7 septembrie este a 250-a zi a calendarului gregorian și a 251-a zi în anii bisecți.

Iată selecția noastră de evenimente istorice care s-au întâmplat în ziua de 7 septembrie, în România.

Nicolae Titulescu

La data de 7 septembrie 1931, Nicolae Titulescu a fost reales în funcția de președinte al celei de-a XII-a Sesiuni ordinare a Adunării Societății Națiunilor; a fost un caz unic în istoria Ligii Națiunilor, când un fost președinte al Ligii a fost reales pentru o nouă sesiune.

Cadrilaterul

Tratatul de la Craiova a fost semnat la 7 septembrie 1940 de către trimișii Majestății Sale Regelui României (Alexandru Cretzianu și Henri-Georges Meitani), respectiv trimișii Majestății Sale Regelui Bulgarilor (Svetoslav Pomenov și Teokhar Papazoff). Conform prevederilor acestuia, România urma să cedeze Bulgariei partea sudică a Dobrogei (Cadrilaterul în română), și să procedeze la realizarea unor schimburi bilaterale de populație.

Acest teritoriu fusese anterior cedat de către Bulgaria României, în urma ratificării Păcii de la București din anul 1913. Tratatul de la Craiova a fost ratificat la data de 13 septembrie 1940 de către generalul Ion Antonescu, în calitate de președinte al Consiliului de Miniștri, și nu de Regele României, Mihai I, parte contractantă în tratat.

Anișoara Cușmir

La data de 7 septembrie 1982, Vali Ionescuși Anișoara Cușmir s-au situat pe locurile I și, respectiv II, la săritura în lungime la Campionatele europene de atletism de la Atena.

Afișul filmului După-amiaza unui torționar

La data de 7 septembrie 2001, a fost prezentat, în cadrul Festivalului de Film de la Veneția, filmul lui Lucian PintilieDupă-amiaza unui torționar, realizat după romanul „Drumul Damascului„, de Doina Jelea.

Alte evenimente importante ce au legătură cu data de 7 septembrie

Comandant de aviație Mariana Drăgescu 
(în fotografie, sublocotenent)

La data de 7 septembrie 1921, în Craiova, s-a născut Mariana Drăgescu, aviatoare română, membră a Escadrilei Albe. A făcut războiul din prima și până în ultima zi, fiind singura aviatoare care a luptat atât împotriva URSS, cât și împotriva Germaniei naziste. În timpul războiului escadrila a transportat peste 1500 de răniți.

Angela Gheorghiu, soprană română

La data de 7 septembrie 1965 s-a născut, în Adjud, județul Vrancea, Angela Gheorghiu. Angela Gheorghiu este o soprană română, una dintre cele mai renumite cântărețe de operă din lume.

Informații și fotografii wikipedia.org