Mostră de longevitate și păstrare a tradiției, localitatea Sic (Szék, în limba maghiară) din județul Cluj se mândrește și cu un istoric bogat în ceea ce privește tradiția dansurilor populare maghiare, dar și cu păstrarea acestora prin existența celor două școli de dansuri. Perpetuarea acestei tradiții se datorează, în mare parte, domnului Michel van Langeveld, olandez de origine, stabilit în România, care a achiziționat vechile case de dansuri maghiare și le-a transformat în adevărate muzee unde vizitatorii sunt duși pe meleaguri nebănuite ale dansurilor populare tradiționale maghiare.

Pensiunea Csipkeszeg, Sic, județul Cluj

Natura este generoasă și oferă vizitatorilor magie pură. Astfel, localitatea Sic sau Szék, în maghiară, este renumită și pentru celebrul Stufăriș de la Sic sau Delta Transilvaniei, unde, cele 505 hectare de apă și stuf adăpostesc specii de păsări și plante pe care le poți admira numai aici.

Pensiunea Csipkeszeg, Sic, județul Cluj

Deloc întâmplător, am ales ca locație de petrecere a câtorva zile pentru cunoașterea acestor minuni chiar la domnul Michel van Langeveld, la Pensiunea Csipkeszeg, o pensiune total atipică pentru că aceasta face parte din Muzeul Dansurilor Tradiționale Maghiare.

Pensiunea Csipkeszeg, Sic, județul Cluj

Însăși denumirea pensiunii este o cunună a localității Sic sau Szék, în limba maghiară. “Csipke” în imba maghiară înseamnă dantelă, adică acea terminație a unui bun vestimentar care dă culoare, prestanță și frumusețe. Astfel, “dantela” localității Sic nu este altceva decât Pensiunea Csipkeszeg, aparținând domnului Michel van Langeveld, adică Csipkeszeg.

Pensiunea Csipkeszeg, Sic, județul Cluj

La Pensiunea Csipkeszeg aveți ocazia unică de a petrece un sejur de câteva zile într-o casă tradițională maghiară, casă ce pune la dispoziția musafirilor toate facilitățile necesare, confortul fiind în acest fel asigurat. Marea frumusețe este alta, faptul că petreceți timp într-un muzeu, practic, dormiți într-un muzeu, un muzeu al unei tradiții perfect păstrate.

Pensiunea Csipkeszeg, Sic, județul Cluj

Domnul Michel van Langeveld va fi mai mult decât bucuros să vă facă un istoric al casei muzeu și un istoric al dansurilor tradiționale maghiare, frumusețea și profunzimea acestora fiind lucrul care l-a făcut să se mute definitiv din Olanda în România, la Sic. Din cuvintele sale transpare dragostea pentru frumusețea și complexitatea dansului popular maghiar și pentru delicatețea și eleganța portului maghiar.

Pensiunea Csipkeszeg, Sic, județul Cluj

Limbile în care se poate purta o conversație aici, la Pensiunea Csipkeszeg, sunt româna, maghiara, engleza și olandeza. Indiferent de perioada anului în care vă hotărâți să faceți o incursiune aici, ospitalitatea de care beneficiați este aceeași, iar culorile oferite de peisaj și de stufărișul din Delta Transilvaniei completează perfect sejurul dumneavoastră.

Pensiunea Csipkeszeg, Sic, județul Cluj

Bineînțeles, mâncarea care se poate servi aici este tot cu specific tradițional maghiar, ceea ce face cu atât mai atractivă această locație unică în România.

Prispa Pensiunii Csipkeszeg, Sic, județul Cluj

Pensiunea Csipkeszeg este un unicat ce încununează cu brio pasiunea pentru istoria și cultura unei nații. Din acest punct de vedere, Michel van Langeveld, deși olandez la origine, a devenit un simbol al tradiției din localitatea Sic, care, prin pasiunea și truda sa, salvează obiecte ce fac parte din cununa culturii populare maghiare.

Cameră de la Pensiunea Csipkeszeg Sic, județul Cluj

Camerele sunt o sursă de relaxare și îmbogățire a sufletului. Zidurile frumos văruite sunt contrastate de culorile vii ale lemnului ferestrelor și ușilor. Sobele de teracotă de un verde viu și sănătos, perdelele fine și delicate din in, farfuriile unice ce decorează pereții, tablourile și oglinzile vechi sunt doar câteva din elementele decorului ce te introduce într-un univers superb și delicat.

Cameră de la Pensiunea Csipkeszeg, Sic, județul Cluj

Obiectele ce completează micul și complexul univers creat aici, la Pensiunea Csipkeszeg, poartă amprenta trecutului, fiecare dintre ele spunând o poveste ale căror personaje, au fost cândva oameni trăitori și truditori în Sic.

Cameră de la Pensiunea Csipkeszeg, Sic, județul Cluj

Pensiunea Csipkeszeg, pe lângă facilitățile deja precizate, pune la dispoziția musafirilor loc pentru servit masa, în același décor tradițional, acces la internet prin conexiune wireless și un foarte bogat repertoriu muzical tradițional maghiar.

Cameră de la Pensiunea Csipkeszeg, Sic, județul Cluj

Din punctul meu de vedere, Pensiunea Csipkeszeg este un loc unde condițiile de cazare și istoria adunată de secole fac un tot unitar perfect. De asemenea, ospitalitatea și naturalețea cu care sunteți primiți sunt elemente care vor face din sejurul petrecut aici, un vis devenit realitate.

Domnul Michel van Langeveld, Casa de Dans Tradițional, Sic, județul Cluj

Vei pleca mai bogat și mai frumos deoarece frumusețea, puritatea locului, energia sa vibrantă te încarcă, te transformă.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru