15 iunie, o zi insuportabil de caldă, o căldură absolut infernală, asfaltul îți topea tălpile pantofilor, asfaltul vălurea, parcă, din cauza temperaturilor excesiv de mari. Veneam de la Drobeta Turnu Severin și mă îndreptam către Oravița, fericit că voi da de o bine meritată răcoare. A fost puțină aglomerație la intersecția către Băile Herculane, dar am trecut relativ repede. Ușor, ușor, drumul începe și urcă spre Iablanița, apoi Prilipeț și Bozovici. De la Bozovici nu mai este mult și drumul intră între cele două Parcuri Naționale, pe partea stângă Cheile Nerei – Beușnița și pe partea dreaptă Semenic – Cheile Carașului. Răcoarea începe și mă învăluie treptat. Chiar la intrarea între cele două parcuri, semeață, plină de vigoare mă întâmpină cascada Bigăr, o splendoare naturală al cărei izvor se află puțin mai sus în pădure. Aglomerație mare de mașini, mulți turiști care făceau poze și admirau căderea de apă pe mușchiul verde al muntelui. Bineînțeles că am oprit să iau câteva cadre.

Am plecat mai departe, dar căldura de pe parcursul drumului începuse să se facă simțită. Am decis să mă opresc înainte de punctul terminus propus. Undeva, la patru kilometri mai sus, la 50 de metri de Lacul Miniș, am zărit un indicator pe care scria frumos, Cabana Cerbu Johana, Valea Minișului. Din drumul național, cabana se vede doar dintr-o anumită poziție, deci nu știam unde ajung. Plin de speranță, am zis să-mi încerc norocul. Am apucat pe drumul de munte către cabană, un drum forestier de doar câteva sute de metri. Am intrat într-o pădure de brad, pe partea dreaptă având Lacul Miniș iar pe partea stângă câțiva arbuști. Drumul urcă serios ca, după aproximativ 150 de metri, să descrie o curbă largă la stânga. Un indicator te îndrumă tot la stânga către cabană. Apuc drumul conform indicatorului și la fel de brusc cum am urcat, încep și cobor. Într-un luminiș, la baza pantei, îmi apare în fața ochilor o cabană albă cu flori agățate de tavanul balcoanelor. Soarele strălucea atât de tare în albul cabanei că am avut senzația că este o iluzie. Doar o mașină parcată în curte, un foișor pe partea dreaptă și două mese cu câțiva “chituci” mi-au confirmat că acolo este Cabana Cerbu Johana.

Am parcat cuminte lângă mașina din parcare pe care o văzusem de sus și m-am dat jos din mașină. M-au întâmpinat prietenoși, sărind în jurul meu doi căței, Sissy și Patrocle. Am zis că acolo unde sunt câini prietenoși sunt și oameni buni. Am urcat treptele și am intrat în cabană. O răcoare plăcută și o atmosferă plăcută m-au înconjurat imediat.

Domnul Johan ștergea niște sticle și le ordona frumos în frigider, iar doamna Anișoara se îndeletnicea cu aranjatul meselor. Am dat binețe și … ochii celor doi s-au umplut de zâmbet, bucuria de a avea oaspeți. Adevărata ospitalitate bănățeană. Imediat, a venit și întrebarea, “doriți o cafea, sau poate o apă rece, sau o bere, vă e foame?”. Sincer, mi-a fost greu să mă decid pentru că le cam voiam pe toate, dar m-am decis să le iau pe rând.

Prima impresie a fost absolut extraordinară. Evident, am observat curățenia și ospitalitatea. Apoi, am început să studiez în amănunt locația. Am dat pe gât două pahare de apă de izvor și mi-am servit în tihnă cafeaua, la o vorbă cu proprietarii. Așa am aflat că Pensiunea Cabana Cerbu Johana a fost preluată abia din octombrie anul trecut și că s-a investit serios pentru a fi redată în circuitul turistic. Trebuie să recunosc, ce am văzut depășește cu mult statutul de cabană, dar … toate la timpul lor.

