Dacă este vreo localitate care să mă suprindă de fiecare dată, atunci aceasta este Moisei. Aici se împletesc o sumedenie de lucruri într-un tot unitar care impresionează la fiecare pas. Aici, la Moisei, vom găsi ospitalitatea tipic mareamureșeană, preparate culinare unicat în România, cum este chigala, produs tradițional specific ce se prepară doar la Paște, Cascada Măgura, o minune a naturii pusă în circuitul turistic în vara anului 2020, Tăul Lui Ciumău, o rezervație naturală pe Dealul lui Ciuban, unde peisajul ireal creat de copacii învâtoșați și ochiurile negre de apă, se împletește maiestuos cu Pietrosul Rodnei, Monumentul Masacrului de la Moisei ce marchează trecutul zbuciumat al localității, celebra Cascadă a Cailor și mocănița de pa Valea Vaserului. Toate acestea fac din localitatea Moisei o destinație care nu trebuie ocolită sub nici o formă.

Pensiunea Vivat, Moisei, județul Maramureș

În nenumăratele mere deplasări la Moisei am stat în foarte multe locuri și am cunoscut foarte mulți oameni care, cu amabilitatea caracteristică, m-au introdus în tainele culturii, tradiției și civilizației din Moisei.

Pensiunea Vivat, Moisei, județul Maramureș

De această dată, am ales să stau la o pensiune, cumva ascunsă față de drumul național, Pensiunea Vivat.

Drumul până la pensiune coboară abrupt față de DN18 și duce către o pajiște înverzită pe malul râului Vișeu unde Pietrosul Rodnei își prefigurează silueta masivă și stâncoasă.

Pensiunea Vivat, Moisei, județul Maramureș

Poarta maramureșeană prin care treci marchează intrarea pe un tărâm al tradiției, ospitalității și bunului gust. Pe mine m-a întâmpinat doamna Irina Danci, proprietarul pensiunii, care s-a întrecut pe sine și m-a întrebat dacă vreau să servesc ceva, de băut, de mâncat sau dacă sunt obosit și vreau să mă odihnesc, o dovadă a incontestabilei ospitalități de la Pensiunea Vivat.

Pensiunea Vivat, Moisei, județul Maramureș

Spațiul verde din jurul pensiunii și felul în care era amenajat locul de joacă m-au făcut să îmi dau seama că Pensiunea Vivat este locul ideal pentru familii cu copii.

Pensiunea Vivat, Moisei, județul Maramureș

Bucătăria pusă la dispoziția turiștilor este foarte spațioasă, utilată cu toate cele necesare pentru a petrece aici, la Pensiunea Vivat, câteva zile de neuitat.

Pensiunea Vivat, Moisei, județul Maramureș

De cum intri în pensiune este imposibil să nu remarci tradiționalele veșminte și țoluri maramureșene care îți amintesc la fiecare pas unde te afli. În completarea acestora, curățenia și culorile folosite la decorațiuni crează o atmosferă perfectă pentru relaxare și odihnă.

Pensiunea Vivat, Moisei, județul Maramureș

Camerele sunt foarte curate, frumos decorate și aerisite, spațiul pus la dispoziție și facilitățile de cazare fiind mai mult decât suficiente pentru asigurarea confortului necesar.

Pensiunea Vivat, Moisei, județul Maramureș

Bineînțeles, tehnologia este prezentă și aici, astfel că aveți asigurat accesul la internet prin conexiune wireless pe toată suprafața proprietății.

Pensiunea Vivat, Moisei, județul Maramureș

Pentru cei care doresc să își prepare un grătar, foișorul din curtea pensiunii este prevăzut cu loc pentru grătar, ceaun sau cuptor cu lemne.

Foișor la Pensiunea Vivat, Moisei, județul Maramureș

Indiferent de anotimpul în care alegi să vii aici, liniștea și ospitalitatea gazdelor vor face din timpul petrecut la Pensiunea Vivat din Moisei un sejur de calitate în compania unor oameni minunați.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Pensiunea Vivat