
În acest articol însă vom vorbi despre o frumusețe naturală care este prea puțin promovată. Este vorba despre Cascada Kirșa, situată pe versantul drept al Văii Miniș, la aproximativ 500 de metri în amonte de fosta colonie Miniș. Cascada Kirșa este vizibilă de pe șoseaua DN57B. Noi am ajuns ca această minune naturală, plecând pe jos de la Cabana Cerbu Johana.

Cu o zi înainte am văzut Cascada Bigăr și ea aflată la o aruncătură de băț de Cabana Cerbu Johana. Știm cu toții cât de frumoasă este Bigărul și, pe măsură, cât de lăudată: în 2013 fiind desemnată de către World Geography cea mai frumoasă cascadă din lume. Frumusețea Cascadei Kirșa este însă necunoscută și nepromovată.

Debitul Cascadei Kirșa depinde de regimul precipitațiilor, astfel, în perioadele secetoase, apa care se prăvălește de pe tuful calcaros seacă sau poate avea debit atât de mic, mai ales vara, încât cascada trece neobservată. Am avut norocul de a o surprinde, în toată splendoarea ei, aruncând un evantai de stropi grăbiți peste stânci.

Este atât de frumoasă iar căderea ei de 30 de metri de apă învolburată a înșelat mulți turiști. Am aflat că turiștii veniți dinspre Anina, au văzut minunea aceasta, numită Cascada Kirșa și au confundat-o, crezând că au ajuns la Bigăr. Au fotografiat-o și au plecat acasă convinși fiind că au văzut Bigărul.
Apă vine din munți și se revarsă peste stâncile calcaroase. Evantaiul acesta de mărgele infime ascund o peșteră. În această peșteră erau păstrate butoaiele cu vin și cele de bere Ciclova. Dar, peștera a mai servit și ca adăpost temporar pentru numeroase bande de lotri din zonă, peștera fiind amplasată nu departe de fosta vamă dintre Almăjul grăniceresc și vama de la Gura Golumbului. (sursa http://cniptanina.ro)

Și datorită frumuseților acestor cascade Bigăr și Kirșa, aflate pe drumul de la Anina la Bozovici prin Cheile Minişului, această zonă constituie unul dintre traseele turistice cele mai reprezentative pentru spațiul bănățean.
Articol scris de Adriana Roman
Fotografii de Adrian Satmaru