După câteva vorbe și … ore scurse, am dat curs invitației de a mânca. În compania unei sticle cu bere l-am însoțit pe domnul Johan la grătar. Cina a fost stabilită de comun acord. Urma să mâncăm ceafă de porc la disc, cartofi prăjiți, costiță la disc, cârnați afumați și măr prăjit, iar la final, un pic de păstrăv.

Cu mare atenție a fost curățat discul, a fost făcut focul sub el pentru a-l arde, apoi doamna Anișoara a venit cu ceapa tocată, cartofii tăiați, ceafa, costița și mărul. Cu evlavie parcă, toate au fost așezate, în cerc pe disc, cartofii fiind în centru. Mirosul a început să umple poienița, iar simțurile noastre au început să ne facă probleme. Imediat am simțit o foame de lup.

Așa, am avut prilejul să ascult povestea Cabanei Cerbu Johana și truda celor doi pentru a o aduce la stadiul la care se află acum.
Masa a fost absolut excelentă. Recunosc, preparatele consumate în compania celor doi a făcut ca masa să fie și mai bună. Acolo unde vezi un zâmbet sincer, parcă te simți alt om, te simți de-al casei, de-al locului. Un sentiment extraordinar.
Târziu de tot am terminat masa. Mort de oboseală, abia așteptam să urc în cameră să-mi fac un duș și să mă cufund în lumea lui Moș Ene.

Din restaurant, am urcat pe scară la primul etaj. Mi-au fost prezentate toate camerele. Aici, am avut o mare dilemă pentru că nu știam ce să aleg. Dotările sunt cu mult peste termenul generic de cabană. Paturile sănătoase și bine închegate, așternuturile albe ca spuma laptelui, băile dotate cu toate cele necesare. În baie, dacă nu aveai într-o cameră cadă cu hidromasaj atunci aveai cu siguranță cabină de duș cu hidromasaj.

Absolut toate utilitățile funcționau la perfecție. Nimic nu era lăsat la voia întâmplării, totul aranjat cu gust. Am ales o cameră cu cabină de duș cu hidromasaj și balcon propriu. Toate celelalte camere care mai erau disponibile aveau balcon comun care înconjoară pensiunea pe toate cele patru laturi.

Una peste alta, am stat în condiții demne de hotel de 3 stele și chiar peste. Am făcut un duș și m-am băgat în pat. Răcoarea muntelui, oboseala acumulată și masa copioasă servită ceva mai devreme m-au făcut să cad pradă somnului în secunde.

Dimineață, conform obișnuinței am ieșit pe balcon. Aerul tare al muntelui m-a trezit aproape instantaneu. Păsările ciorovăiau vesele, iar zgomotul apei te îndemna la leneveală. Nu am avut timp de leneveală, dar mi-am permis o cafea târzie și un mic dejun care ar fi putut sătura cu ușurință două persoane.

Am servit cafeaua de dimineață și am plecat într-o plimbare rapidă până la cascada Kirsa sau Cârșa, la numai 2 kilometri spre Anina de aici, de la Cabana Cerbu Johana. La momentul la care am ajuns razele soarelui cădeau peste jumătatea de sus a cascadei creând un peisaj ireal.

După plimbare, am servit micul dejun și m-am pus la drum. Cu părere de rău m-am despărțit de acești oameni minunați care mi-au făcut seara cu adevărat minunată prin ospitalitatea și sinceritatea lor.

