Este imposibil ca în fiecare an, la sfârșitul lunii mai, în timpull călătoriilor noastre prin țară să nu ne oprim și să admirăm lanurile cotropite de maci. Macul de câmp sau Papaver rhoeas este una dintre cele mai frumoase flori sălbatice pe care le întâlnim pe pajişti, în fâneţe, pe câmpii, la marginea drumurilor sau pe câmpurile unde omul nu a intervenit încă.

Plantă erbacee din familia Papaveraceae, originară din sudul Europei, Asia şi Africa de Nord, în prezent este răspândită în multe ţări din întreaga lume. Macul înfloreşte la sfârşitul lunii mai și marchează începutul verii.

Iată 3 lucruri pe care nu le știai despre macul de câmp

  1. Considerat de experți un ‚supraviețuitor”, macul apare în Biblie ca simbol al vieții şi fericirii. Prezentă în pictura creştină din Evul Mediu, planta reprezintă jertfa lui Iisus Hristos. Macul, mai ales în lumea vorbitoare de limba engleză, este un simbol pentru memoria soldaților căzuți pe câmpurile de luptă, în Primul Război Mondial. Pentru poparele antice, macul era  un simbol al fertilităţii, bogăţiei şi fericirii. Planta a fost dedicata zeiţei Demetra, care în mitologia greacă era zeiţa agriculturii. La nunţi, seminţele de mac erau aruncate peste tinerii căsătoriţi pentru a avea prosperitate. Demetra purta numele de Ceres în mitologia romană. Aceasta patrona pâinea şi grânele. Romanii o considerau creatoarea recoltelor şi o serbau în diferite festivaluri, devenind astfel zeiţa întregii lumi vegetale.

2. Din cele mai vechi timpuri, macul a fost considerat o plantă medicinală importantă. Macul  roșu era bine cunoscut și popular în Egiptul Antic și a fost adesea descris pe picturi și relicve. Semințele sale, în amestec cu boabele de orz, au fost găsite în artefacte egiptene care datează din anul 2500 î.Hr.. Vechii greci și romanii au folosit semințele de mac roșu ca hrană și în scop medicinal pentru a calma durerea.

Petalele roșii ale florilor de mac sunt folosite în fitoterapie. Ele sunt bogate în antociani (flavonoide), care au proprietăți antivirale, antibacteriene și efect antiinflamator. Ceaiul de flori de mac de câmp se utilizează pentru a trata iritațiile gâtului (tusea, răguşeala) gripa, bronşita sau amigdalita, este recomandat împotriva stresului, astmului şi pentru a promova un somn bun şi liniştit. Petalele florilor de mac mai sunt folosite pentru a conferi o culoare roşie plăcută ceaiurilor, vinurilor și în industria farmaceutică.

Seminţele de mac se pot consuma crude sau fierte. Ele au gust de nuci şi se pot adăuga în pâine, chifle, prăjituri, supe sau salate. Petalele roşii ale macului, proaspete sau zaharisite, se folosesc pentru a decora salate şi diverse dulciuri.

3. Hannelore „Loki” Schmidt (1919 – 2010) , ecologist german, soţia fostului cancelar Helmut Schmidt, a înfiinţat în Hamburg, în anul 1976, fundaţia care îi poartă numele. Din anul 1980,  fundaţia alege floarea anului. Proiectul este o campanie de conştientizare publică pentru protecţia florilor sălbatice din Germania, în scopul de a atrage atenţia asupra speciilor sensibile, aflate în pericol de dispariţie.

Fundaţia Loki Schmidt oferă seminţe de mac persoanelor interesate să-şi decoreze grădina cu floarea anului. Veniturile obţinute vor fi folosite de fundaţie pentru proiectele de conservare a naturii. În 2016, Floarea anului a fost desemnată ciuboţica-cucului. În anul 2017, Fundaţia Loki Schmidt a ales macul de câmp (Papaver rhoeas), numit şi mac sălbatic, Floarea anului 2017.

În drumurile noastre am observat florile acestea minunate pe drumul vechi spre mare, dar și în zona Măcin, lângă Brăila, în drumul spre munte am admirat un câmp bogat cu flori de mac, între Ploiești și Comarnic, pe DN1 dar și la ieșirea din Râșnov, după calea ferată o pajiște imensă de maci îmbogățește peisajul montan. Am văzut superbe întinderi de flori de mac strecurate printre firele încă verzi de grâu în Dâmbovița, dar și la marginea drumului către Nehoiu.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii de Adrian Satmaru

Sursa informației rador.ro