Polovragi, o comună cu un vechi și bogat istoric atât din punct de vedere tradițional cât țși din punct de vedere cultural. Aici a fost descoperită o așezare care datează din secolele II – I Î.e.n., așezare pe două nivele, unul cu rol de cetate, la înâlțime, între Platoul Padeșului și Crucea lui Ursache și cel de-al doile anivel, cu rol de așezare civilă, la ieșirea Oltețului din chei, la „Gura Pietrei”. Așadar, avem de a face cu o localitate cu un bogat trecut istoric, unde documentele sunt cele care vorbesc. Comuna este formată din Polovragi, localitatea de reședință și satul Racovița și, deși erau cunoscute cu foarte multă vreme înainte, primele atestări documentare sunt la 1480, localitatea Polovragi și la 1502 satul Racovița.

Ca ocupații tradiționale pomicultura, creșterea animalelor și arta populară sunt reprezentative pentru comuna Polovragi, parte din ele păstrându-se și în zilele de astăzi, dar acest subiect va fi tratat pe larg în articolele ce vor urma.

Pensiunea Minodora, Polovragi, județul Gorj

Având în vedere că a trecut ceva vreme de când nu am mai vizitat zona, am decis să fac o mică tură pentru a vedea ce și dacă s-a schimbat ceva față de vizitele anterioare. Așa am ajuns într-o locație emblematică pentru localitate, locație unde portul tradițional, gastronomia locală și ospitalitatea sunt la loc de cinste, Pensiunea Minodora din satul Racovița, comuna Polovragi.

Restaurantul Pensiunii Minodora, Polovragi, județul Gorj

Pensiunea Minodora are o poziție privilegiată fiind la suficientă distanță de drumul ce leagă orașele Târgu Jiu de Râmnicu Vâlcea, dar suficient de aproape încât deplasarea către oricare destinație să fie foarte facilă.

Interior Pensiunea Minodora, Polovragi, județul Gorj

O construcție clasică specifică subcarpaților din partea Olteniei, Pensiunea Minodora asigură musafirilor toate cele necesare pentru petrecerea unui sejur de neuitat în Oltenia de sub Munte.

Cameră la Pensiunea Minodora, Polovragi, județul Gorj

Camerele de la primul etaj, curate, aerisite și îngrijite fac deliciul șederii aici, iar cele de la etajul doi, cu două paturi matrimoniale, asigură spațiul necesar pentru 4 persoane.

Cameră la Pensiunea Minodora, Polovragi, județul Gorj

Decorațiunile interioare, culorile folosite și ambianța calmă și liniștită accentuează stare de relaxare și confort care te întâmpină de la intrarea în pensiune.

Cameră la Pensiunea Minodora, Polovragi, județul Gorj

La exterior, o terasă încăpătoare cu accesorii din lemn masiv, un spațiu verde și locul de joacă pentru copii asigură siguranța și confortul familiilor venite aici cu cei mici.

Piscină la Pensiunea Minodora, Polovragi, județul Gorj

Pe perioada verii, o piscină încăpătoare este atracția principală atât a adulților cât și a copiilor. Bineînțeles, nu lipsește accesul la internet ce se face prin conexiune wireless, disponibilă gratuit pentru toți musafirii Pensiunii Minodora din Polovragi.

Foișor și loc de joacă la Pensiunea Minodora, Polovragi, județul Gorj

Un alt punct forte al acestei pensiuni este existența restaurantului cu circuit închis și deschis deopotrivă. Din grijă pentru musafiri, restaurantul cu circuit închis este clar delimitat de cel cu circuit închis, astfel că oaspeții Pensiunii Minodora se pot bucura de intimitatea necesară pe perioada șederii aici.

Loc de joacă la Pensiunea Minodora, Polovragi, județul Gorj

Specificul restaurantului este tradițional, iar preparatele culinare servite aici se încadrează perfect în specificul zonei. Dintre deliciile culinare de la Pensiunea Minodora, unicat sunt Platoul Mirapet, platoul tradițional sau cozonacul de casă renumit pe plan național.

Pufoși și teribil de gustoși, cozonacii de la Pensiunea Minodora, Polovragi, județul Gorj

Toate preparatele de la Pensiunea Minodora sunt gătite folosind ingrediente din ferma proprie sau de la producătorii locali. Majoritatea ingredientelor sunt din fermă proprie, atfel fiind asigurată prospețimea și gustul extraordinar al preparatelor.

Ciorbă de perișoare de la Pensiunea Minodora, Polovragi, județul Gorj

Am avut ocazia să degust o ciorbă de perișoare, proaspăt luată de pe foc unde aromele mirodeniilor și prospețimea ingredientelor au făcut din acest preparat un adevărat deliciu. Bineînțeles, nu a lipsit tradiționalul ardei iute roșu și pâinea savuroasă.

Pentru evenimente de anvergură mică și medie, Pensiunea Minodora pune la dispoziția doritorilor o sală de evenimente cu o capacitate de 60 de locuri, cu ieșire în curtea interioară unde există acces atât la piscină cât și la locul de joacă pentru copii.

Pentru pasionații de drumeții, este bine de știut că de aici se poate porni către Transalpina sau Drumul Regilor, iar pentru cei care doresc să-și descarce povara sufletului, Mănăstirea Polovragi se află la mai puțin de 10 minute de mers cu mașina, respectiv la 6 kilometri.

Recomand această locație ca fiind locul ideal de petrecere a unui sejur liniștit cu familia sau prietenii, locul unde se pot degusta preparatele tradiționale cu care se mândrește Oltenia de sub munte.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru și Pensiunea Minodora