Moiseiul … întotdeauna surprinzător, indiferent de câte ori îl vei vizita, asemenea unui chef care, surprinde de fiecare dată cu preparatele sale. Astăzi, m-a surprins din nou Daniel Budai sau chef Budai cu un preparat absolut delicios care include deopotrivă mâncarea tradițională și cea continentală. Astfel, am avut ocazia să asist și, ulterior să degust, un preparat unic în felul său, la fel de unic precum cel care l-a preparat. Bine de știut este că asemenea minunăție de mușchi de porc la cuptor pe scrijele de cartofi cu sos de brânză se poate servi doar la Pensiunea “La Pătru” din Moisei.

Mușchi de porc la cuptor pe scrijele de cartofi cu sos de brânză

Mușchiulețul de porc apetisant, condimentele, usturoiul, salata, roșiile, untul, smântâna, cartofii tăiați felii (scrijele) și pâinea (bagheta) feliată frumos au fost ordonate în așa fel încât să fie toate la îndemână și, … procesul de fabricare a felului principal a pornit.

Sigilarea mușchiuilui de porc

Foarte important, mușchiul de porc trebuie sigilat pentru a păstra savoarea și a se frăgezi în suc propriu. Așadar, mușchiul de porc a fost frumos așezat în tigaie și sigilat rapid pe toate părțile. După prima sigilare se pune untul tăiat în patru felii groase, un pic de cimbru și câțiva căței de usturoi în coajă.

Mușchiulețul de porc pregătit pentru cuptor

Se continuă sigilarea până când untul este topit complet, iar carnea este complet sigilată și rumenită. Mușchiuleții se așează frumos într-o tavă cu grătar și se pun la cuptor la 180 de grade, apoi trecem la partea a doua a preparatului.

Scrijele de cartofi în baie de ulei

Cartofii se taie rondele, se spală bine, apoi se aruncă în baie de ulei și se prăjesc până capătă o culoare aurie, apetisantă.

Prepararea sosului de brânză

Se prepară sosul de brânză cu grijă pentru a păstra culoarea albă. Chef Budai a folosit parmezan, cașcaval și smântână pentru gătit. A pus pe foc smântâna pentru gătit, a tăiat mărunt verdeața și apoi a adăugat treptat brânza și cașcavalul mestecând permanent până când sosul a început să se îngroașe, apoi a dat la o parte de pe foc.

Pregătirea pâinii (baghetei) pentru platou

Partea a treia a preparatului constă în coacerea feliilor de baghetă. Se taie bagheta în felii subțiri, oblice, se înmoaie în sosul provenit de la sigilarea mușchiulețului, se așează frumos în tavă pe hârtie pentru copt și apoi se dă la cuptor până când se rumenește.

Felierea mușchiulețului

Când carnea de la cuptor este gata, se feliază și se pregătește produsul finit, mușchiuleț de porc pe scrijele de cartofi cu sos de brânză.

Salata asortatăA

Salata asortată clasică și plusul de culoare a fost asigurat de mâna dreaptă a lui chef Budai, Andreea Ivașcu, nelipsită din bucătăria pensiunii “La Pătru”.

Așezarea platoului

Se așează pe un platou mare pâinea coaptă într-un strat, apoi se pun cartofii prăjiți tăiați rondele, se pune un strat de mușchiuleț feliat și se toarnă deasupra un strat de sos de brânză. Se mai pune un strat de scrijele de cartofi și unul de mușchiuleț feliat, apoi se pune restul de sos de brânză și se ornează cu verdeață din belșug. Platoul este gata pentru a fi servit!

Mușchi de porc la cuptor pe scrijele de cartofi cu sos de brânză

Nu cred că este necesar să mai specific, dar acest preparat se servește în compania unui pahar de crangă (palincă) pentru domni sau un pahar de afinată sau vișinată pentru doamne. Poveștile ce se leagă ulterior sunt un deliciu, mai ales dacă este prezent și chef Budai. Pentru o seară de neuitat într-o companie și o atmosferă de excepție este absolut necesar să faceți o vizită la Pensiunea “La Pătru” din Moisei și să savurați adevărata ospitalitate maramureșeană.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru

Rețetele originale – Daniel Budai