Expoziția de minerale

O bună dimineață în Gheorgheni începe cu trezirea și micul dejun la Red Lake Inn, unde, după un somn odihnitor în mijlocul naturii, totul are un gust mai bun, și o cafea la Rez Lampas, cafeneaua în care, devii mai inspirat, mai înțelept, mai curios.

Astfel, cafeneaua Rez Lampas, am avut onoarea și plăcerea să îl cunosc și să stau de vorbă cu unul dintre renumiții geologi, pe care îi are România, Dr. Jakab Gyula. Pasionat colecționar, Dr. Jakab Gyula a adunat de-a lungul timpului peste 2.000 de minerale transformând pasiunea sa în cea mai mare colecție privată de minerale din România. Am vizitat expoziția având onoarea de a fi însoțit de Dr. Jakab Gyula.

_MG_4430 copy
Expoziția permanentă de minerale a Dr. Jakab Gyula din Muzeul Tarisznyás Márton, Gheorgheni

Această colecție este expusă la Muzeul Tarisznyás Márton din Gheorgheni  având caracter de expoziție permanentă. Muzeul Tarisznyás Márton are o istorie frumoasă și tulburată, totodată, pe care o voi împărtăși într-un articol viitor.

 

Colecția de minerale a Dr. Jakab Gyula  este alcătuită din diferite tipuri de pietre și minerale de o frumusețe estetică și bogăție rară. Rarități din întreaga lume sunt expuse aici. Cele mai cunoscute și apreciate sunt amethyst-ul de Brazilia, diamant crud din Venezuela, mici bucăți de meteorit vechi de peste 5.000 de ani provenite din America și opal de lemn din Toplița.

_MG_4434 copy

În cadrul Muzeului Tarisznyás Márton există o cameră dedicată fosilelor, fosile clasificate în funcție de erele geologice. De asemenea, există și o expoziție cu ustensilele de minerit folosite de-a lungul timpului. Din expoziție nu lipsesc nici rocile și mineralele rare din Masivul Alcalin Ditrău. Dr. Jakab Gyula este autorul cărții care tratează acest subiect interesant: “Geologia Masivului Alcalin de la Ditrău”.

 

Atracția expoziției de minerale din Muzeul Tarisznyás Márton este reprezentată de pietrele prețioase, semiprețioase și cele fluorescente.

_MG_4429 copy
Expoziția permanentă de minerale a Dr. Jakab Gyula din Muzeul Tarisznyás Márton, Gheorgheni

Trebuie menționat faptul că Dr. Jakab Gyula a participat alături de Victoria Honour de la Institutul de Mineralogie Camborne, la un studiu de cercetare făcut asupra pământurilor rare din zona orașului Gheorgheni. Pământurile rare sunt formate din 17 elemente care, practic, stau la baza a ceea ce înseamnă tehnică modernă.

 

Inexistența acestor 17 elemente ar face imposibilă tehnologia actuală. Primul mineral de pământ rar descoperit a fost gadolinitul, în anul 1787, un mineral compus din ceriu, ytriu, fier, siliciu și alte elemente. Acest mineral s-a găsit în localitatea Ytterby din Suedia, iar 4 elemente de pământuri rare poartă nume derivate din această singură locație, Ytriu, Terbiu, Erbiu și Yterbiu.

_MG_4407 copy
Expoziția permanentă de minerale a Dr. Jakab Gyula din Muzeul Tarisznyás Márton, Gheorgheni

Lumea mineralelor este cu siguranță la fel de fascinantă ca cea a animalelor sau a cea a plantelor, dar să poți avea acces la informație, și mai ales, să-ți fie prezentată de către Dr. Jakab Gyula a fost o onoare și un privilegiu de care m-am bucurat vizitând expoziția de minerale din Muzeul Tarisznyás Márton. Așa cum am spus și în articolele mele anterioare, orașul Gheorgheni are un grad aparte de unicitate, este un izvor nesecat de surprize plăcute.

IMG_4378 copy
Expoziția permanentă de minerale a Dr. Jakab Gyula din Muzeul Tarisznyás Márton, Gheorgheni

Expoziția de minerale, roci și flori de mină din Muzeul Tarisznyás Márton este o minunată ocazie, atât pentru cei interesați din punct de vedere științific, pentru cercetători dar și pentru cei ce doresc să vadă obiecte foarte rare și deosebit de frumoase.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografie Adrian Satmaru

Galerie fotografii Expoziția de minerale a Muzeul Tarisznyás Márton