Al treilea centru urban din Maramureș, după municipiile Baia Mare și Sighetu Marmației, orașul Borșa surprinde, în primul rând, prin bogăția obiectivelor turistice naturale dată de așezarea sa geografică. Mărginită de Munții Maramureșului la nord, Munții Țibău la est și Masivul Rodnei la sud, localitatea Borșa este ca o cetate naturală străjuită de înălțimile amețitoare ale munților cu văi repezi și diferențe de altitudine impresionante. Atât pe perioada verii cât și pe perioada anotimpului rece, Borșa are un potențial turistic fantastic.

Munții Maramureșului văzuți de la Mănăstirea Pietroasa

Pe perioada verii, atracțiile principale sunt drumețiile la Cascada Cailor, Lacul Știol, salba de lacuri Buhăescu, Căldarea Puzdrele, zăpezile permanente, vârful Pietrosu, vârful Toroioaga din Munții Maramureșuui sau Drumul Strategic pentru amatorii de istorie. Drumul Strategic a fost construit manual din piatră de râu în Primul Război Mondial, are o lungime de 25 de kilometri, iar în timpul celui de-al Doilea Răxboi Mondial a fost folosit ca drum de aprovizionare pentru armatele staționate pe frontul de est. Drumul urmărește creasta Munților Maramureșului și se află în vecinătatea graniței cu Ucraina. Pe perioada iernii, pârtia olimpică din complexul turistic, redeschisă în anul 2021, constituie cea mai importantă atracție turistică. De asemenea, tot la Borșa se regăsește și cea mai veche instalație de transport pe cablu de două locuri din țară de proveniență 100% românească, instalație ce funcționează și astăzi și face legătura dintre complexul turistic și Platoul Runc, în apropierea Cascadei Cailor.

Lacul Iezer și bujorii de munte

De asemenea, Pasul Prislop, cel mai înalt pas rutier din România, constituie un obiectiv de interes. Practic, de aici se poate admira Țara Maramureșului la vest, Ardealul la sud, Bucovina la Est și Ucraina la nord. Peisajul care se deschide privirilor este pur și simplu fascinant, iar senzația de a privi, de la 1416 metri, un areal atât de vast este de-a dreptul inegalabilă.

Pensiunea Paula, Borșa, județul Maramureș

Înconjurat de atât de multe obiective turistice era imposibil să nu petrec ceva timp aici, la Borșa. Am ales o locație ceva mai retrasă pentru a mă putea bucura de liniștea și farmecul aparte al zonei.

Pensiunea Paula, Borșa, județul Maramureș

La 3 kilometri de centrul orașului și la 6 kilometri de complexul turistic, am găsit Pensiunea Paula, o locație absolut extraordinară unde gazdă mi-a fost familia Mihali Paul și Ana, o famile de excepție, absolut extraordinară care mi-a confirmat și reconfirmat, dacă mai era nevoie, că ospitalitatea maramureșeană este un etalon incontestabil.

Pensiunea Paula, Borșa, județul Maramureș

Pensiunea Paula este așezată la poalele Munților Rodnei cu vedere directă către Pietrosul Rodnei, cel mai înalt vârf al Carpaților Orientali. Liniștea și peisajul sunt ingredientele principale pentru un sejur mai mult decât odihnitor, iar ospitalitatea și căldura gazdelor fac din timpul petrecut aici o adevărată desfătare.

Living și salonul pentru servit masa la Pensiunea Paula, Borșa, județul Maramureș

Cele 5 camere ale Pensiunii Paula sunt dotate cu baie proprie, TV și balcon cu vedere către Pietrosul Rodnei.

Cameră la Pensiunea Paula, Borșa, județul Maramureș

Curățenia și aerul puternic ozonat sunt permanent cu dumneavoastră pe toată perioada șederii aici, iar zâmbetul sincer și deschis al gazdelor vă va face să reveniți cu siguranță.

Cameră la Pensiunea Paula, Borșa, județul Maramureș

Salonul pentru servit masa se află la parterul pensiunii, iar șemineul face deliciul oaspeților care decid să ajungă aici în perioada anotimpului rece.

Living și salonul pentru servit masa la Pensiunea Paula, Borșa, județul Maramureș

Bucătăria complet utilată se află la dispoziția oaspeților și poate fi folosită oricând este necesar.

Bucătăria Pensiunii Paula, Borșa, județul Maramureș

O atracție deosebită prezintă crama pensiunii, mândria domnului Mihali, locul unde puteți sta și degusta alături de gazde o palincă de casă, un vin bun sau un lichior cu totul și cu totul deosebit.

Crama Pensiunii Paula, Borșa, județul Maramureș

Spațiul verde disponibil, foișorul cu grătar, leagănele și locul de joacă pentru copii fac din Pensiunea Paula locul perfect pentru odihnă, relaxare și poate cel mai important, o cură de liniște și aer curat.

Indiferent de locul unde te afli, ștergarele brodate cu motive maramureșene îți reamintesc faptul că te afli într-un loc un ospitalitatea, curățenia și preparatele gastronmice sunt atributele definitorii pentru un sejur perfect.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru