensiunea Agroturistică Raluca, ospitalitatea maramureșeană este la loc de cinste. Pentru cei care doresc să servească masa aici, gazdele, oameni de-ai locului, asigură serviciul de masă în regim demipensiune, preparatele fiind din bucătăria tradițională, iar ingredientele din fermă proprie. Astfel aveți siguranța că veți degusta bucate cu cel mai autentic gust posibil.

Bucătăria Pensiunii Agroturistică  Raluca, Vadu Izei, județul Maramureș

Pe lângă cele enumerate mai sus, Pensiunea Agroturistică Raluca oferă oaspeților un loc de joacă pentru copii, acces la internet prin conexiune wireless securizată și acces la o bucătărie complet utilată.

Foișorul Pensiunii Agroturistică  Raluca, Vadu Izei, județul Maramureș

Pentru grupuri, contra cost, se asigură ghidaj în zonă și la obiectivele turistice de intres local, ruinele castrului roman de la Oncești, valea borcutului (izvor de apă minerală), trasee montane cu vizitarea Ignișului, etc. De asemenea, tot aici, la Pensiunea Agroturistică Raluca, se pot organiza seri tradiționale cu ceterași din Vadu Izei sau plimbări cu căruța vara și plimbări cu sania iarna.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmarru