Vinurile albe se pot obține din soiuri albe sau negre cu mustul necolorat și culoare alb-verzuie, cu aroma specifică tipului de vin. Culoarea evoluează spre galben-auriu, pe măsura maturizării și învechirii acestor vinuri.
Dar, care sunt secretele, detaliile care diferențiază vinurile albe de oricare licoare a lui Bacchus?
Deoarece vinurile albe sunt mai sărace în tanin și alte substanțe față de cele roșii, iar raportul dintre alcool și extract este diferit, beneficiile vinului alb sunt mai reduse. În etapa de zdrobire, procesele de oxidare pot deteriora caracteristicile de prospețime ale vinului. Spacialiștii spun că este bine ca strugurii să fie desciorchinizați înainte de a fi zdrobiți.
Vinurile albe sunt recunoscute pentru că sunt bogate în vitamine și, în aceeași măsură, este cunoscut faptul că ameliorează secreția gastrică și că au o acțiune antidiabetică și cardioprotectoare. Vinurile albe conţin substanţe cu efect antiinflamator, mai ales dacă după zdrobirea boabelor de struguri, coaja a fost lăsată să fermenteze 18 ore alături de pulpa fructului.
Pentru a-și etala toate însușirile și pentru a fi apreciat cum se cuvine, vinul trebuie pregătit și servit respectând o serie de reguli referitoare la temperatura optimă, debușonarea, decantarea, atunci când este cazul, dar și regului care țin de servirea lui, cum ar fi folosirea anumitor pahare.
Cum se poate servi vinul
În scopul valorificării calităților olfacto-gustative, vinul se servește la o temperatură optimă iar aceasta depinde de tipul vinului. De foarte multe ori, vinurile sunt servite la temperaturi prea scăzute sau prea ridicate, iar temperatura extremă influențează negativ evidențierea unor valoroase însușiri calitative.
Ca regula generala: cu cat vinul este mai dulce, cu atat el trebuie servit mai rece, vinurile mai tinere se servesc intotdeauna mai reci decat cele vechi. Nu trebuie uitat faptul ca in timpul servirii, vinul se incalzeste destul de repede in pahar. Temperaturile mai scazute pot masca defectele vinului si saracia lui in diferiti compusi . Temperatura ridicata amplifica senzatia de dulce, in timp ce la temperaturi scazute sunt accentuate gustul amar, sarat si senzatia de astringenta datorate taninurilor.
In general, cand temperaturile sunt ridicate, mancam mai lejer. Fiind iarna, cam renuntam la vinul alb in favoarea celui rosu. Oricum, vinurile albe se preteaza mai bine preparatelor mai putin condimentate sau onctuoase. Pestele proaspat insotit de un sos alb va fi mai delicios alaturi de un vin alb, viu si sec.
Branzeturile proaspete de capra vor fi servite cu vinurile albe seci, lasand degustatorului senzatii unice. Daca optezi pentru salate, pentru a nu anihila calitatile vinului care le insoteste,evita folosirea otetului, inamic declarat al vinului. Alternativele acestuia sunt uleiul de masline de calitate, asezonat cu atentie, sau un suc de fructe.
Articol scris de Adriana Roman
Fotografii pixabay.com