Despre Pensiunea Minodora din Polovragi am mai vorbit, dar de această dată revin cu una dintre piesele de rezistență care a făcut înconjurul țării și care face din doamna Minodora Dinică, proprietara pensiunii, un guru al cozonacului oltenesc. Recunosc, prima oară când am ajuns la Pensiunea Minodora am fost foarte plăcut surprins să văd cozonac la vânzare, ulterior urmând să aflu istoria acestuia și nu numai.

Pensiunea Minodora, Polovragi

Am ajuns la Pensiunea Minodora după un drum destul de obositor, așa că, doamna Minodora, fără prea multe întrebări m-a așezat la masă, ospitalitatea pensiunii fiind un simbol marcant al zonei. Până la urmă, nu știu cine nu a auzit, în zonă, de doamna Mimi. Cert este faptul că după ce m-am ospătat cum se cuvine, am fost invitat în bucătărie pentru a fi introdus în tainele celei mai râvnite prăjituri, mai ales de sărbători, cozonacul.

Aluatul pregătit pentru a fi rulat și apoi umplut

Odată intrat în bucătărie, un amestec de mirosuri aromate m-au învăluit, aducându-mi aminte de mirosurile prăjiturilor bunicii. Aici, mai multe doamne se ocupau cu măiestrie de prepararea prețiosului aluat pentru cozonac. Pe masă erau aranjate frumos, în boluri, ingredientele necesare pentru a fi încorporate.

Aluatul rulat începe a fi umplut

Așa am reușit să descopăr un amestec pe bază de cacao, “arma secretă” a doamnei Minodora, rahat, și un aluat cu o culoare galbenă aurie pe care nu am mai văzut-o de foarte mult timp. Explicația culorii acestui aluat este foarte simplă, ouăle de țară.

Amestecul secret al doamnei Mimi folosit pentru ca umplutură

Doamna Minodora este recunoscută în zonă pentru că achiziționează numai produse de la producătorii locali, astfel, preparatele făcute aici având un gust aparte, gust pe care l-ați mai întâlnit doar la mâncărurile pe care le făceau bunicile. De altfel, acest lucru are un dublu efect benefic, pe de-o parte gustul aparte al preparatelor, iar de cealaltă parte, stimularea producției locale.

Baghetele cu umplutură pregătite pentru a fi împletite

Revenind la celebrul cozonac al doamnei Mimi, am avut ocazia să fiu de față la fabricarea acestora și, bineînțeles, și la degustarea acestuia.

Pentru început, aluatul a fost frumos porționat în niște bile, care ulterior au fost frumos întinse cu sucitorul și tapate cu acel amestec mirific de cacao.

Bucăți de rahat presărate peste umplutură

La final, rahatul a fost presărat peste umplutură, apoi aluatul a fost frumos rulat și pus la o parte. Același lucru s-a întâmplat și cu a doua și cu a treia bilă de aluat. După acest procedeu, cele trei baghete umplute rezultate, au fost frumos împletite și închise luând forma finală a cozonacului.

Începe aranjarea împletiturilor în tăvi

Preparatul astfel obținut a fost așezat ușurel în tava pentru copt în care, în prealabil, s-a pus hârtie de copt pentru a evita arderea aluatului la copt. După ce au fost făcute câteva zeci de tăvi, au fost frumos aranjate în cuptor și, … a început salivarea doar la gândul gustului preparatului final.

În timp ce unii cozonaci sunt în pregătire, alții tocmai au ieșit din cuptor

Recunosc, așteptarea a fost lungă, dar rezultatul final a fost de-a dreptul dumnezeiesc. Sincer, aș face un drum până la Pensiunea Minodora doar pentru a degusta acest cozonac de-a dreptul fantastic. Nu este de mirare că doamna Mimi are comenzi și livrează în toată țara, cozonacul fiind doar unul dintre produsele care recomandă Pensiunea Minodora.

Faimoșii cozonaci ai doamnei Mimi din Polovragi

Pufoși, gustoși, cu coaja moale, cu miezul aromat și delicios, cu ingredientele perfect echilibrate, cozonacii doamnei Mimi sunt o mândrie a Polovragiului.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru