În plină vară, mergând de la Gheorgheni către Târgu Mureș, am zărit, la un moment dat, în comuna Acățari, o construcție care semăna mai mult a conac decât a casă particulară. Frumos renovată și întreținută, mi-a făcut cu ochiul așa că, am oprit în parcare și am intrat să dau bună ziua în încercarea de a obține informații despre respectiva construcție. Așa am ajuns la Pensiunea Nemeș.

Conacul Toldalagi văzut din curtea Pensiunii Nemeș

Am reușit să stau de vorbă cu proprietara pensiunii, doamna Nemeș, care mi-a făcut o mică istorie a acestor locuri, După cum afirma doamna Nemeș, construcția de lângă pensiune a fost Conacul Toldalagi, iar povestea pensiunii este foarte strâns legată de acest conac.

Familia Toldalagi nu a avut moștenitori, astfel că acest conac a rămas, practic, al nimănui. În perioada comunismului, conacul, cu terenul aferent, a aparținut statului care l-a transformat in IAS. Din 1989 și până în 1992 a funcționat pe post de cârciumă a satului, apoi a reintrat în proprietatea statului, care l-a renovat și intenționeaă să îl transforme într-un muzeu al satului, conform afirmațiilor doamnei Nemeș.

Pensiunea Nemeș, Acățari, județul Mureș

Partea cea mai interesantă este că, Pensiunea Nemeș a luat naștere având ca punct de plecare grajdurile fostului conac.

Pensiunea Nemeș, Acățari, județul Mureș

Pensiunea Nemeș are 5 camere cu trei paturi, o cameră cu două paturi, o terasă la etaj, foarte frumos amenajată cu priveliște către Conacul Toldalagi și piscină, o terasă la parter, parte integrantă a piscinei descoperite cu o capacitate de 60 de șezlonguri și o piscină mai micuță, parțial acoperită cu o terasă aferentă.

Piscina exterioară a Pensiunii Nemeș, Acățari, județul Mureș

Ambele piscine ale Pensiunii Nemeș sunt cu apă sărată încălzită și sunt deschise atât publicului larg cât și celor cazați la pensiune.

Terasa Pensiunii Nemeș, Acățari, județul Mureș

De asemenea, restaurantul Pensiunii Nemeș este pregătit să găzduiască evenimente de dimensiuni mici și medii, aici, asigurându-se toate condițiile necesare pentru a te simți cât se poate de confortabil. Bucătăria restaurantului este cu specific internațional, dar se gătește, cu precădere, tradițional respectând rețetele zonei.

Recepția Pensiunii Nemeș, Acățari, județul Mureș

Camerele Pensiunii Nemeș sunt mari și luminoase fiind organizate în așa fel încât trei persoane să aibă libertate de mișcare și tot confortul necesar.

Holul Pensiunii Nemeș, Acățari, județul Mureș

O particularitate a acestei locații este încheierea sezonului de vară, când, clienții fideli sunt chemați pentru a degusta un gulaș oferit din partea pensiunii, acesta fiind parte integrantă a unui program de fidelizare și răsplătire a clienților fideli.

Cameră la Pensiunea Nemeș, Acățari, județul Mureș

Până în luna februarie a aului 2021, după cum afirma doamna Nemeș, aici vor fi funcționale o piscină complet acoperită și două saune, una cu aburi și una uscată.

Vedere către cele două terase ale Pensiunii Nemeș, Acățari, județul Mureș

Pensiunea Nemeș a fost deschisă în anul 2008 și, de atunci, este în permanentă extindere oferind oaspeților servicii de calitate și zile de neuitat.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru