O vorbă românească spune că “Omul sfințește locul”. Am întâlnit în Oltenia, în Oltenia de sub munte, la Cerna, comuna Vaideeni, județul Vâlcea, doi oameni, soț și soție, care au făcut dintr-un spațiu dedicat primirii turiștilor (cazare și masă), un mic univers care îmbină trecutul, istoria și tradiția locului cu prezentul lăsând loc pentru modernitate.

Domnul Adrian Bondoc, proprietarul și administratorul Pensiunii Cerna, este un tânăr veșnic îndrăgostit. Iubește cu patimă locul în care a copilărit și pe care a ridicat pensiunea, iubește casa bătrânească căreia i-a păstrat stilul arhitectural oltenesc, își iubește familia și, cu privirea către viitorul ce, nerăbdător, stă să se nască, culege informații despre strămoși.

A creat arborele genealogic al familiei și, cu mândrie, ne-a arătat cum a ajuns cu cercetarea la nivelul celei de-a treia generații. Este omul care, având o afacere de succes în Craiova, atunci când vine la pensiune, pune umărul la toate treburile necesare gospodăriei: cosește, întoarce fânul, îngrijește mica seră și grădina de zarzavaturi, hrănește animalele și, bineînțeles, administrează pensiunea.

Seara, în mega grătarul nou amenajat, încinge focul ce mângâie nemilos carnea și, în răgazul dat de foc, cântă. În noaptea, plină de stele, ce se sprijină pe Munții Căpățânii și pe coama pădurilor, chitara, nelipsita sa acompaniatoare, intră în ritmurile muzicii lui Phoenix: Fată verde, Andrii Popa, Mica Țiganiadă, …

Soția sa, doamna Aura, partenera de viață a lui Adrian, este parteneră de afaceri și omul care, împreună cu Adrian, ia hotărâri legate de administrarea pensiunii. Bucătăria este în gestiunea doamnei, care, cu ajutoarele sale, farmecă turiștii cu bucate tradiționale oltenești. Nu îmi pot lua mintea de la, un fel de mâncare oltenească, pe care o recomand cu căldură.

Pensiunea Cerna a fost, în perioada 18-23 iulie 2017, gazda primului Festival al Sculptorilor cu Drujba și martora creației unor opere de artă unice. Cu ocazia acestui eveniment, Adrian Bondoc și-a manifestat, din nou, dragostea. Dragostea pentru frumusețea născută din lemn și drujbă. Adrian s-a străduit să asigure spațiul necesar creației și creatorilor de frumos.

Pensiunea Cerna este declarația de dragoste a familiei domnului Bondoc pentru sorgintea sa și locul unde își primește musafirii ca pe propria familie.

Arhitectura pensiunii, camerele aerisite și moderne, sala de mese, curățenia și gazdele de la Pensiunea Cerna, toate îți creează sejurul de neuitat.

Dacă ești cu copiii în concediu, la Pensiunea Cerna, aceștia au asigurat un spațiu de joacă, o piscină și, dacă doresc, se pot juca cu căprițele, câinele și o liotă de pisici răsfățate.

Fiind în concediu la Pensiunea Cerna, poți vizita mânăstirile din zonă (Arnota, Hurezi, Polovragi), poți vizita peșteri (Peștera Muierilor, Peștera Urșilor, Peștera Polovragi), te poți încărca de energie plimbându-te prin Cheile Oltețului sau Cheile Bistriței, poți vedea Muzeul Trovanților sau culele din Măldărești și poți cunoaște arta tradițională a ceramicii din Horezu.
Locul acesta, Pensiunea Cerna, îți oferă și îți garantează toate condițiile pentru un concediu complet, în care poți să îți recreezi mintea, să te încarci de o energie, specifică zonei, ce are legătură cu tradiția, cu istoria și frumosul din oamenii locului.
Articol scris de Adriana Roman
Fotografii de Adrian Satmaru