Luciul albastru al Văii Lotrilor

Da, știu asta. Google ajută foarte mult în majoritatea situațiilor când căutăm informații dar sunt subiecte despre care nu găsim mai nimic. Unul dintre subiectele cu care și Google este zgârcit este Lacul Malaia din județul Vâlcea.

IMG_20180506_182032 copy
Lacul Malaia din județul Vâlcea

Într-adevăr, despre această minunăție albastră, găsim ceva informații care sunt preluate de la un site la altul, de la un blog la altul. Dar, atât. Este vorba despre legenda legată de numele lacului și nu numai, pe care am s-o repet și eu, aici.

IMG_20180506_182039 copy
Lacul Mălaia, județul Vâlcea

Legenda din valea lotrilor, adică valea hoților, spune că cetele de haiduci își găseau adăpost în pădurile care urmăreau cu umbra lor șerpuitul râului Lotru. Haiducii ascundeau prada în adâncurile peșterilor și grotelor din această regiune.

hdr
Lacul Malaia din județul Vâlcea

Mai mult de atât, celebre au fost cetele lui Mălai, cea a lui Ciungu și cea a lui Voinea. Aceștia, în urma jafurilor, s-au îmbogățit și s-au retras. Și-au întemeiat familii și s-au stabilit pe locurile care astăzi se numesc: Malaia, Ciunget și Voineasa.

IMG_20180503_171513 copy
Lacul Mălaia, județul Vâlcea

Istoria creării lacului Malaia este recentă. În 1982 intra în funcțiune Hidrocentrala Brădișor, având capacitatea de 115 MW. În 1978 intra în funcțiunea o hidrocentrală cu o capacitate mai mică, hidrocentrala Malaia, respectiv de 18 MW.  În spatele acestor hidrocentrale stă forța apei, astfel, hidrocentrala Malaia funcționează cu ajutorul apei colectate de Lacul de acumulare Malaia.

WP_20180506_154 copy
Lacul Malaia din județul Vâlcea

Acesta este situat la altitudinea de 480 de metri, are o suprafață de 46 de hectare și o adâncime a apei de 22 de metri. Lacul Malaia are o populație acceptabilă de păstrăv și este administrat de AJVPS Vâlcea. Pasionații de pescuit trebuie să știe că este necesară achiziționarea permisului de pescuit sportiv.

IMG_20180503_171359 copy
Lacul Mălaia, județul Vâlcea

Lacul Malaia, insuficient promovat în țară, este un obiectiv turistic însemnat iar priveliștea creată de natură este unică. În zonă, se află stațiunea Malaia, o atracție pentru turiști, fiind situată de-a lungul râului Lotru, înconjurată de Munții Lotrului și ai Căpățânii. În arealul stațiunii se află rezervația forestieră, Pădurea Latoriței. Aceasta are o suprafață de 690 de hectare și cuprinde exemplare seculare de larice și zâmbru.

IMG_20180503_171232 copy
Lacul Mălaia, județul Vâlcea

Zona are numeroase puncte de atracție:

  • biserica de lemn Sfântul Nicolae și Sfânta Cuvioasa Parascheva (1807) – Malaia
  • un conac al familiei Brătianu din secolul 19 – Malaia
  • biserica de lemn Sfinții Împărați Constantin și Elena (1865) care păstrează picturile interioare originare – sat Ciungetu
  • Mănăstirea Malaia
  • Cascada Scoruş care ar putea fi cea mai înaltă cascadă din România (neomologată de specialiști) și concurează cu Cascada Cailor din apropierea stațiunii Borşa, Munții Rodnei
  • Valea Bucureasa și multe altele.

Abia aștept să văd minunăția care se numește Cascada Scoruş și să nu mă mai satur de sălbăticia și frumusețea ei.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii de Adrian Satmaru