Sic, o localitate pitorească din județul Cluj, este o localitate cu o reală încărcătură istorică, dar, mai ales, o localitate care menține vii tradițiile și obiceiurile culturii maghiare. Atestată documentar din anul 1291, de când datează și biserica de lemn reformată, localitatea Sic sau Szek se numără printre puținele locuri, din România, de acest fel unde se poate cunoaște și vedea tradiția și portul popular maghiar.

Muskatli Panzio, Sic, județul Cluj

În vizita mea din această localitate pitorească am fost cazat la o pensiune despre care, pentru început, aș spune că este în ton cu peisajul, o pensiune unde florile și aerul curat au dat culoare peisajului, o pensiune unde ospitalitatea și frumusețea oamenilor este în perfecta concordanță cu numele acestora, Muskatli Panzio, sau Pensiunea cu Mușcate.

Muskatli Panzio, Sic, județul Cluj

Din stradă se văd, roșii ca focul, frumos îngrijite și atârnate la balcon sau frumos aranjate pe lângă pensiune, mușcatele cărnoase, aducătoare de bună dispoziție, soare și căldură în inimi.

Muskatli Panzio, Sic, județul Cluj

La toate acestea mai adăugăm căldura și ospitalitatea gazdelor, curățenia impecabilă a curții și interiorului pensiunii dar și facilitățile de relaxare din curte și Muskatli Panzio devine ideală pentru un sejur liniștit în Sic.

Ciubărul și spațiul de relaxare din curtea Muskatli Panzio

În curtea pensiunii se află ciubărul, loc ideal pentru relaxare, terasa înconjurată de iarbă, un spațiu mic de joacă amenajat special pentru copii.

Cameră la Muskatli Panzio, Sic, județul Cluj

Mobilierul camerelor Pensiunii Muskatli este din lemn masiv pictat manual și, vă asigur că, atmosfera creată de măiestria artiștilor care au desăvârșit picturile de pe șifoniere, paturi sau noptiere este unică.

Cameră la Muskatli Panzio, Sic, județul Cluj

Indiferent că alegeți camera cu 2, 3 sau 4 patru ori apartamentul, aceeași căldură dată de lemnul masiv și picturile manuale asociate cu liniștea împrejurimilor, vă asigură toate cele necesare pentru a vă simți ca într-un mic colt de rai de unde vă puteți odihni după ce ați petrecut o zi într-un cadru natural de excepție.

Cameră la Muskatli Panzio, Sic, județul Cluj

Accesul la bucătăria Pensiunii Muskatli este doar pentru musafirii cazați aici. Bucătăria este complet utilată cu tot ceea ce este necesar pentru a pregăti un mic djun și nu numai.

Livingul Muskatli Panzio, Sic, județul Cluj

La Pensiunea Muskatli accesul la internet prin conexiune wireless este gratuit. Spațiile de relaxare special create pentru oaspeții pens sunt curtea interioară mai mult decât generoasă, terasa cu grătar, utilată cu toate cele necesare, locul de joacă pentru copii și, acces la ciubăr, care oferă un fel special de relaxare, mai ales dacă alegi să stai în apă caldă sub clar de lună.

Cameră la Muskatli Panzio, Sic, județul Cluj

Șederea ta, aici, în Sic, va fi mult mai valoroasă după vizita Caselor de Dans de la Sic. Chintesența culturii maghiare din zonă se află expusă aici. Localitatea Sic se mândrește cu o istorie bogată în ceea ce privește tradiția dansurilor populare maghiare, iar păstrarea acestora prin existența celor două școli de dansuri se datorează, domnului Michel van Langeveld, olandez de origine, stabilit în România. Este persoana care, îndrăgostită de frumusețea și profunzimea culturii maghiare a achiziționat vechile case de dansuri maghiare și le-a transformat în adevărate muzee unde vizitatorii sunt transpuși în universul minunat al dansurilor populare tradiționale maghiare.

Localitatea Sic este renumită și pentru celebrul Stufăriș de la Sic sau Delta Transilvaniei, unde cele 505 hectare de apă și stuf adăpostesc specii de păsări și plante pe care le poți admira numai aici.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru