Așa cum menționam în articolele precedente, ori de câte ori ajung la Moisei, este imposibil să nu fiu surprins de ceva. De această dată, Pensiunea Vivat și Irina Danci au fost actorii principali.

Pensiunea Vivat, Moisei, județul Maramureș

Cu toții ne aducem aminte de delicioasele supe de găină pe care le mâncam la bunicii noștrii în perioada copilăriei și nu numai. La Pensiunea Vivat, aceste amintiri au devenit realitate, dar într-o formă cu totul și cu totul nouă.

Pensiunea Vivat, Moisei, județul Maramureș

Astfel, delicioasa supă de găină de țară s-a transformat, aici, la Pensiunea Vivat, într-o și mai delicioasă supă de bibilică.

Supă de bibilică la Pensiunea Vivat, Moisei, județul Maramureș

Practic, procedeul de creație a acestui deliciu este același, dar diferă foarte mult carnea. Bilica fiind o pasăre foarte activă, uneori violentă cu alte orătănii din ogradă, are o carne destul de tare și de ațoasă, dar gustul este absolut sublim. Spre deosebire de tradiționala găină, bibilica are mult mai puțină grăsime, dar suficientă pentru a da acel gust deosebit supei.

Pulpele și aripile bibilicii au fost primele care au fost puse la fiert

Așadar, pulpele și aripile bibilicii au fost primele care au fost puse la fiert. Fierberea lor, a necesitat ceva vreme datorită cărnii foarte tari, dar produsul final a meritat din plin să aștept.

Ceapa, morcovul și albitura adăugate în fiertură

După ce carnea a fiert la foc mic, a fost adăugată ceapa, morcovul și albitura. Așa după cum știam de la bunici, legumele au fost puse la fiert întregi. Mirosuri amețitoare de carne și legume proaspete au umplut încăperea. Imaginația a început să alerge nestingherită, dar curiozitatea gustului cred că a fost cea care mi-a dat acea senzație de nerăbdare.

Tăițeii de casă pregătiți pentru supa de bibilică

Cât timp fierbeau ingredientele, Irina a pregătit o porție serioasă de tăiței de casă făcuți, bineînțeles doar din ouă de țară și făină. Culoarea și mirosul tăițeilor au confirmat existența preparatelor 100% naturale.

Tăițeii de casă presărați în fiertură

După ce legumele au fost fierte, carnea a fost scoasă din oală și, treptat, tăițeii au fost adăugați și lăsați câteva minute la fiert. Alte mirosuri au început să se amestece în aer, iar nerăbdarea mea creștea pe măsură ce timpul trecea și preparatul se apropia de final.

Supă de bibilică la Pensiunea Vivat, Moisei, județul Maramureș

Ulterior am aflat că, după ce este gata, supa va mai trebui să stea ceva timp acoperită pentru a se înmuia bine tăițeii și a se amesteca aromele ingredientelor. Acum, mult a fost puțin a rămas, așa că, salivând și intuind gustul, am mai așteptat aproximativ 20 de minute.

Supă de bibilică la Pensiunea Vivat, Moisei, județul Maramureș

Un lucru este clar, așteptarea a fost încununată de un gust sublim, o limpezime absolut extraordinară a supei și un cadru natural de excepție.

Se spune că mâncarea iese după sufletul omului, iar aici, la Pensiunea Vivat din Moisei, sufletul și ospitalitatea sunt ingredientele principale indiferent că doriți să serviți masa aici sau doar să vă cazați. În oricare dintre situații, Irina Danci este la înălțime, satisfacția lucrului bine făcut și implicarea fiind atributele după care se ghidează.

Foișorul unde am servit supa de bibilică, aici, la Pensiunea Vivat, Moisei, județul Maramureș

Bineînțeles, din partea casei, supa a fost condimentată cu o palincă curată pentru domni și o afinată mai mult decât savuroasă pentru doamne.

Este suficient să încercați o singură dată și să veniți la Pensiunea Vivat din Moisei pentru că a doua oară veți face tot posibilul să reveniți și să vă bucurați din nou de aceeași primire și ospitalitate care face cinste Maramureșului.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru