Când spui Borșa te gândești invariabil, la munți, peisaje naturale și sporturi de iarnă, dar, un aspect foarte important, poate cel mai important, este abilitatea de a găzdui musafiri, abilitatea de a te face plăcut și de a fi maestru în arta ospitalității. Am găsit aici, la Borșa, un model de ospitalitate demn da a fi urmat, model ce se regăsește la Pensiunea Rustic.

Ceva mai sus de centrul localității, pe drumul către stațiunea Borșa și, mai departe, către Pasul Prislop, pe partea stângă, o construcție unde predomină lemnul, tronează semnul care vă anunță că ați ajuns la Pensiunea Rustic.

Atunci când am ajuns aici, la Pensiunea Rustic, am fost așteptat cu masa. O masă bogată, cu bunătăți proaspete de îți lăsau gura apă, mă aștepta cu cozonaci, brânză de oaie, cârnați, slănină, friptură de porc, pomana porcului, gogoși și multe altele. Iată, de ce am spus că aici se găsește un model al ospitalității maramureșene.

În vremurile trecute, primul lucru pe care îl făceau oamenii era, ca atunci când le intra cineva în casă, să-l omenească, să-l așeze la masă, pentru că oricine vine de pe drum, de cele mai multe ori este flămând.

Așa am fost întâmpinat la Pensiunea Rustic, cu ștergare albe, bucate alese și, bineînțeles, nelipsitele băuturi specifice zonei, afinata și palinca. Mirosurile se amestecau într-o simfonie sublimă, iar gustul preparatelor, am constatat după ce am început să mănânc, ar putea face deliciul oricărui gurmand notoriu.

Pensiunea Rustic este așezată cu fața către Pietrosul Rodnei. Peisajele pe care le vezi din camerele pensiunii sunt o parte a tabloului pe care îl admiri. Cealaltă parte, acolo unde se vede mâna harnică a femeilor maramureșene, este dată de decorurile rustice ale pensiunii.

La fiecare pas, în fiecare colțișor există un țol tradițional sau un veșmânt care să-ți aducă aminte unde ești. Am fost mai mult decât onorat să admir frumusețea portului tradițional purtat de doamna Fereștean, atunci când m-a întâmpinat.

Cu graiul molcom, dar ferm, doamna Fereștean, proprietarul Pensiunii Rustic, povestește despre locurile de aici, despre ce se poate vizita și este un adevărat ghid turistic pentru Borșa, pentru că vă dă orice informație de care aveți nevoie.

Camerele Pensiunii Rustic sunt mari și spațioase, bine aerisite și cu așternuturi albe, imaculate care împrăștie un miros odihnitor de proaspăt și curat. De pe terase se poate admira măreția Pietrosului, iar la etaj, din foișorul de aici prevăzut cu grătar, peisajul îți taie răsuflarea.

Am avut norocul să admir cel mai înalt vârf al Orientalilor în negurile desprinse din toamna timpurie unde culorile se îmbinau într-un dans haotic, dar suav și odihnitor, un paradox al începutului de toamnă.

Sala de luat masa este spațioasă iar căldura încăperii și mirosurile îmbietoare ale bucatelor fac din acest spațiu unul foarte îndrăgit de toți turiștii.

Printre facilitățile oferite de Pensiunea Rustic se numără nelipsitul acces la internet ce se face prin conexiune wireless, o bucătărie complet utilată pusă la dispoziția turiștilor, o terasă interioară pietruită frumos decorată tradițional, o terasă la ultimul etaj prevăzută cu grătar complet utilat și dotat cu toate cele necesare și un loc de fumat sau pentru servit cafeaua la parterul pensiunii.

Parcarea se poate face în fața pensiunii sau în curtea acesteia, locuri fiind disponibile pentru toți cei cazați aici. La cerere, doamna Fereștean, este mai mult decât fericită să vă poată pregăti preparate tradiționale din zonă și să vă desfețe simțurile cu cele mai alese bucate.

Dacă tot ați ajuns la Borșa, nu uitați că la distanță foarte mică se află lacul Iezer, Cascada Cailor, iar pentru ei care doresc să-și lumineze sufletul, Mănăstirea Pietroasa reprezintă cel mai potrivit loc de adâncă reverie și cugetare, peisajul de aici fiind absolut extraordinar.
Locul acesta, Pensiunea Rustic, a devenit unul foarte drag sufletului meu deoarece căldura oamenilor care te întâmpină și energia și frumusețea acestui spațiu te fac să te simți bine venit oricând.
Articol scris de Adrian Satmaru
Fotografii de Adrian Satmaru