Ursul brun sau ursul carpatin este cunoscut a fi cel mai mare mamifer de pe teritoriul țării noastre, dar destul de multe informații despre acest minunat viețuitor al pădurilor noastre sunt neclare sau denaturate. Bine de știut este că deși, aparent greoi și stângaci, ursul este capabil de o agilitate fantastică și poate atinge viteze de până la 65 de kilometri pe oră. În general, ursul nu atacă omul ci fuge la cel mai mic zgomot.

Urs la masă – Observatorul de urși din Borzont, județul Harghita

Comportamentul lui este determinat, în principal de răspunsul mediului față de el. În mod normal, ursul brun își face adăpostul în locurile retrase, în zonele de stâncării sau unde pădurea este suficient de deasă și oferă un adăpost confortabil. În România, datorită modificărilor climatice, hibernarea a devenit un mit, iar potecile și traseele urșilor duc, uneori, și către zonele locuite de oameni.

Observatorul de urși din Borzont, județul Harghita

Zilele trecute am avut o ocazie extraordinară de a admira acest minunat mamifer în habitatul său natural. Această ocazie mi-a fost oferită de doi oameni minunați, mari pasionați de natură, Zsolt și Alex Egyed, tată și fiu, care au amenajat, foarte aproape de municipiul Gheorgheni, la Borzont, un observator de animale sălbatice.

Vulpe văzută la Observatorul de urși din Borzont, județul Harghita

În principal, urșii sunt cei care vin aici pentru a mânca, a se odihni și, de ce nu, pentru a se juca, dar, ocazional și paradoxal totodată, urșii se pot observa mâncând împreună cerbi, căprioare, mistreți sau vulpi.

Cerb văzut la Observatorul de urși din Borzont, județul Harghita

Drumul de la Gheorgheni la Borzont, aproximativ 17 kilometri, l-am făcut cu gândul doar la minunatele animale pe care urma să le văd atât de aproape și întrebări de tot felul îmi veneau în minte. De la Borzont am fost preluat de Alex Egyed și am pornit cu o mașină de teren către observatorul de urși situat într-un luminiș de pe proprietatea familiei Egyed.

Căprioare văzute la Observatorul de urși din Borzont, județul Harghita

Locul unde se întâlnesc urșii este foarte bine protejat și are un scop foarte clar definit. Datorită numărului mare de animale și a apropierii de zonele locuite, pentru a evita riscul de interacțiune între animale și populație, familia Egyed a amenajat aici un spațiu unde animalele sunt hrănite, observate și protejate.

Urs la masă – Observatorul de urși din Borzont, județul Harghita

Două observatoare, la Borzont, pot acomoda până la 55 de oameni în condiții premium, aș putea spune. Clădirile sunt foarte solide și sunt de două tipuri.

Observatorul de urși din Borzont, județul Harghita

O clădire la nivelul solului, construită din beton armat de 30 de centimetri gorsime cu geamuri antiglonț, asigurate cu cornier metalic, foarte mari pentru o prriveliște mai clară asupra mamiferelor, aer condiționat, frigider cu diverse băuturi și acces la internet este ideală pentru cei care vor să privească ursul “în față”.

Observatorul de urși din Borzont, județul Harghita

Cea de a doua clădire este un foișor la înălțime și are aceleași dotări de excepție, oferind o priveliște de ansamblu asupra locului de întâlnire al urșilor.

Din interiorul unei clădiri a Observatorului de urși din Borzont, județul Harghita

Ambele construcții sunt dotate cu sisteme de siguranță în așa fel încât imprevizibilitatea masivelor animale să nu dăuneze celor care doresc să stea în preajma lor.

Urs de la Observatorul de urși din Borzont, județul Harghita

Timpul de observare este undeva între 2 și 2 ore și jumătate, timp în care nu vă veți plictisi nici măcar o secundă. În timpul vizitei mele am reușit să mă bucur de prezența a trei urși, dar sunt situații în care se pot vedea și cerbi, mistreți sau vulpi în compania maiestuoșilor urși bruni.

Urs de la Observatorul de urși din Borzont, județul Harghita

Alex le-a servit masa, porumb amestecat cu miere, s-a asigurat că nu ne pândește nici un pericol, apoi am intrat în liniște în observatorul de la nivelul pământului. Ușor, urșii au început să se apropie de mâncare și au început să se servească liniștiți și calmi. Mișcările lor foarte ciudate, stângace aș putea spune, m-au făcut să zâmbesc involuntar.

Urși de la Observatorul de urși din Borzont, județul Harghita

Parcă aveam în față niște copii care, cu mișcări greoaie, se jucau cu mâncarea. Deși masivi și impunători, urșii sunt capabili de giumbușlucuri care îți pot stârni râsul, dar această candoare se poate schimba instantaneu în caz de pericol. Am stat și am admirat în liniște cum cel mai mare animal de pe teritoriul României își savurează masa și am ascultat informațiile pe care Alex mi le-a furnizat.

Urs de la Observatorul de urși din Borzont, județul Harghita

Trebuie să recunosc că, deși foarte bine protejat de clădirea în care am stat, m-au trecut ceva fiori de gheață când un urs de aproximativ 500 de kilograme s-a apropiat de geamul prin care mă uitam pentru a servi o porție generoasă de porumb cu miere.

Urși de la Observatorul de urși din Borzont, județul Harghita

Ospitalitatea familiei Egyed, condițiile extraordinar de confortabile de la observator și facilitățile oferite mă fac să revin ori de câte ori voi avea drum prin zona Gheorgheniului. Cadrele pe care am reușit să le iau și senzația de a vedea masivele animale în habitatul lor natural au făcut din ziua respectivă un vis devenit realitate.

Dacă nu ai posibilitatea prea curând să ajungi la Observatorul de urși din Borzont, județul Harghita, ai posibilitatea de a urmări activitatea animalelor de aici prin intermediul camerelor live instalate și funcționale 24 din 24 de ore. Iată linkul aici.

După o asemenea experiență, o masă tradițională la Vila Transylvania din Gheorgheni și apoi un somn odihnitor constituie încheierea unei zile unice în împrejurimile orașului.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru și Observatorul de urși Borzont