Dacă vrei să trăiești senzația că ești în casa lui Dumnezeu și să trăiești apropierea de Dumnezeu, cea mai potrivită alegere este Schitul Pietroasa, din Borșa, Maramureș.

10
Biserica Schitului Pietroasa, Borșa

Peisajul îți taie suflarea și te simţi mai aproape de cer şi de Dumnezeu. Mănăstirea se află pe un platou, la poalele Pietrosului Rodnei, la altitudinea de 1.000 metri. Măiestria prelucrării lemnului, măiestria naturii se împletesc într-un tot la poalele Pietrosului Rodnei.

1
Schitul Pietroasa, Borșa

ÎPS Iustinian Chira, Arhiepiscopul Maramureșului și Sătmarului, la 26 octombrie 2007, în ziua sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir, a pus piatra de temelie a Schitului Pietroasa.

7
Schitul Pietroasa, Borșa

Obștea Schitului este povățuită de părintele duhovnic Ieromonah Ambrozie Piticari și de Maica Stareță monahia Ioanichia Timiș.

9
Păstrăvii de la Schitul Pietroasa, Borșa

Chiliile adăpostesc două ateliere: unul de pictură și unul de croitorie. Alături de acestea se ridică mândra biserică de lemn, aflată lângă păstrăvărie.

Poarta maramureșeană ce străjuiește Schitul Pietroasa

Schitul cu hramul ”Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”, este un lăcaș de închinăciune și de rugăciune pentru credincioși și pelerini, dar și popas pentru turiștii aflați în trecere prin zonă.

6
Schitul Pietroasa, Borșa

Pentru cei care se avântă la Cascada Cailor, Schitul Pietroasa este un popas binevenit fiind în imediata apropiere a telescaunului sau a traseului de pornire către cascadă. Maica Stareță monahia Ioanichia Timiș este gazda primitoare a lăcașului sfânt.

3
Peisaj din jurul Schitului Pietroasa, Borșa

Mănăstirea are o istorie aparte. Din cei nouă copii ai familiei Timiş, cinci fete au devenit călugăriţe. Familia Timiş a decis să doneze o parte din terenul pe care îl deţine pentru construirea unui schit.

2
Peisaj din jurul Schitului Pietroasa, Borșa

Astfel, două dintre fetele familiei Timiș sunt maici aici, la Mănăstirea Pietroasa, iar trei sunt maici la mănăstiri din ţară. Puţine familii au fost binecuvântate cu astfel de copii în slujba Domnului.

8
Imagine din curtea Schitului Pietroasa, Borșa

În drumurile noastre de cunoaștere și descoperire a frumuseții României, am ajuns la acest lăcaș, unde liniştea şi pacea sufletească se îmbină cu natura, rugăciunea, credinţa, munca şi talentul, într-o armonie desăvârșită.

Așa că, intră în Sfânta Mănăstire, zi o rugăciune, lasă un pomelnic, bucură-ți inima de frumusețea locului și lasă-ți sufletul înălțat către Dumnezeu.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii de Adrian Satmaru