Dansul este cunoscut și recunoscut ca fiind o distracție, o refulare, o modalitate de relaxare. Contrar acestei definiții generice, la Sic sau Szék, în maghiară, dansul este o distracție cultă, de oraș, are un caracter aparte și se practică în funcție de statul social. Foarte interesantă această tradiție, unică în felul ei, nu face altceva decât să scoată în evidență importanța și semnificația tradiției și culturii unui popor.

Casa de Dans Tradițional, Sic, județul Cluj

La Sic există și la ora actuală, trei case de dans, funcționale, două dintre acestea fiind proprietatea domnului Michel van Langeveld, olandez de origine, stabilit în România, care a achiziționat vechile case de dansuri maghiare și le-a transformat în adevărate muzee unde vizitatorii sunt duși pe meleaguri nebănuite ale dansurilor populare tradiționale maghiare.

Interior Casa de Dans Tradițional, Sic, județul Cluj

Casa de dans era locul unde, practic, îți alegeai drumul în viață, era locul unde se legau prietenii și unde se puneau bazele unor relații îndelungate ce sfârșeau, invariabil, cu căsătoria. Sic-ul, la origini, era structurat pe trei străzi, strada I, strada II și strada III, structură păstrată până în zilele noastre, iar fiecare stradă are casa ei de dans.

Interior Casa de Dans Tradițional, Sic, județul Cluj

Interesant este că participanții la dans nu se puteau duce decât la casele de dans de pe strada lor, astfel, și căsătoriile erau legate doar între parteneri de pe aceeași stradă, căsătoria între persoane de pe străzi diferite fiind interzisă. Precum am spus, o tradiție foarte stranie, tradiție ce are la bază statutul social al persoanelor ce locuiesc pe străzile în cauză.

Domnul Michel van Langeveld, Casa de Dans Tradițional, Sic, județul Cluj

De-a lungul timpului Michel van Langeveld, fascinat și pasionat de această tradiție, a reușit să readucă în prim plan prin restaurarea acestor case, o tradiție păstrată cu sfințenie până în anii ’70. Astfel, la Casele de dans din Sic puteți asculta istorii de acum câteva zeci de ani și vă puteți delecta cu muzica tradițională maghiară, o muzică cu foarte multe rezonanțe arhaice care aduce în prim plan cultura și istoria poporului maghiar.

Interior Casa de Dans Tradițional, Sic, județul Cluj

Din punctul meu de vedere, localitatea Sic reprezintă un unicat din mai multe puncte de vedere, pe de o parte tradiția și istoria dansului, care datorită domnului Michel van Langeveld au fost readuse la viață și celebrul Stufăriș de la Sic sau Delta Transilvaniei unde își au sălașul numeroase specii de păsări ce se regăsesc numai aici.

Interior Casa de Dans Tradițional, Sic, județul Cluj

Pasiunea lui Michel van Langeveld a făcut ca aceste case de dans să fie restaurate în totalitate și dotate cu straie tradiționale și unelte din acele vremuri. Frumusețea portului tradițional se poate admira pe câteva manechine și altele așezate frumos pe umerașe.

Interior Casa de Dans Tradițional, Sic, județul Cluj

Muzeul are o colecție importantă de mobilier tradițional lavițe, băncuțe pictate manual, covoare și așternuturi țesute manual sau la războaie de țesut, dar și o colecție importantă de veselă pictată manual a cărei frumusețe se poate admira oriunde prin spațiul muzeului.

Acoperiș tradițional din stufăriș

O atențe deosebită a fost acordată acoperișurilor acestor case care au fost refăcute cu stuf din Stufărișul de la Sic, exact după metoda tradițională. Aceste acoperișuri trebuiesc înlocuite odată la 10 ani, rezistența stufului fiind destul de mică la vitregiile naturii.

Interior Casa de Dans Tradițional, Sic, județul Cluj

În cadrul acestui muzeu pe lângă cele prezentate anterior aveți ocazia să admirați și alte obiecte vechi, printre care o colecție impresionantă de viori, discuri vechi cu muzică tradiționale, războaie de țesut sau alte obiecte ce se foloseau pe vremuri în gospodării.

Interior Casa de Dans Tradițional, Sic, județul Cluj

Fotografii vechi din care străbat în prezent crâmpeie ale trecutului locuitorilor Sic-ului, imagini ale vieții, tradiției și artei populare sau imagini de la festivități la care cu mândrie locuitorii își etalează frumusețea portului popular.

Interior Casa de Dans Tradițional, Sic, județul Cluj

De asemenea, de o atenție sporită s-au bucurat și cizmele pentru dans, acestea fiind create special în acest sens. Aici, la Casele de dans din Sic aveți ocazia să admirați o colecție de peste 100 de asemenea perechi de încălțări.

Interior Casa de Dans Tradițional, Sic, județul Cluj

Poate cel mai interesant lucru este faptul că, acest muzeu tradițional vă poate găzdui. La Pensiunea Csipkeszeg (Dantela de Sic), care este parte integrantă a acestui muzeu, vă puteți caza pentru un concediu de relaxare înconjurați de atâtea elemente din muzeu ce aduc un omagiu tradiției și artei populare maghiare.

Interior Casa de Dans Tradițional, Sic, județul Cluj

Acest muzeu unicat în Transilvania este o colecție de obiecte ce aparținut trăitorilor acestor meleaguri și datorită pasiunii domnului Michel van Langeveld, care continuă achiziția și conservarea lor, se constituie într-un spațiu unic ce onorează arta populară, tradiția și dansul maghiar și merită pe deplin să fie vizitat și, de ce nu, merită să vă cazați aici pentru a trăi și simți aproape frumusețea și delicatețea tradițiilor maghiare.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru