Așa cum v-am obișnuit de-a lungul timpului, preparatele extraordinar de savuroase și gustoase de la Oxygen Restro din Pasul Pângărați ocupă un loc foarte important în gastronomia locală a Gheorgheniului. Dacă tot am ajuns aici, în prag de primăvară/iarnă, bineînțeles că nu am ratat ocazia de a degusta și a prezenta un alt preparat de excepție marca Andras Zsigmond sau chef Zsiga.

Chef Andras Zsigmond, Oxygen Restro, Pasul Pângărați

De această dată, chef Zsiga m-a surprins, plăcut ca de obicei, cu un preparat din miel, Coronița Regelui, un preparat care necesită un timp relativ lung de gătire datorită celor 12 ore cât trebuie să stea coastele de miel la baiț, dar rezultatul este un deliciu care merită savurat alături de un vin roșu demisec.

Oxygen Restro, Pasul Pângărați

Deși lună de primăvară, când ghioceii ar trebui să fie în floare, zăpada încă mai stăruia cu îndârjire în Pasul Pângărați, când am ajuns la Oxygen Restro. Am intrat cu chef Zsiga în bucătărie, curios și nerăbdător, și am urmărit cu atenție prepararea Coroniței Regelui.

Coasta de miel pregătită pentru a deveni Coronița Regelui

A ales o coastă de miel cu minimum 8 – 10 coaste pe care a condimentat-o bine cu sare, piper negru, usturoi și puțin rozmarin. Apoi, a pus carnea condimentată, la baiț, în frigider timp de 12 ore, pentru ca mielul să fie învăluit cu aroma condimentelor. Cele 12 ore le-am folosit pentru a face o tură prin zonă și a admira apele Lacului Roșu în prag de primăvară, urmând să continuam preparatul următoarea zi dis de dimineață.

Coastele de miel aranjate astfel încât sugerează forma unei coroane regale

După 12 ore, chef Zsiga a scos carnea de baiț, a folosit un ac mare și a cusut coastele formând un cilindru în așa fel încât coastele să fie aranjate într-o formă ce sugerează o coroană regală.

Coronița Regelui pregătită pentru împachetat

Tot acest ansamblu l-a îmbrăcat în hârtie de copt și apoi în folie de aluminiu. Totul a ajuns la cuptor, la foc mic, aproximativ 120 de grade, timp de 4 ore. Am profitat de aceste patru ore pentru a savura o cafea excelentă și a ne bucura de peisajul de la înălțime stând la o poveste.

Coronița Regelui împachetată, pregătită pentru a fi pusă la cuptor

După cele patru ore, chef Zsiga a scos Coroniței Regelui din cuptor, a înlăturat folia de aluminiu și hârtia penru copt, apoi a băgat din nou la cuptor, dar de această dată la 180 de grade, timp de 10 – 15 minute pentru ca preparatul să prindă o crustă rumenă, frumoasă.

Rumenă, cu marginile aurii, carnea de miel devine Coronița Regelui

După ultimele 10 – 15 minute de stat la cuptor, Coronița Regelui, un preparat de excepție, a fost frumos aranjat pe un platou din lemn și ornat așa cum se cuvine unui preparat de viță nobilă.

Coronița Regelui – plating marca chef Zsiga

Servirea lui este ideal a fi făcută cu un sos de merișoare și afine crude. Un vin roșu demisec poate completa perfecțiunea preparatului pregătit de chef Zsiga.

Coronița Regelui la Oxygen Restro

Oricum, gustul Coroniței Regelui este obligatoriu a fi savurat în compania peisajului de o frumusețe rară de la Oxygen Restro din Pasul Pângărați

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru și Chef Zsiga (Andras Zsigmond)

Rețetele originale și interpretate – Chef Zsiga (Andras Zsigmond)