Cascada Cailor este una dintre cele mai frumoase cascade din România, formată pe versantul nordic al Munţilor Rodnei, în apropierea stațiunii turistice Borşa.

Cascada cailor
Cascada cailor

Este o destinaţie foarte populară, anual mii de turişti din toate colţurile ţării şi din străinătate vin să vadă una dintre cele mai maiestuoase cascade din Carpaţi.

Cascada cailor
Cascada cailor

Apa rezultată din topirea zăpezii şi din ploi se adună într-un circ glaciar şi, de acolo, de pe versantul abrupt al Rezervaţiei Piatra Rea se prăvăleşte în jos formând cascada în mai multe trepte cu căderi succesive de 40 m apoi 20 m si, din nou, 40 m.

Cascada cailor
Cascada Cailor

Conform legendei, Muntele Piatra Rea, datorită păşunilor sale întinse, era locul preferat al localnicilor pentru a ţine din primăvară până în toamnă „stavele” (hergheliile) de cai. Însă, acest rai al cailor nu era chiar aşa de liniştit. Din când în când, ursul încerca să îşi găsească o pradă uşoară din zecile sau chiar sutele de cai de pe munte. Însă, într-un loc deschis şansele ursului erau slabe.

Parcum National Muntii Rodnei
Panou informativ despre Parcul Național Munții Rodnei

Aşa că ursul, de obicei, încerca să încolţească caii deasupra prăpăstiilor de la actuala Cascadă a Cailor. Aici, sărmanele animale nu aveau altă soluţie decât să se arunce în hău, astfel ursul având câştig de cauză. Într-o noapte întunecată, fără vizibilitate şi cu o furtună de proporţii, ursul a venit din nou să îşi aleagă o pradă.

Cascada cailor
Cascada cailor

Speriaţi de fulgere şi de atacul neaşteptat al ursului, animalele au luat-o la goană, direct spre prăpastie. Unii dintre ei au scăpat dar o mulţime de animale au căzut în prăpastie, ursul alegându-se după spusele localnicilor cu vreo 15 cai.

84-Gargalaul-vedere-de-pe-M
Peisaj din Parcul Național Munții Rodnei

De atunci localnicii marcaţi de eveniment au început să folosească numele de Cascada Cailor. Dar, nu numai, cascada a primit acest nume. Muntele se numeşte Muntele Cailor, circul glaciar a fost denumit Podul Cailor, iar pârăul care se prăvăleşte jos pe abrupturi se numeşte Izvorul Cailor.

Peisaj in Muntii Rodnei
Peisaj în Munții Rodnei

Accesul spre cascadă este facil, fie pe jos de la Borşa pe o potecă, fie cu telescaunul din staţiunea Borşa.

Telescaunul-din-Borsa
Telescaunul din Borșa

De la capătul superior al telescaunului se poate ajunge la Cascada Cailor în circa 15 minute. Telescaunul porneşte doar dacă există un grup de minim 10-15 persoane.

Peisaj in Muntii Rodnei
Peisaj din Parcul Național Munții Rodnei

Ultima cursă a telescaunului este la ora 17.00, dacă nu ajungeţi până la această oră la capătul superior al telescaunului, riscaţi să rămâneţi pe munte sau veţi fi nevoiţi să coborâţi pe jos la baza muntelui.