Valea Oltului, mai puțin populară decât sora sa, Valea Prahovei, abundă de monumente istorice, culturale și naturale și reprezintă atracții de o reală valoare turistică. Valea Oltului este o adevărată comoară a turismului românesc.

IMG_20181011_093152 copy
Valea Oltului la Cozia

Peisajele montane ce îmbracă Valea Oltului, pădurile de conifere ce se mulează pe creste, traseele montane preferate de pasionații de aventură, cascadele spectaculoase și lăcașurile de cult deosebite fac din Valea Oltului o destinație impresionantă, plină de surprize și merită vizitată cel puțin o dată în viață.

Iată trei din cele mai reprezentative obiective turistice din Valea Oltului:

Mănăstirea Cozia

Mănăstirea Cozia este una dintre cele mai vizitate atracții turistice din Valea Oltului și se spune că este regina spiritualității văii. A fost ctitorită de către Mircea cel Bătrân, unul dintre cei mai importanți domnitori din istoria Țării Românești, la finele anilor 1300.

IMG_20191030_102210 copy
Mănăstirea Cozia

Mănăstirea Cozia se află la 5 kilometri de stațiunea Călimănești și la aproximativ 20 de kilometri de orașul Râmnicu Vâlcea, pe malul drept al Oltului.

Mai multe despre Mănăstirea Cozia, citește aici.

IMG_20181011_092340 copy
Mănăstirea Cozia

Castrul roman Arutela

Una dintre cele mai importante aşezări romane din antichitate, Castrul Arutela se înalţă pe malul stâng al Oltului, în apropiere de Mănăstirea Cozia. Castrul Arutela datează din anii 137 – 138 d.H. și este inclus pe lista monumentelor istorice.

1
Castrul roman Arutela

În zona fortificației s-au făcut numeroase descoperiri arheologice, în special arme și monezi, cele mai multe dintre ele fiind expuse la Muzeul Militar din capitală și la Muzeul de Istorie din Râmnicu Vâlcea.

Mai multe despre Castrul Arutela, citește aici.

2
Castrul roman Arutela

Mănăstirea Turnu

La umbra Munților Cozia, aproape de apele calme ale Oltului, se află o altă bijuterie a Văii Oltului: Mănăstirea Turnu. Mănăstirea este ascunsă de o vegetație verde și bogată. Este deosebită față de celelalte biserici deoarece este construită pe două nivele, iar în fiecare dintre încăperi se ține o slujbă diferită.

IMG_20180813_103319 copy
Mănăstirea Turnu

Mai multe despre Mănăstirea Turnu, citește aici.

Tot în Valea Oltului mai poți vizita: Muzeul Satului Vâlcean din Bujoreni, Schitul Ostrov, Mănăstirea Frasinei, Mănăstirea Stănișoara, Mănăstirea Govora, Schitul Iezer și multe alte așezări bisericești.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii de Adrian Satmaru