Ca de obicei, atât locația, Moisei, cât și preparatele gastronomice de la Pensiunea “La Pătru” continuă să mă surprindă neîncetat. Chef Dani Budai, un maestru al combinațiilor de gastronomie continentală și tradițională m-a surprins într-un mod cât de poate de plăcut cu un preparat ce se poate degusta doar la Pensiunea “La Pătru”, mușchiuleț de porc la cuptor cu piure de morcovi, sote de champignon și usturoi copt, o combinație foarte reușită care satisface și cele mai exigente gusturi.

Mușchiuleț de porc la cuptor cu piure de morcovi, sote de champignon și usturoi

Acest preparat, în esență se prepară foarte ușor, doar că necesită timp și o foarte bună organizare în așa fel încât toate preparatele să fie servite în același timp și la aceeași temperatură.

Astfel, chef Budai a început cu prepararea piureului de morcovi, practic, cel mai mare consumator de timp. Piureul de morcovi se poate face atât cu apă cât și cu lapte, dar pentru o savoare aparte, chef Budai l-a preparat în lapte și a adăugat puțină mentă, de preferință mentă canadiană, pentru un gust de “proaspăt”.

Menta a fost adăugată înainte cu puțin timp de fierberea laptelui și a fost scoasă imediat după ce a dat în primul clocot pentru ca gustul mentolat să nu fie prea pregnant. Morcovul este leguma care fierbe cel mai greu, astfel că timpul necesar pentru prepararea piureului de morcovi este de cel puțin o oră și jumătate, în funcție de frăgezimea legumei.

Cât timp morcovii erau la fiert, mușchiulețul a fost sigilat bine, apoi frăgezit în unt cu puțin cimbru, a fost scos din tigaie și pus la cuptor la foc mic pentru a se pătrunde cum trebuie.

Între timp, ciupercile champignon au fost trase în ulei cu puțin cimbru și lăsate la odihnit pentru a se definitiva cum trebuie gustul. Ciuperca este un aliment care trage foarte mult ulei, așa că, a fost necesară suplimentarea cantității de ulei pentru a obține un sote savuros.

După aproximativ o oră și jumătate, morcovii au fost fierți, iar piureul a fost definitivat prin mixarea acestuia cu unt. Între timp, mușchiulețul la cuptor a căpătat culoarea și frăgezimea necesară, așa că, toate produsele pentru obținerea unui plating de excepție au fost pregătite.

Coloritul preparatului din farfurie și aromele date de mușchiul de porc și piureul de morcov se împleteau perfect cu cel al soteului de champignon. Dacă la acest preparat mai adăugăm pe post de aperitiv un paharel de crangă (palincă) pentru domni sau un paharel de afinată sau vișinată, pentru doamne, obținem o cină perfectă.

Ambianța este asigurată de atmosfera calmă și liniștită de Pensiunea “La Pătru”, iar peisajul este completat mai mult decât armonios de decorațiunile din lemn, șemineul în care focul trosnește voios și poveștile de excepție ale lui chef Budai.

Un lucru este cert, orice masă servită la Pensiunea “La Pătru” este ceva unic pe care nu îl vei întâlni în altă parte. Iar gustul desăvârșit și platingul demn de fine dining fac dintr-o seară petrecută aici un eveniment pe care nu îl vei putea uita prea curând.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru

Rețetele originale – Daniel Budai