Multe dintre expedițiile noastre pentru cunoașterea, aprofundarea și studiul tradiției, culturii și istoriei din diverse regiuni ale țării, le-am făcut în perioada în care temperatura de afară făcea mai ușor acest lucru. De această dată, am ales să facem acest lucru iarna, iar prima destinație a fost zona centrală a județului Harghita, mai precis Depresiunea Gurghiului, la poalele dealului Amza care face legătura dintre Munții Gurghiu și Harghita, localitatea Ciumani.

IMG_20200116_121335 copy
Lacul Roșu

Localitatea Ciumani este foarte cunoscută în zonă și pentru pârtiile de schi de pe dealul Veresvirag, dar și pentru baia de apă minerală. Localitatea Ciumani reprezintă și locația perfectă atât pentru parcurgerea traseelor din Munții Gurghiu cât și pentru cele din Munții Harghita, iar priveliștea văzută din punctul de belvedere de pe dealul Veresvirag este absolut fascinantă. Pentru iubitorii turismului de culte, aici se poate vizita Biserica Catolică Sf. Petru și Pavel.

gheorgheni in ceata copy
Cheile Bicazului

În împrejurimi se pot face excursii la Lacul Roșu, Cheile Bicazului, Muzeul Tarisznyás Márton din Gheorgheni, Peștera Șugău sau morile de apă de la Ditrău, toate aceste obiective fiind distribuite la distanțe ce nu depășesc 30 de kilometri.

_MG_4469 copy
Casa de oaspeți Rita, Ciumani, județul Harghita

Ca locație de cazare în Ciumani, am ales o locație puțin mai retrasă, departe de aglomerație, o casă veche transformată în casă de oaspeți de familia Balla, Casa de oaspeți Rita. Practic, casa este penultima de pe deal înainte de terminarea localității, acolo unde se termină asfaltul.

_MG_4471 copy
Bucătăria Casei de oaspeți Rita, Ciumani, județul Harghita

Am fost întâmpinat chiar de doamna Rita Balla, proprietarul casei de oaspeți. Afară erau undeva în jurul a -10 grade, dar doamna Balla era cu zâmbetul pe buze, fericită că i-am călcat pragul. Am trecut pe lângă un leagăn acoperit cu chiciură și am intrat într-o bucătărie imensă cu un salon de servire a mesei.

_MG_4475 copy
Livingul Casei de oaspeți Rita, Ciumani, județul Harghita

Am observat, la prima vedere, că totul era pus în ordine și o curățenie impecabilă. De aici am trecut în living, o cameră spațioasă cu foarte multă lumină naturală, o sobă de teracotă undeva într-un colț, o bibliotecă unde mai multe cărți așteptau să fie citite,

_MG_4467 copy
Livingul Casei de oaspeți Rita, Ciumani, județul Harghita

o mulțime de jocuri pentru petrecerea timpului liber, un loc  pentru servit masa și o canapea foarte confortabilă poziționată în așa fel încât televizorul să se vadă perfect. Ca și la bucătărie, curățenia și ordinea erau la loc de cinste.

_MG_4464 copy
Livingul Casei de oaspeți Rita, Ciumani, județul Harghita

Camerele, în număr de 5 sunt distribuite la parter și la etaj, cele de la etaj având particularitatea că ferestrele sunt mansardate cu priveliște către depresiunea Gurghiului, astfel, când te trezești ai ocazia să admiri peisajul absolut extraordinar. Ca și în restul casei de oaspeți, am remarcat curățenia, ordinea și aerul foarte plăcut și proaspăt.

_MG_4458 copy
Cameră la Casa de oaspeți Rita, Ciumani, județul Harghita

Având în vedere că vorbim despre o casă de oaspeți este bine de știut faptul că nu toate camerele au baie proprie, unele dintre ele având baie disponibilă pe hol.

_MG_4459 copy
Cameră la Casa de oaspeți Rita, Ciumani, județul Harghita

Casa de oaspeți Rita pune la dispoziția musafirilor cinci camere cu două, trei sau patru paturi, o bucătărie complet utilată, un foișor prevăzut cu grătar și foarte multă ospitalitate. Printre facilități se numără și mașină de spălat rufe și mașină de spălat vase.

_MG_4461 copy
Cameră la Casa de oaspeți Rita, Ciumani, județul Harghita

Pentru cei care doresc, doamna Balla vă poate servi spre degustare bucatele tradiționale secuiești pe care le prepară cu mândrie și mult suflet. Dacă doriți să vă preparați singuri mâncarea, bucătăria vă stă la dispoziție cu toate cele necesare.

_MG_4460 copy
Cameră la Casa de oaspeți Rita, Ciumani, județul Harghita

Ca de obicei, în această zonă a țării, am avut parte de o experiență mai mult decât plăcută, am întâlnit oameni ospitalieri, permanent cu zâmbitori și o curățenie desăvârșită.

Dacă vrei să-ți petreci câteva zile într-o atmosferă relaxantă și să deguști preparatele tradiționale secuiești, Casa de oaspeți Rita din Ciumani este locația mai mult decât potrivită.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru