Localitatea Moisei este cunoscută și recunoscută pentru faima istorică, datorită Monumentului Masacrului de la Moisei, pentru Mănăstirea Moisei, pentru preparatul culinar “chigala”, care se face doar la Sfintele Sărbători Pascale, și, mai nou, pentru Cascada Măgura, cascadă aflată la poalele Măgurii, în Munții Rodnei, ce a fost introdusă în circuitul turistic în anul 2020.

Vârful Pietrosu, Munții Rodnei

Amenajările de la cascadă sunt făcute de așa natură încât vizitatorii să se poată relaxa ascultând zgomotul stropilor jucăuși de apă sau pot admira peisajul extraordinar al Munților Rodnei și, în depărtare, al Munților Maramureșului.

Munții Maramureșului

Drumul către cascadă pornește de pe strada Izvorul Dragoș din Moisei și continuă conform indicatoarelor, către Măgura. Drumul este accesibil până la un punct cu orice fel de autoturism cu garda la sol ceva mai înaltă.

Pe drum către Cascada Măgura

Eu am fost însoțit de o parte din cei de Roamers of Woods, respectiv Pepe Budai, Adelin Ivașcu, Andreea Vlașin, în compania cărora am petrecut clipe de neuitat și am avut ocazia să ascult poveștile lor incredibile și să mă inițiez în tainele supraviețuirii pe munte și nu numai.

Loc de parcare găsit ad-hoc

Am pornit undeva în jurul prânzului, am urcat până la locul special amenajat pentru parcare, apoi, datortă mașinii de teren cu care am urcat și măiestriei șoferului, Pepe Budai, am continuat către cascadă pe un drumeag forestier destul de accidentat.

Punct de belvedere

Ne-am oprit în dreptul unui punct de belvedere de unde se vedea localitatea Moisei, în vale, străjuită de Măgura, Pietrosul Rodnei și, pe partea cealaltă, Munții Maramureșului cu cel mai înalt vârf, Toroioaga.

Cascada Măgura

Peisajul îți taie respirația indiferent de perioada anului, dar frigul de afară, puținii norișori albi cenușii și albastrul cerului de iarnă au făcut ca panorama să fie de-a dreptul spectaculoasă.

Cascada Măgura

De aici, unde am și parcat, am continuat cam 10 minute pe jos și s-a deschis priveliștea asupra Cascadei Măgura, pe trei sferturi înghețată. Două foișoare, un podeț și niște scări, toate din lemn masiv achiesează perfect la peisajul de la cascadă și îți dau și posibilitatea să te bucuri de efectele benefice ale naturii.

Cascada Măgura

Totul parcă era îmcremenit, un pod de gheață peste drum, stropii de cristal ai cascadei înghețați pe stâncile brun roșiatice, iarba aproape uscată de gerul iernii și brazii complet verzi creau un peisaj rupt dintr-o poză ireală.

Cascada Măgura

Pentru moment, cu toții am tăcut și am ascultat căderea tumultoasă a apei ce își mai făcea loc printre sloiurile de gheață, apoi ne-am poziționat cu toții pentru a surprinde cele mai frumoase cadre.

Cascada Măgura înghețată

Pentru cei care doresc să ajungă aici pe jos, este bine de menționat faptul că drumul durează aproximativ 1 oră și 30 de minute de la intrarea pe strada Izvorul Dragoș. Dacă doriți să mergeți cu mașina, aveți de mers cam 20 minute până la locul special amenajat pentru parcare, apoi încă 30 de minute pe jos. Indiferent de perioada anului, drumul este practicabil și se poate ajunge relativ lejer.

Cascada Măgura

Aproape de mijlocul drumului auto, o panoramă superbă se deschide asupra Munților Rodnei și a Munților Maramureșului și constituie locul perfect pentru surprinderea unor cadre unice.

Cascada Măgura 

Am coborât cu puțin timp înainte de apusul soarelui așa că am reușit să surprindem și cerul sângeriu care contura și mai clar Vârful Toroioaga.

Pauză de fotografie

Am revenit la Pensiunea “La Pătru”, unde, mulțumită chef-ului Dani Budai am avut ocazia să degust un ciolan de porc în pâine absolut delicios cum numai aici poți servi.

Concluzia este una singură, indiferent de perioada când ajungeți la Moisei, nu ratați o vizită la Cascada Măgura, vă va surprinde prin simplitate și efect.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru