Luciul albastru al Văii Lotrilor

Da, știu asta. Google ajută foarte mult în majoritatea situațiilor când căutăm informații dar sunt subiecte despre care nu găsim mai nimic. Unul dintre subiectele cu care și Google este zgârcit este Lacul Mălaia din județul Vâlcea. Într-adevăr, despre această minunăție albastră, găsim ceva informații care sunt preluate de la un site la altul, de la un blog la altul. Dar, atât. Este vorba despre legenda legată de numele lacului și nu numai, pe care am s-o repet și eu, aici.

IMG_20180506_182039 copy
Lacul Mălaia, județul Vâlcea

Legenda din valea lotrilor, adică valea hoților, spune că cetele de haiduci își găseau adăpost în pădurile care urmăreau cu umbra lor șerpuitul râului Lotru. Haiducii ascundeau prada în adâncurile peșterilor și grotelor din această regiune. Mai mult de atât, celebre au fost cetele lui Mălai, cea a lui Ciungu și cea a lui Voinea. Aceștia, în urma jafurilor, s-au îmbogățit și s-au retras. Și-au întemeiat familii și s-au stabilit pe locurile care astăzi se numesc: Mălaia, Ciunget și Voineasa.

IMG_20180503_171513 copy
Lacul Mălaia, județul Vâlcea

Istoria creării lacului Mălaia este recentă. În 1982 intra în funcțiune Hidrocentrala Brădișor, având capacitatea de 115 MW. În 1978 intra în funcțiunea o hidrocentrală cu o capacitate mai mică, hidrocentrala Mălaia, respectiv de 18 MW.  În spatele acestor hidrocentrale stă forța apei, astfel, hidrocentrala Mălaia funcționează cu ajutorul apei colectate de Lacul de acumulare Mălaia. Acesta este situat la altitudinea de 480 de metri, are o suprafață de 46 de hectare și o adâncime a apei de 22 de metri. Lacul Mălaia are o populație acceptabilă de păstrăv și este administrat de AJVPS Vâlcea. Pasionații de pescuit trebuie să știe că este necesară achiziționarea permisului de pescuit sportiv.

IMG_20180503_171359 copy
Lacul Mălaia, județul Vâlcea

Lacul Mălaia, insuficient promovat în țară, este un obiectiv turistic însemnat iar priveliștea creată de natură este unică. În zonă, se află stațiunea Mălaia,, o atracție pentru turiști, fiind situată de-a lungul râului Lotru, înconjurată de Munții Lotrului și ai Căpățânii. În arealul stațiunii se află rezervația forestieră, Pădurea Latoriței. Aceasta are o suprafață de 690 de hectare și cuprinde exemplare seculare de larice și zâmbru.

IMG_20180503_171232 copy
Lacul Mălaia, județul Vâlcea

Zona are numeroase puncte de atracție:

  • biserica de lemn Sfântul Nicolae și Sfânta Cuvioasa Parascheva (1807) – Mălaia
  • un conac al familiei Brătianu din secolul 19 – Mălaia
  • biserica de lemn Sfinții Împărați Constantin și Elena (1865) care păstrează picturile interioare originare – sat Ciungetu
  • Mănăstirea Mălaia
  • Cascada Scoruş care ar putea fi cea mai înaltă cascadă din România (neomologată de specialiști) și concurează cu Cascada Cailor din apropierea stațiunii Borşa, Munții Rodnei
  • Valea Bucureasa și multe altele.

Abia aștept să văd minunăția care se numește Cascada Scoruș și să nu mă mai satur de sălbăticia și frumusețea ei. Și, nu uita, turistule,

Dacă ești în trecere sau dorești să te relaxezi pentru mai multe zile în zonă, contactează-ne pentru cea mai bună recomandare de cazare.