Peștele este cunoscut și recunoscut ca fiind un aliment excelent pentru organism, dar mai ales pentru conținutul ridicat de vitamina D, atât de necesară pentru creier și nu numai. Pe lângă calitățile terapeutice, în funcție de modul în care este gătit și de soiul de pește, mai adăugăm și garnitura, ajungem la un fel de mâncare ideal.

Păstrăvul pregătit pentru a fi tras în mălai

Păstrăvul în mălai este un deliciu de care, cu siguranță, s-a bucurat toată lumea, dar partea cea mai interesantă este garnitura. La Pensiunea “La Pătru” din Moisei, chef Budai a reușit să înnobileze păstrăul în mălai cu o garnitură care a reintrat în bucătăria tradițională de aproximativ 20 de ani, mămăliga pe cartofi.

Mâinile tandre ale lui chef Daniel Budai „îmbrăcând” păstrăvul în mălai

Mămăliga pe cartofi are un istoric foarte interesant, Pe vremuri era considerată mâncarea săracilor, dar, ca orice produs tradițional, la ora actuală se bucură de o faimă cu totul aparte și este servită doar în anumite zone ale țării. Unul dintre aceste locuri este și Pensiunea “La Pătru”, unde vă invit să degustați niște preparate absolut geniale pregătite de un chef de excepție, Daniel Budai.

Păstrăvul pus la prăjit la foc mic

Depresiunea Maramureșului, ca orice arie depresională, are parte de temperaturi mai scăzute în tot timpul anului, iar perioadele călduroase sunt relativ scurte. Din acest motiv, porumbul sau mălaiul, cum i se mai spune, nu are timp să se coacă așa cum trebuie, motiv pentru care, atunci când este cules este doar parțial copt. În vechime, porumbul necopt era pus în cuptoare și prăjit, pentru a-l face comestibil, dar gustul nu era nici pe departe cel al porumbului bine copt la soare.

Mămăliga pe cartofi amestecată vârtos

Acest produs rezultat prin coacere avea un gust puțin afumat și purta denumirea de pârgălă de mălai. Porumbul fiind puțin, atunci când se pregătea mămăliga, aceasta era înmulțită cu cartofi. Așa a luat naștere mămăliga pe cartofi, un produs tradițional maramureșean cu un gust de excepție.

Cartofii pregătiți cu boia pentru tavă

Secretul păstrăvului în mălai constă în acoperirea acestuia cât mai bine și prăjirea în ulei încins la foc foarte mic. Astfel, mălaiul prinde o crustă aurie delicioasă, iar carnea păstrăvului se fierbe, rămâne albă, se dezlipește foarte ușor de pe oase și are un gust delicios.

Cartofii așezați frumos în tavă

Pentru a fi tacâmul complet, păstrăvul în făină de mălai se poate garnisi, pe lângă mămăliga pe cartofi, cu o porție de cartofi la tavă făcuți cu puțină boia dulce și usturoi.

Pregătirea usturoiului pentru mujdei

Pe lângă toate acestea mai adăugăm un mujdei de usturoi cu smântână și obținem un fel de mâncare perfect care se poate servi împreună cu o palincă de prune sau o afinată, tradiționale pentru Maramureș.

Platingul cu păstrăv în  făină de mălai, cu mămăligă pe cartofi și mujdei de usturoi, marca La Pătru by Dani Budai

Platingul a fost aranjat de chef Budai pe o farfurie de lemn, care a completat perfect peisajul tradițional maramureșean și gustul desăvârșit al preparatelor.

Chef Daniel Budai vă poftește la masă – Păstrăv în făină de mălai, cu mămăligă pe cartofi și mujdei de usturoi

Un lucru este sigur, o dată dacă ajungeți să mâncați preparatele de la Pensiunea “La Pătru” din Moisei, următoarele dăți vă veți face drum doar pentru a degusta bunătățile pregătite de chef Budai. Așa că faceți-vă drum la Moisei, la Pensiunea “La Pătru” și lăsați-vă cuceriți de bunătățile pregătite de chef Daniel Budai.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru

Rețetele originale – Daniel Budai