Am avut parte de o seară de vis și o noapte de odihnă bine meritată. Un lucru este cert, voi reveni cu plăcere de fiecare dată.
Dacă vreți să vă încărcați bateriile într-o zonă naturală, plină de ospitalitate și bun simț, între două cascade având compania unor oameni minunați, Cabana Cerbu Johana este cea mai potrivită recomandare.
Articol scris de Adrian Satmaru
Fotografii de Adrian Satmaru
Nu recomand deloc. In articol sunt supraapreciate multe aspecte. Din pacate cabana nu merita asemenea reclama pozitivă.. fost cea mai urâtă experiență din viata noastra. Am fost un grup de 6 persoane si am luat 2 camere cu cate 3 paturi la această pensiune. Am sunat cu mult timp înainte, am intrebat daca avem tot ce ne trebuie, apa calda, loc amenajat de grătar, bucătărie utilata sa putem pregăti un mic dejun, o salata pentru gratar si ni s-a spus că da (acel da sec pe care îl primeam la fiecare intrebare). Am ajuns la locație si am fost îngroziți de cum arătau cele 2 camere de la parter ( nu au poze puse pe site): miroasea a mucegai si a spatiu neaerisit, după am văzut egrasia de pe pereți și saltelele mucegăite, paturile aveau somiera ruptă, păianjeni mari umblau pe pereți și pe paturi, se vedea clar ca nu a fost dat nici macar cu mătura pe jos, de mult timp. Usa de la baie nu avea clanta, mobilierul era foarte vechi si distrus si mirosea urat, nu aveau lustre doar dulie cu bec in ea, iar pe hol nu era nici macar atat, firele erau expuse. Camere la 160 lei pe noapte cu mucegai, mizerie, fără televizoare, fără dulap pentru haine. Nu exista bucătărie pentru oaspeți ci doar cea a restaurantului la care nu aveam acces.
Cumpărăturile care trebuiau puse la frigider trebuia sa i le dam proprietarului sa le ducă la frigiderul restaurantului si nu aveam acces oricand la ele. Nu am avut apa calda si nici căldura, am dormit îmbrăcată cu 2 hanorace și cu gluga in cap. Asta in conditiile in care ni s-a comunicat că vom avea căldura pe seara. De cum am ajuns am vrut imediat sa plecam, însă lipsa semnalului si a internetului wifi de la cabana a îngreunat găsirea imediată a altei cazari. Prima reacție a proprietarului cand am sesizat problemele a fost sa ne scadă din pret de la 160 la 140 lei camera/noapte , din disperare sa nu plecăm, aveam dat avansul si trebuia sa stam 3 nopti cazați acolo. Am lăsat bagajele acolo, si am cautat zona cu semnal, din pacate pentru prima noapte nu am gasit nicăieri cazare așadar am fost nevoiți să dormim acolo o noapte. A fost groaznic.. proprietarul era mai tot timpul in stare de ebrietate si comunicarea cu el a fost foarte dificilă. Lipsa de interes, lipsa de bun simt si obrăznicie la maxim. Groaznic.. sunt fără cuvinte!
Regretabila experienta. Imi cer scuze pentru ca incep comentariul cu concluzia.
Anul trecut cand am vizitat si stat la acesta locatie trei nopti, experienta a fost excelenta. Pe scurt: curatenie, ospitalitate, proprietarul cabanei ne-a ghidat prin zona pentru a vedea obiectivele turistice din zona. Erau aceleasi preturi si nu ni s-au parut mari data fiind primirea si servirea, curatenia locului. Rezultatul a fost acest articol, scris in termeni laudativi.
Anul acesta se pare ca totul este schimbat la 180 de grade. Tot in luna iunie a acestui an, un grup de cititori ne-a solicitat sa cream si sa le propunem un circuit prin tara. Una dintre locatiile pe care le-am recomandat a fost aceasta. Bietii oameni, pensionari fiind, au platit aceeasi suma pentru aceleasi conditii infecte pe care le-ati enumerat. Mai mult de atat, se pare ca starea de ebrietate a proprietarului a „condimentat” mesele turistilor. Am aflat tarziu de ceea ce au descoperit oamenii acolo: mizerie si bataie de joc. Oricum, in loc de trei nopti au stat doar doua si acelea chinuite, deoarece datorita inchiderii frigiderului, oamenii au asteptat si ore ca sa poata manca.
