O denumire neobișnuită, dar mai mult decât adevărată, Izbucul Albastru al Izei este practic, o continuare a a Izvorului Bătrâna ce iese din muntele cu același nume aflat la extremitatea Moiseiului. Izvorul Albastru al Izei se află localizat pe Dealul Moiseiului și constituie o izbucnire a apelor, de unde și denumirea de izbuc, din subteranul carstic al Muntelui Bătrâna, după un traseu prin Ponorul Izei de aproximativ 2,4 kilometri.

Zona este o arie protejată de tip mixt, marcată cu numeroase panouri care specifică flora și fauna protejată, precum și atenționări referitoare la potențialele pericole reprezentate de prezența viperelor și a urșilor.

Până la Izvorul Albastru al Izei se poate ajunge din Moisei urcând Dealul Moiseiului pe un drum forestier practicabil strict cu autoturisme 4X4. De-a lungul drumului forestier se poate admira peisajul spectaculos și pitoresc deopotrivă oferit de Munții Maramureșului cu priveliști amețitoare asupra Vârfurilor Piciorul Caprei și Toroioaga, dar și peisaje inedite și spectaculoase cu Pietrosul Rodnei, paznic incontestabil peste tot ce mișcă pe Valea Vișeului.

De la marcarea începutului ariei protejate mai sunt de mers aproximativ 200 de metri printr-un canion, de-a lungul Izei, până la niște stâncării de unde se poate obseva izbucnirea albastru verzuie a izvorului de sub imense blocuri șistoase cristaline.

O placă din lemn marchează locul denumit și Izvorul sau Izbucul Albastru al Izei. Ceva mai sus, în partea dreaptă, deasupra izvorului, se pot observa rămășițele unui foarte mare foișor luat de furtună la 23 martie 2007, data la care câteva zeci de brazi au fost smulși de stihiile naturii și aruncați pe văile din jur.

Am fost la Izvorul Izei de două ori, în două anotimpuri diferite, de fiecare data prin amabilitatea celor de la Roamers of Woods, care, pe lângă poveștile condimentate au plusat prin prepararea unor gustări ad-hoc făcute în locul special amenajat în acest sens.

O colibă, un shack prevăzut cu acoperiș și loc special pentru făcut focul (vatră) a fost locul în care cavalul lui Alex Ștefancu a făcut minuni, Pepe Budai, Gotan și Adelin Ivașcu au făcut o demonstrație de surviving, iar Dani Budai, chef Budai, a făcut ce știe cel mai bine, respectiv să gătească.

Așa se face că, după o tură în pădure am servit și ceva cârnați pe piatră cu roșii și brânză și am savurat un ceai de mentă canadiană asezonat perfect cu fumul dulce al lemnului de brad.

A doua tură a fost făcută iarna, iar punctul culminant a fost marcat de prepararea bananelor cu ciocolată la jar de către Pepe Budai după un chin prelungit pentru căutarea rășinii pentru aprins focul și depistarea lemnelor înghețate potrivite pentru foc în zăpadă, la grade bune sub zero. Priceperea lui Pepe și ajutorul naturii au făcut ca și această tură să fie una reușită, încununată de povești și întâmplări pe care cu greu le poți uita.

Izvorul Albastru al Izei reprezintă un obiectiv turistic aflat în vecinătatea Moiseiului care trebuie vizitat, măcar pentru o ieșire la pădure sau pentru peisajele absolut extraordinare marcate de fânețele locuitorilor sau de casele muntenești specifice zonelor aflate la altitudine.
Articol scris de Adrian Satmaru
Fotografii de Adrian Satmaru