Leordina, localitate atestată documentar încă din 1411, este una dintre bijuteriile Maramureșului Istoric care demonstrează o consecvență desăvârșită în păstrarea tradiției, dar și un cult al strămoșilor și gastronomiei locale. Situată la confluența a două râuri, Vișeu și Ruscova, Leordina a împrumutat de-a lungul timpului atât din portul tradițional huțul ucrainean cât și din portul tradițional din zona Moiseiului, localitatea Moisei fiind relativ aproape, astfel, în portul popular se regăsește culoarea albastră azurie, dar și tradiționalul roșu cu negru, specific Maramureșului Istoric.

Pensiunea Sub Horiță, Leordina, județul Maramureș

Prin poziționarea geografică, Leordina este cam la jumătatea distanței dintre Sighetu Marmației și Borșa, motiv pentru care constituie locația ideală pentru vizitarea obiectivelor turistice din zonă. Astfel, accesul este foarte ușor către mocanița de pe valea Vaserului, Monumentul Martirilor de la Moisei, cascada Măgura, Izbucul Albastru al Izei, cascada Cailor, către Borșa sau Mănăstirea Petrova, Memorialul Durerii, Cimitirul Săracilor sau Casa Elie Wiesel către Sighetu Marmației.

Pensiunea Sub Horiță, Leordina, județul Maramureș

Un alt obiectiv turistic ce merită toată atenția este Mănăstirea Bârsana, unde se poate ajunge prin Petrova urmând un drum proaspăt asfaltat către Strâmtura, drum ce scurtează aproximativ 40 de kilometri față de varianta clasică prin Sighetu Marmației.

Pensiunea Sub Horiță, Leordina, județul Maramureș

Dacă vrei să te bucuri de gastronomia locală, peisajul desăvârșit oferit de munții Maramureșului și ospitalitate, recomandarea noastră este Pensiunea Sub Horiță, o locație pentru care definitorii sunt spațiul și facilitățile, dar și ospitalitatea gazdelor și frumusețea împrejurimilor.

Pensiunea Sub Horiță, Leordina, județul Maramureș

Foarte aproape de centrul localității, Pensiunea Sub Horiță este locul unde proprietarii, familia Nistor, au fost foarte darnici cu spațiul, camerele, interioarele și exterioarele fiind definite prin mărime. Pensiunea tinde vădit către modern, dar tradiționalul este foarte prezent prin aranjamentele exterioare și prin gastronomie.

Cameră la Pensiunea Sub Horiță, Leordina, județul Maramureș

Camerele Pensiunii Sub Horiță se bucură de spațiii generoase, sunt foarte luminoase, curate și se caracterizează prin curățenie și calitatea accesoriilor. Spațiile comune interioare excelează și ele prin mărime, modern și confort.

Cameră la Pensiunea Sub Horiță, Leordina, județul Maramureș

Printre facilitățile oferite se diferențiază accesul la internet prin conexiune wireless, parcarea în curtea Pensiunii Sub Horiță, accesul la grătar dotat cu toate cele necesare, cuptor și plită cu lemne, spațiu pentru activități fizice în aer liber, leagăne și locuri de joacă pentru copii.

Cameră la Pensiunea Sub Horiță, Leordina, județul Maramureș

La cerere, la Pensiunea Sub Horiță se poate servi o masă tradițională pe care nu o veți uita vreodată. Familia Nistor, indiferent că vă va servi un ceaun maramureșean, plăcinte, păstrăv la grătar sau păstrăv cu mămăliguță, întotdeauna va oferi o palincă sau o afinată din partea casei. Recunoscuți păstrători ai tradiției gastronomice, gazdele dumneavoastră vor avea grijă, de fiecare dată, să vă pregătească masa în așa fel încât să reveniți cu bucurie și plăcere de fiecare dată.

Interior Pensiunea Sub Horiță, Leordina, județul Maramureș

Conform celor spuse de gazde, pentru acest an se preconizează suplimentarea facilităților cu o terasă și un ciubăr, dar acestea sunt detalii asupra cărăra voi reveni pe măsură ce se vor concretiza.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru