Legendele spun că, în zona Malaia, cetele de lotri (hoţi) şi-au găsit adăpostul la umbra cetinei de brad, pădurea, peşterile şi grotele fiind locuri ideale pentru ascunderea prăzii.

Astăzi, doar numele văii mai aduce aminte de acele vremuri, în care haiducii făceau legea. Malaia este o sursă de frumuseți care nu contenesc să uimească.

IMG_20180506_182039 copy
Lacul Malaia, județul Vâlcea

Eşti invitat să petreci un concediu cum rar îţi este dat, aici, în România.

În localitatea Malaia se află cea mai înaltă cascadă din România, iar peisajul este un fenomen unic.

IMG_20180814_124810 copy
Cascada Scoruș, Malaia

Cascadele, peşterile, munţii şi lacurile din zona Malaia creează un peisaj unic de o frumuseţe care îşi păstrează intensitatea, schimbându-şi doar culorile în funcţie de anotimp.

Iată trei dintre cele mai reprezentative obiective turistice din zona Malaia:

Cascada Scoruș

De pe drumul național DN7A, atunci când se termină Malaia, se face stânga către Pensiunea Căsuța din pădure. De aici, drumul nu mai este accesibil mașinii. Către cascadă, traseul este marcat și urcarea este lejeră.

IMG_20180814_124707 copy
Cascada Scoruș, Malaia

Curcubeele create de stropii azvârliți printre stânci îți dau senzația că aici e Dumnezeu și, când și când, se joacă cu razele soarelui și cu stropii de apă.

Mai multe despre Cascada Scorușcitește aici.

Lacul Malaia

În 1982 intra în funcțiune Hidrocentrala Brădișor, având capacitatea de 115 MW. În 1978 intra în funcțiune hidrocentrala Malaia cu o capacitate mai mică, de 18 MW. În spatele acestor hidrocentrale stă forța apei, astfel, hidrocentrala Malaia funcționează cu ajutorul apei colectate de Lacul de acumulare Malaia.

IMG_20180503_171513 copy
Lacul Malaia, județul Vâlcea

Acesta este situat la altitudinea de 480 de metri, are o suprafață de 46 de hectare și o adâncime a apei de 22 de metri. Lacul Malaia are o populație acceptabilă de păstrăv și este administrat de AJVPS Vâlcea. Pasionații de pescuit trebuie să știe că este necesară achiziționarea permisului de pescuit sportiv.

IMG_20180503_171232 copy
Lacul Malaia, județul Vâlcea

Mai multe despre Lacul Malaiacitește aici.

Peștera Laptelui

Din Malaia se continuă drumul pe DN7A până în Valea Măceșului, apoi, se face la dreapta pe drumul județean DJ701D, trecând de Pensiunea Ciobănelu și se continuă drumul până în Ciungetu.

13
Peștera Laptelui

La o intersecție se continuă drumul către stânga peste un pod. După ce se termină zona de case, sec continuă drumul până se ajunge la un semn de pe o stâncă unde este scris Peștera Laptelui.

5
Peștera Laptelui

Vă invităm să trăiți propria experiență. Peştera cu Lapte situată pe versantul drept al Văii Rudăreasa, la 5 kilometri în amonte de satul Ciunget, vă așteaptă punând în scenă același decor impresionant pentru fiecare dintre privitori.

Mai multe despre Peștera Lapteluicitește aici.

4
Peștera Laptelui

Cascada Scoruş, Apa Spânzurată, Cascada Latoriţei, Cheile Latoriţei, Lacul Brădişor, Lacul Malaia, Cascadele din Cheile Latoriţei, Fântâna Brătienilor, Biserica de Lemn din Ciunget, Peștera Laptelui şi lista poate continua deoarece Dumnezeu a decis ca în Malaia, atunci când a creat lumea şi pământul, să creeze o oază de frumusețe și minuni.

Acolo, în Malaia, parcă albastrul lacurilor e mai albastru decât oriunde, verdele brazilor e mai verde iar cerul e mai adânc decât oriunde.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografie de Adrian Satmaru