Foarte aproape de granița dintre județele Buzău și Covasna, mai precis, la Sita Buzăului, lângă Întorsura Buzăului, peisajul oferit de Lacul și Barajul de la Siriu și Munții Buzăului îți taie respirația și te trimit într-o lume a poveștilor.

_MG_8303 copy
Cabana Valea Zăbrătăului, Sita Buzăului, județul Covasna

La Valea Zăbrătăului am ajuns printr-o întâmplare, la recomandarea unui localnic. Mi-a descris atât de frumos locurile și peisajele încât nu am rezistat tentației și am făcut un drum până acolo.

_MG_8286 copy
Cabana Valea Zăbrătăului, Sita Buzăului, județul Covasna

Veneam de la Întorsura Buzăului și mă îndreptam către granița dintre Covasna și Buzău. În localitatea Zăbrătău, drumul către Cabana Turistică Valea Zăbrătăului a cotit la stânga și a început să șerpuiască pe lângă râul Zăbrătău către munți. Gospodării cochete, oameni pe la porți, pajiști proaspăt cosite și un miros de proaspăt în aer. Așa m-a întâmpinat Valea Zăbrătăului.

_MG_8291 copy
Cabana Valea Zăbrătăului, Sita Buzăului, județul Covasna

M-am oprit chiar la intrarea în curtea cabanei și am admirat câțiva ulii care dădeau târcoale locului în căutare de hrană. Susurul râului, liziera pădurii și cabanele din lemn din curte se îmbinau armonios în faptul serii. Am numărat 6 cabane din lemn, o sală pentru servit masa și un corp central de clădire.

_MG_8284 copy
Cabana Valea Zăbrătăului, Sita Buzăului, județul Covasna

Căsuțele, sau mai bine zis cabanele, pentru că sunt mari și cu spațiul foarte bine organizat sunt cu două și trei paturi deservite de grupuri sanitare duble. Corpul central dispune de 6 camere cu baie proprie dotate și utilate în așa fel încât să îndeplinească toate cerințele, fie ele și din cele mai exigente.

IMG_8319 copy
Cameră la Cabana Valea Zăbrătăului, Sita Buzăului, județul Covasna

Cabana Turistică Valea Zăbrătăului pune la dispoziția turiștilor o bucătărie complet utilată, foișor cu grătar și cuptor, spațiu de parcare pentru rulote, spațiu de campare, internet prin conexiune wireless pe toată suprafața complexului, loc special amenajat pentru servit masa și multe alte facilități printre care menționăm posibilitatea practicării echitației, plimbări cu sania trasă de cai pe perioada iernii, loc de joacă pentru copii, teren pentru minifotbal, etc.

_MG_8292 copy
Teren de fotbal și loc de joacă la Cabana Valea Zăbrătăului

Camerele din corpul central sunt foarte bine organizate, iar grinzile de lemn în combinație cu cearceafurile albe, imaculate dau un aer intim și proaspăt în același timp.

IMG_8313 copy
Cameră la Cabana Valea Zăbrătăului, Sita Buzăului, județul Covasna

Pentru cei care doresc să se autogospodărească este bine de știut că proprietarul deține o carmangerie foarte renumită în Întorsura Buzăului, astfel că, preferințele în materie culinară vor fi pe deplin satisfăcute, carmangeria punând la dispoziție preparate proaspete și de calitate.

_MG_8296 copy
Foișorul și grătarul din curtea Cameră la Cabanei Valea Zăbrătăului

Cabana Turistică Valea Zăbrătăului este locația perfectă dacă vrei să petreci câteva zile departe de tumultul orașului sau dacă vrei să organizezi un eveniment restrâns. Corpul central se poate închiria la cheie pe perioada weekend-ului, cabanele fiind disponibile spre închiriere în regim hotelier.

_MG_8289 copy
Cabana Valea Zăbrătăului, Sita Buzăului, județul Covasna

Din punctul meu de vedere, Cabana Turistică Valea Zăbrătăului se pretează atât pentru organizarea de evenimente de dimensiuni reduse cât și pentru odihnă sau relaxare într-un cadru natural departe de aglomerație.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru