Pierzarea de la Siculeni sau Masacrul secuilor

Monument al suferinței, monumentul Siculicidium a fost inaugurat în ziua de 8 octombrie 1905 și se află lângă drumul E578, în localitatea Siculeni, între Miercurea Ciuc și Gheorgheni. Este monument istoric înscris în Registrului monumentelor judeţului Harghita, în anul 1992. A fost executat pe baza planului elaborat de arhitectul Tamás József din Miercurea-Ciuc iar pasărea de pe stâlpul central a monumentului este opera renumitului sculptor Köllő Miklós. Anvergura aripilor păsării este de 2,6 metri.

Obeliscul de piatră din centrul compoziţiei este flancat de două ziduri scunde, treptate, placate cu piatră, dispuse în linii curbe asemenea unor braţe. Acestea sunt marcate de câte o urnă aşezată pe câte un stâlpişor, primele fiind decorate cu guttae, iar în vârf cu câte-o bilă de piatră. Obeliscul de piatră cu muchiile teşite este amplasat pe un postament cu secţiunea cruciformă. Obeliscul se caracterizează printr-un soclu treptat și prezintă o friză decorată cu denticuli şi o cornişă profilată. În zona de sub friză faţadele obeliscului sunt decorate cu câte o stea cu şase raze.

Monumentul Siculicidium, Siculeni, județul Harghita

În vârful construcţiei, pe o sferă de piatră, stă pasărea turul cu aripile desfăcute. Tabla de marmură tot cruciformă de pe faţada principală a postamentului poartă inscripţia comemorativă. Prima parte a textului acesteia a fost redactat de istoricul şi profesorul universitar clujean, dr. Szádeczky Lajos (1859-1935), iar versurile care constituie partea a doua a inscripţiei, le-a scris dr. Balló István, profesor în Miercurea Ciuc.

IMG_20180619_101756 copy
Monumentul Siculicidium, Siculeni, județul Harghita

Monumentul a fost ridicat în memoria secuilor care au căzut la Siculeni la 7 ianuarie 1764, în urma represaliilor sângeroase, comandate de ofiţerii armatei austrieci împotriva secuilor din Scaunul Ciuc şi din Trei Scaune. Vina acestora a fost că s-au opus înrolării în regimentele de grăniceri organizate de autorităţile imperiale.

Secuii din Scaunul Ciuc, conduşi de parohii din Leliceni şi Delniţa, Zöld Péter respectiv Beke István, s-au opus înrolării refugiindu-se din faţa comisiei de recrutare în pădure. La începutul anului 1764 li s-au alăturat şi secui din Trei Scaune. Rezistenţa a cedat însă în 5 ianuarie, când din cauza frigului insuportabil, a lipsei de hrană şi a ameninţărilor militarilor austrieci, secuii au fost nevoiţi să coboare în sat, intrând în Siculeni. Ca represalii, peste două zile comisia de recrutare a ordonat un atac neaşteptat asupra întregului sat. Masacrul a început în zorii zilei de 7 ianuarie 1764 cu focuri de tun. Secuii care s-au împotrivit recrutării au căzut fără a putea opune rezistenţă în faţa atacului a celor circa 1.300 de militari austrieci. Masacrul de la Siculeni ordonat de general-maiorul Siskovich József şi executat sub conducerea locotenent-colonelului Caratto s-a întipărit în istorie sub denumirea de pierzarea de la Siculeni, sau siculicidium (masacrul secuilor).

Monumentul Siculicidium, Siculeni, județul Harghita

Numărul exact al victimelor este necunoscut și au fost înmormântate la marginea satului într-o groapă comună. Locul respectiv fusese marcat de mai multe cruci în secolele XVIII-XIX. Prima fusese ridicată tocmai de austrieci, inscripţia acesteia evocând cinic „mândria frântă a secuilor”. Crucea fusese îndepărtată în 1783, iar în 1789 Cserey Zsuzsanna a aşezat o cruce dedicată Maicii Domnului pe mormântul victimelor. Monumente noi au fost amplasate apoi în 1878 de Részeg András şi soţia sa, iar altul în 1885 de către Szabó Péter.

Intenţia ridicării unui monument mai exigent, demn de memoria tristului eveniment s-a formulat deja în anii 1860, însă procurarea fondurilor necesare s-a prelungit timp de mai multe decenii. În 1891 s-a înfiinţat comisia pentru ridicarea monumentului. În 1892, Tamás József, un arhitect budapestan originar din Miercurea Ciuc, s-a oferit să realizeze gratuit proiectele. Piatra de temelie a monumentului a fost depusă la 10 mai 1898, iar până la sfârşitul anului s-a montat în vârf şi pasărea turul (pasăre din mitologia maghiară). Constructorul Szász István a fost cel care a executat proiectele lui Tamás József, iar pasărea turul fusese sculptată în piatră de Köllő Mikló. Tabla inscripţionată, confecţionată din marmură este opera meşterului budapestan Sánta Nándor. Ceremonia de dezvelire a monumentului a avut loc pe 8 octombrie 1905.

IMG_20180619_101817 copy
Monumentul Siculicidium, Siculeni, județul Harghita

După evenimente, mii de secui (unele estimări indică cifre comparabile cu populaţia a cinci sate secuieşti) au plecat peste munţi, în Moldova, unde, după câţiva ani, în care unii dintre ei s-au stabilit în satele ceangăieşti din Ghimeş şi de pe malul Siretului s-au stabilit în Bucovina în cele cinci sate ale secuilor bucovineni. Locuitori acestora, în mai multe valuri între 1867-1945 s-au întors în Bazinul Carpaţilor, majoritatea lor stabilindu-se în 1940 în Bacica, apoi în 1944 în Ungaria. Urmaşii lor trăiesc azi de la Deva până la satele din împrejurimile Budapestei în mai multe grupuri mici.

Evenimentele de atunci, precum şi soarta comunităţilor de secui care au trecut munţii au o literatură foarte bogată, fiind subiectul multor tratate de istorie dar şi de romane, nuvele, poezii.

Recomandările noastre pentru cazare, pentru această zonă, sunt:

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii de Adrian Satmaru

Sursa informației http://www.harghita.ro, http://referinte.transindex.ro/enciclopedie