Baia Borșa, localitate cunoscută  mai mult pentru minereul aurifer extras de aici și pentru compușii de zinc și cupru, a devenit cartier al orașului Borșa după ce acesta a fost declarat oraș. Denumirea de baie vine, mai ales datorită minelor de zăcăminte neferoase care au fost exploatate aici, baie fiind denumirea generică dată minelor, exploatărilor subterane sau ocnelor.

După scripte, de aici, de la Baia Borșa se exploatau anual peste 20.000 de tone de minereu neferos din care se extrăgeau aproximativ 70 de kilograme de aur ce intrau in vistieria statului, minele de la Baia Borșa asigurând cel puțin 10.000 de locuri de muncă pentru locuitorii de pe toată partea de nord a țării, de la Sighetu Marmației până la Suceava.

Peisaj Baia Borșa

La ora actuală, Baia Borșa este renumită pentru tot ceea ce este specific Maramureșului, peisaje minunate, ospitalitatea oamenilor și bucatele tradiționale de excepție. Pentru pasionații de drumeții, cele mai cunoscute obiective turistice din zonă sunt Lacul Iezer și Cascada Cailor în Munții Rodnei și vârful Toroioaga socotit a fi cel mai înalt vârf din Munții Maramureșului, având înălțimea de 1.929 metri.

Schitul Pietroasa, Borșa, județul Maramureș

Pentru iubitorii de obiective religioase sau pentru cei ce doresc să-și liniștească sufletul, Mănăstirea Pietroasa de la poalele Pietrosului Rodnei are permanent porțile deschise, peisajul de aici fiind în armonie cu harul măicuțelor de la mănăstire.

Casa Firuța, Baia Borșa, județul Maramureș

Alegerea mea pentru Baia Borșa, ca locație de cazare și masă, a fost o pensiune cu tradiție, Casa Firuța, o pensiune potrivită indiferent că vii aici pentru ospitalitate, pentru drumeție sau pur și simplu pentru odihnă și pentru a savura liniștea zonei.

Casa Firuța, cameră din Casa Mamei

Casa Firuța este alcătuită din două corpuri de clădire, denumite atât de tandru, Casa Mamei și Casa Bunicii. De parcă, dragostea unei singure persoane s-a întrupat în cele două corpuri de clădire unde oaspeții sunt tratați cu dragostea, atenția și blândețea mamei sau a bunicii.

Casa Firuța, cameră din Casa Mamei

Casa Mamei este o structură pe două etaje clasificată la 2 stele cu trei camere pe etaj, deservite de o singură baie. Casa Mamei reprezintă imaginea perfectă a tradiției locale. Dimesiunea generoasă a camerelor permite cu ușurință instalarea uni pat suplimentar.

În curte la pensiunea Casa Firuța

Balcoanele camerelor din Casa Mamei au priveliște unele către curtea interioară unde se pot admira animalele din gospodărie sau numeroasele facilități oferite de Casa Firuța iar alte camere, către Baia Borșa, cartier al orașului Borșa.

Casa Firuța, cameră din Casa Bunicii

Casa Bunicii este o structură clasificată la 3 stele și are tot șase camere, dar, în acest caz, toate sunt dotate cu băi proprii prevăzute cu duș sau cadă cu hidromasaj.

Casa Firuța, cameră din Casa Bunicii

La fel ca și la Casa Mamei, Casa Bunicii are camerele suficient de spațioase astfel încât să permită instalarea unui pat suplimentar.

Casa Firuța, cameră din Casa Bunicii

Fiecare cameră este decorată și mobilată altfel aducând mai degrabă cu un hotel boutique tradițional, un concept unic în această zonă minunată de pe valea Cislei.

Casa Firuța, cameră din Casa Bunicii

Indiferent de camera în care ești cazat la Casa Firuța, nu lipsește accesul la internet acesta fiind posibil prin intermediul unei conexiuni wireless.

Casa Firuța, cameră din Casa Bunicii

Locul de joacă de care dispune pensiunea este suficient de generos încât să mulțumească copii de toate vârstele ceea ce face ca Pensiunea Casa Firuța să fie locul ideal pentru familiile cu copii.

Casa Firuța, cameră din Casa Bunicii

Ospitalitatea proprietarilor de la Casa Firuța se înscrie perfect în tiparul caracteristic Maramureșului, iar mâncarea constituie punctul forte și deliciul oricărui musafir care calcă pragul pensiunii.

Casa Firuța, restaurantul pensiunii

Restaurantul pensiunii Casa Firuța este decorat în același stil tradițional, cu foarte mult bun gust, iar curățenia este la loc de cinste.

Micul dejun pe care l-am savurat la Casa Firuța

Bineînțeles, bucătăria este tradițională, toate preparatele fiind pregătite cu produse din ferma proprie.

Sunt multe de spus despre Casa Firuța, dar cel mai bine este să trăiești și să simți căldura gazdelor, ospitalitatea lor, să te relaxezi în căldura caselor ce poartă numele unor persoane atât de suave, să te bucuri de bucatele fermei.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru și Casa Firuța