În acest articol o să vă vorbesc despre o frumusețe despre care s-a scris și, bineînțeles, se va mai scrie. O frumusețe făcută din dantelă fină, picuri delicate de apă ce se prăvălesc peste pietre și stânci și creează curcubee efemere în lumina soarelui sau sculpturi înghețate, ireale, iarna.

Malaia, localitatea care am străbătut-o de atâtea ori și, de multe ori, am zăbovit câteva zile în pensiunile din zonă (vezi aici pensiunile pe care le recomandăm) este o sursă de frumuseți care nu contenesc să uimească. Malaia are un uriaş patrimoniu, atât de istoric, cât şi natural de excepţie.

Cascada Scoruş, Apa Spânzurată, Cascada Latoriţei, Cheile Latoriţei, Lacul Brădişor, Lacul Malaia, Cascadele din Cheile Latoriţei, Fântâna Brătienilor, Biserica de Lemn din Ciunget, Peştera Laptelui şi lista poate continua deoarece Dumnezeu a decis ca în Malaia, atunci când a creat lumea şi pământul, să creeze o oază de frumusețe și minuni. Acolo, în Malaia, parcă albastrul lacurilor e mai albastru decât oriunde, verdele brazilor e mai verde iar cerul e mai adânc decât oriunde.

Frumusețea despre care vă voi povesti este Cascada Scoruș. Am ajuns cu mașina în Malaia și, urmând drumul național DN7A, atunci când se termină Malaia, am făcut stânga către Pensiunea Căsuța din pădure, unde am lăsat mașina (vagabondul – tovarășul nostru de călătorii). De aici, drumul nu mai este accesibil mașinii. Către cascadă, traseul este marcat și urcarea a fost ușoară fiind însoțită de opriri necesare. Ne-am ostoit sufletul (și aparatul foto) cu peisajele care ne-au însoțit tot drumul creând parcă preludiul pentru ceea ce urma.
Fascinați de piesajul care ne înconjoară, printre crengile brazilor zărim perdeaua de apă ce se rostogolește de la înălțime. Ne apropiem … cu gurile căscate de uimire. Apa se aruncă de la înălțime, zdrobindu-se nebună de pietre. Ca un văl fin, căderea de apă încadrată de peisajul verde pare ireal. O frumusețe, un miracol care … nu se mai oprește. Curcubeele create de stropii azvârliți printre stânci îți dau senzația că aici e Dumnezeu și, când și când, se joacă cu razele soarelui și cu stropii de apă.

Cascada a fost mult timp cunoscută doar păstorilor din munte, unor localnici şi turiştilor îndrăgostiţi de munte. A început să fie mediatizată și vizitată de mulți turiști, din ce în ce mai mulți turiști. Cascada Scoruşului are peste 104 metri și este considerată cea mai înaltă cascadă din România. Cascada are o cădere de apă de 80 de metri, urmează un canion și, apoi, cea de a doua treaptă a cascadei cu o cădere de 25 de metri.

Astfel, Malaia ne oferă sufletului și ochilor cea mai frumoasă cascadă din România, ca o creație, ca un miracol. Am fost întrebați de mulți dacă această cascadă este mai frumuoasă decât Cascada Bigăr. Noi credem că da! Este mai frumoasă decât Bigăr! Convinge-te!
Articol scris de Adriana Roman
Fotografie de Adrian Satmaru