Printre numeroasele bunătăți care se pot servi pe plaiuri maramureșene se numără și deserturile. Multe dintre ele sunt specifice zonei, dar, de această dată, am ales un desert continental, un desert care se potrivește aproape la orice, un desert savurat cu bucurie atât de cei mari cât și de cei mici, cheesecake-ul cu afine. Deși denumirea nu prea are legătură cu limba română, este de la sine înțeles că, fonetic vorbind, sună mult mai bine decât tort de brânză cu afine. Așadar, aici avem de a face cu un împrumut lingvistic de lăudat care conferă ușurință în pronunțare și ilustrează perfect produsul final.

Cheesecake cu afine

Ideal este ca ingredientele folosite să fie naturale pentru a beneficia de un gust perfect. Cheesecake-ul de afine pe care l-am servit la Pensiunea “La Pătru” din Moisei are un istoric foarte interesant pentru că a fost preparat de două persoane iscusite, una specializată și cu mult drag de dulciuri, Andreea Ivașcu și a doua persoană, chef Dani Budai, un împătimit și maestru al preparatelor tradiționale. De partea continentală s-a ocupat Andreea, iar de partea de toping chef Budai, lucru normal de altfel pentru că afinele sunt din partea locului, Moiseiul fiind o localitate cu specific montan, Pietrosul Rodnei și dealurile Moiseiului fiind cei mai iscusiți străjeri ai localității.

Cheesecake-ul este compus, în principal, din trei straturi, fiecare cu o consistență diferită, dar, în ansamblu formează un blat cremos, bine închegat, foarte gustos și foarte arătos.

Primul strat este compus din biscuiți și unt topit. Untul a fost topit într-o cratiță cu fund mai gros pentru a nu se arde și a nu da în clocot, apoi biscuiții au fost pisați sub forma unui pesmet cu granulația mai mare. Într-un vas termorezistent tapat în pralabil cu ulei, Andreea a pus untul topit și a amestecat biscuiții, apoi a tasat cu fundul unui pahar compoziția și a trecut la stratul numărul doi.

A făcut crema de brânză, a adăugat ouăle, zahărul vanilat și puțină esență de vanilie, apoi a amestecat cu mixerul până a obținut o cremă catifelată și frumos parfumată. Crema rezultată a turnat-o peste primul strat apoi a dat la cuptorul preîncălzit bolul cu cele două straturi pentru aproximativ 20 de minute. După 20 de minute, a scos vasul din cuptor și a lăsat la răcit bine.

Între timp stratul trei a fost făcut din smântână, zahăr și esență de vanilie. Acest strat a fost amestecat până când s-a topit zahărul. Acest ultim strat se pune peste cele două coapte în prealabil și se dă din nou la cuptor pentru aproximativ 10 minute apoi se scoate și se lasă la răcit până când constituția integrală a blatului devine potrivită pentru tăiat și servit.

Toping-ul a fost realizat de chef Budai din afine, zahăr și coajă de lămâie rasă. Afinele au fost puse la foc într-o tigaie cu fund gros după care s-a adăugat zahărul și puțină coajă de lămâie rasă. A amestecat permanent pentru a nu se prinde, iar când zahărul s-a topit integral, amestecul a fost luat de pe foc și lăsat la răcit. După răcire, toppingul a fost frumos aranjat peste blatul deja făcut.

Operațiunile fiind făcute, cheesecake-ul a fost gata, numai bun pentru servit. Îmi este foarte greu să descriu în cuvinte atât mirosul cât și gustul, dar, o vizită la Pensiunea “La Pătru” din Moisei vă va convinge de adevărata măiestrie și de gustul desăvârșit al preparatelor făcute cu produse naturale.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru

Rețetele originale – Daniel Budai