Oltenia de sub munte este spațiul românesc de o frumusețe naturală extraordinară dar și o zonă bogată spiritual, aici, descoperind cele mai multe mănăstiri, schituri și biserici foarte vechi, adevărate monumente istorice dar și arhitecturale.

Aici, în Oltenia de sub munte întâlnești minunății arhitecturale ce abia așteaptă a fi descoperite, recunoscute pentru valoarea lor de patrimoniu cultural universal UNESCO: splendida Mănăstire Hurezi, construită de Constantin Brâncoveanu, ceramica tradițională de Horezu, din satul Olari.

img_20170708_153953-copy-copy
Creația domnului Bîscu, satul Olari

Natura de o frumusețe extraordinară, uneori, ireală, a creat minuni: „pietre vii” din Rezervația Naturală a Trovanților din Costești, Salina Ocnele Mari, pădurile din Munții Căpățânii.

_MG_5428 copy
Rezervația Naturală a Trovanților din Costești

Una din comunele aflate la poalele Munților Căpățânii, în extremitatea nordică a depresiunii subcarpatice Horezu. este Vaideeni. Este formată din satele Cerna, Cornet, Izvoru Rece, Marița și, reședința, Vaideeni.

Satul Vaideeni este menționat sub numele de Vai de Ei, într-un document din secolul al XVI-lea. În urma sosirii din Ardeal a mai multor familii de oieri, în principal din Mărginimea Sibiului, din cauza oprimării religioase, a luat naștere comunitatea. În prezent, Vaideeni este la interferența a două zone etnografice: cea Olteniei de sub Munte și cea din Mărginimea Sibiului identificându-se influențe asupra graiului, portului și tradiției pastorale.

IMG_20170708_171012 copy_brd
Vedere din Vaideeni

În zona aceasta atât de bogată, am descoperit și testat trei pensiuni pe care le recomandăm pentru vacanțele tale.

Pensiunea Cerna, Vaideeni

Pensiunea Cerna este spațiul destinat vacanțelor fără stres, unde mâncarea tradițională oltenească și ospitalitatea sunt atuurile care te vor face să vii și apoi, să revii.

Pensiunea Cerna, Vaideeni, județul Vâlcea
Pensiunea Cerna, Vaideeni, județul Vâlcea

Citește mai multe despre Pensiunea Cerna, aici.

Pensiunea Moara Viselor, Vaideeni

Pensiunea Moara Viselor este pensiunea unde ești în orice anotimp binevenit, fiind o oază retrasă de liniște și relaxare. Părăul de lângă pensiune este un loc de vis.

Pensiunea Moara Viselor
Pensiunea Moara Viselor, Vaideeni, județul Vâlcea

Citește mai multe despre Pensiunea Moara Viselor, aici.

Pensiunea Vaideeni, Vaideeni

Pensiunea Vaideeni este pensiunea caldă și familiară, unde te simți ca acasă și nu știi cum să faci să îți prelungești vacanța.

IMG_20170721_115252 copy
Pensiunea Vaideeni, Vaideeni, județul Vâlcea

Citește mai multe despre Pensiunea Vaideeni, aici.

Alege una dintre propunerile noastre și poți bate cu piciorul Cheile Bistriței, Cheile Oltețului sau, dacă ești un iubitor al drumețiilor, ai la îndemână câteva trasee în Munții Căpățânii.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii de Adrian Satmaru