Cascada este o cădere de apă, având un unghi de peste 45° și este situată, în general, pe traseul unei ape curgătoare. Cascadele, prin frumusețea lor, pot constitui și puncte de atracție turistică în cadrul regiunii în care se situează. Astfel, unele cascade au primit denumiri proprii și sunt însemnate pe hărțile turistice.

În România, cea mai înaltă cascadă este Cascada Cailor, având 100 de metri, iar cea mai mare cascadă subterană din România se află în Peștera Găvanului din Podișul Someșan, având o cădere de 52 de metri.

În anul 2013, site-ul The World Geography a realizată o listă cu cele mai impresionante cascade din lume, iar pe primul loc au ales Cascada Bigăr, din Caraș-Severin.

Am făcut o mică selecție cu 3 cascade din România, căderi de ape de o frumusețe delicată și unică, cascade mai puțin cunoscute, pe care să le vizitezi în orice anotimp.

Cascada Kirșa

Cascada Kirșa

Cascada Kirșa se află pe versantul drept al Văii Miniș, la aproximativ 500 de metri în amonte de fosta colonie Miniș.  Cascada Kirșa este vizibilă de pe șoseaua DN57B.

Cascada Kirșa

Debitul Cascadei Kirșa depinde de regimul precipitațiilor, astfel, în perioadele secetoase, apa care se prăvălește de pe tuful calcaros seacă sau poate avea debit atât de mic, mai ales vara, încât cascada trece neobservată.

Cascada Kirșa

Citește mai multe despre Cascada Kirșaaici.

Cascada Măgura

Cascada Măgura

Cascada Măgura se află în apropierea localității Moisei, în județul Maramureș. Am avut șansa de a vedez cascada iarna, când priveliștea asupra Cascadei Măgura, pe trei sferturi înghețată, ne-a înfrumusețat sufletul. Totul parcă era îmcremenit, un pod de gheață peste drum, stropii de cristal ai cascadei înghețați pe stâncile brun roșiatice, iarba aproape uscată de gerul iernii și brazii complet verzi au creat un peisaj rupt dintr-o poză ireală.

Cascada Măgura

Două foișoare, un podeț și niște scări, toate din lemn masiv achiesează perfect la peisajul de la cascadă și îți dau și posibilitatea să te bucuri de efectele benefice ale naturii.

Cascada Măgura

Indiferent de perioada când ajungeți la Moisei, nu ratați o vizită la Cascada Măgura, vă va surprinde prin simplitate și efect. Citește mai multe despre Cascada Măguraaici.

Cascada Pruncea

Cascada Pruncea

Cascada Pruncea cunoscută și sub denumirea de Cașoca, denumire luată după numele apei și al localității pe al cărei teritoriu administrativ se găsește.

Cascada Pruncea

Coloritul fantastic al pietrelor peste care se revarsă șuvoiul de apă de aproximativ 17 metri, se schimbă în funcție de unghiul sub care bat razele soarelui, simfonia culorilor și a stropilor fini de apă formând un peisaj desprins dintr-o poveste cu zâne și feți frumoși. Zgomotul apei, verdele crud și sălbătici locului fac din acest loc un Rai al celor avizi de natură în forma ei pură și neprihănită.

Cascada Pruncea

Cascada Pruncea este locul unde te poți pierde între vis și realitate, un loc unde natura îți devine frate și apa soră, un loc unde te poți transpune într-o altă dimensiune. Citește mai multe despre Cascada Pruncea , aici.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii de Adrian Satmaru