In concluzie:
1. Regretam cele suportate la cabana, din tot sufletul.
2. Retragem promovarea acestei locatii
3. Va rog sa dati recenzie si pe Google maps, unde am observat ca recenzii bune au avut pana anul trecut, anul acesta TOTI TURISTII avand experiente negative.
Va multumim pentru ca ne-ati scris si impartasit exprienta dumneaoastra chiar daca a fost una total neplacuta. Speram ca astfel, vom inlatura locatii care sunt sub orice standarde.
Adriana Roman
Articolul cu fotografii corespunde perfect cu realitatea ! Proprietarul este gazda Bună și primitoare, condițiile de cazare excelente : curatenie, confort, liniste. Ce poți sa-ți dorești mai mult pentru vacanta ? Poate o mica problema este cu internetul pentru ca zona are semnal slab. Dar ăsta nu tine de proprietarul cabanei. Recomand aceasta cabana. Am fost acolo acum trei zile.
Am fost sceptic, mi-au scăzut așteptările când am trecut podețul din piatră și mi-a apărut un drumeag forestier, in pantă, cam denivelat, care te duce întâi prin pădure, apoi face o curbă largă și coboară incet în curtea cabanei!! Dar cabana la exterior și mai ales la interior, corespunde exigențelor așteptate!! Cele specifice cabanelor!! Am văzut camerele de la etaj, renovate, curate, mobilier sănătos, nu prea vechi, băile dotate cu cabine și hidromasaj, ventilație eficienta, totul sclipitor, lenjerie cu aspect nou!! Nu există acces liber la bucătărie și frigidere, noi, oricum, nu cerusem!! Doar prin gazde!!? Se poate face grătar în curtea amenajată parțial (se lucrează la o parte, pare-se și la un drum mai bun, cu intrare directă, fără drumul forestier)!!
Proprietarul și gazda noastră a fost decent, corect și cu multă solicitudine!! Ne-a servit micul dejun care a fost consistent și expus cu măiestrie!! Se observă dorința de a face toate poftele clientului, în condițiile date!! Se observă și ușoare stângăcii, care nu au afectat servirea, datorate probabil lipsei de experiență!!
O mare problema sunt comunicațiile, lipsa totală de semnal telefonic, orice rețea!!! Are internet, dar în camera mea semnalul era zero!!
Am simțit lipsa semnalului internet, cât și a televizorului, eu adorm târziu cu ajutorul acestor cuceriri!!
Chiar și așa, condițiile oferite au fost net superioare celor dintr-o cabană , chiar a unor hoteluri!!
Voi reveni cu plăcerea de a reîntâlni acei oameni, primitori și deschiși, cum numa’ in Moldova noastră găsești, dar voi întreba întâi daca s-au rezolvat: netul, mobilul, tv- ul, și drumeagul!!
Cine nu tine la acestea, recomand!! E liniștea de început de lume!!!
@Turist prin Romania, va multumesc pentru actiunile realizate in vederea acestei cabane.
Am lasat review si pe GOOGLE si din fericire acolo am putut sa adaug fotografiile cu starea actuala degradata a celor 2 camere de la parterul pensiunii. Sunt surprinsa sa vad comentarii pozitive recente, poate camerele de la etaj sunt renovate si ingrijite.. Dar ma intreb ce spune despre proprietar faptul ca desi ai vazut si pozele camerelor renovate pe site-urile de turism si ai fost asigurat ca toate camerele au acelasi standard, te poti trezi oricand cazat in celelalte 2 de la parter in care domina mizeria, egrasia, insecte moarte pe podea, paturile rupte si multe altele descrise in review-ul meu ?? Eu daca as fi acum in locul celorlalti turisti nu as risca.