O vorbă românească spune că “Omul sfințește locul”. Am întâlnit în Oltenia, în Oltenia de sub munte, la Cerna, comuna Vaideeni, județul Vâlcea, doi oameni, soț și soție, care au făcut dintr-un spațiu dedicat primirii turiștilor (cazare și masă), un mic univers care îmbină trecutul, istoria și tradiția locului cu prezentul lăsând loc pentru modernitate.

IMG_20170708_093501 copy
Pensiunea Cerna, Vaideeni, județul Vâlcea

Domnul Adrian Bondoc, proprietarul și administratorul Pensiunii Cerna, este un tânăr veșnic îndrăgostit. Iubește cu patimă locul în care a copilărit și pe care a ridicat pensiunea, iubește casa bătrânească căreia i-a păstrat stilul arhitectural oltenesc, își iubește familia și, cu privirea către viitorul ce, nerăbdător, stă să se nască, culege informații despre strămoși.

IMG_20170708_132749 copy
Pensiunea Cerna, Vaideeni, județul Vâlcea

A creat arborele genealogic al familiei și, cu mândrie, ne-a arătat cum a ajuns cu cercetarea la nivelul celei de-a treia generații. Este omul care, având o afacere de succes în Craiova, atunci când vine la pensiune, pune umărul la toate treburile necesare gospodăriei: cosește, întoarce fânul, îngrijește mica seră și grădina de zarzavaturi, hrănește animalele și, bineînțeles, administrează pensiunea.

Pensiunea Cerna, Vaideeni, județul Vâlcea
Pensiunea Cerna, Vaideeni, județul Vâlcea

Seara, în mega grătarul nou amenajat, încinge focul ce mângâie nemilos carnea și, în răgazul dat de foc, cântă. În noaptea, plină de stele, ce se sprijină pe Munții Căpățânii și pe coama pădurilor, chitara, nelipsita sa acompaniatoare, intră în ritmurile muzicii lui Phoenix: Fată verde, Andrii Popa, Mica Țiganiadă, …

Mic dejun la Pensiunea Cerna

Soția sa, doamna Aura, partenera de viață a lui Adrian, este parteneră de afaceri și omul care, împreună cu Adrian, ia hotărâri legate de administrarea pensiunii. Bucătăria este în gestiunea doamnei, care, cu ajutoarele sale, farmecă turiștii cu bucate tradiționale oltenești. Nu îmi pot lua mintea de la, un fel de mâncare oltenească, pe care o recomand cu căldură.

IMG_20170708_132913 copy
În curtea Pensiunea Cerna, Vaideeni, județul Vâlcea

Pensiunea Cerna a fost, în perioada 18-23 iulie 2017, gazda primului Festival al Sculptorilor cu Drujba și martora creației unor opere de artă unice. Cu ocazia acestui eveniment, Adrian Bondoc și-a manifestat, din nou, dragostea. Dragostea pentru frumusețea născută din lemn și drujbă. Adrian s-a străduit să asigure spațiul necesar creației și creatorilor de frumos.

IMG_20170708_132815 copy
Pe balcon la Pensiunea Cerna, Vaideeni, județul Vâlcea

Pensiunea Cerna este declarația de dragoste a familiei domnului Bondoc pentru sorgintea sa și locul unde își primește musafirii ca pe propria familie.

IMG_20170708_131717 copy
Interior cameră la Pensiunea Cerna, Vaideeni, județul Vâlcea

Arhitectura pensiunii, camerele aerisite și moderne, sala de mese, curățenia și gazdele de la Pensiunea Cerna, toate îți creează sejurul de neuitat.

IMG_20170708_132040 copy
Lounge la la Pensiunea Cerna, Vaideeni, județul Vâlcea

Dacă ești cu copiii în concediu, la Pensiunea Cerna, aceștia au asigurat un spațiu de joacă, o piscină și, dacă doresc, se pot juca cu căprițele, câinele și o liotă de pisici răsfățate.

IMG_20170708_115129 copy
Pensiunea Cerna, Vaideeni, județul Vâlcea

Fiind în concediu la Pensiunea Cerna, poți vizita mânăstirile din zonă (Arnota, Hurezi, Polovragi), poți vizita peșteri (Peștera Muierilor, Peștera Urșilor, Peștera Polovragi), te poți încărca de energie plimbându-te prin Cheile Oltețului sau Cheile Bistriței, poți vedea Muzeul Trovanților sau culele din Măldărești și poți cunoaște arta tradițională a ceramicii din Horezu.

Locul acesta, Pensiunea Cerna, îți oferă și îți garantează toate condițiile pentru un concediu complet, în care poți să îți recreezi mintea, să te încarci de o energie, specifică zonei, ce are legătură cu tradiția, cu istoria și frumosul din oamenii locului.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii de Adrian Satmaru