Vrei să vizitezi orașul Gheorgheni? Iată recomandările noastre!

Istoria orașului Gheorgheni pe scurt

Gheorgheni este orașul situat în partea de est a depresiunii Giurgeului. Se află pe cursul mijlociu al pârâului Belchia. Apele pârâului au creat condiţiile prielnice întemeierii acestei aşezări pe malurile sale, astfel, urmele primelor aşezări umane au fost descoperite la confluenţa pârâului Belchia cu pârâurile Gheorghe Mic şi Cianod. Aceste așezări datează din secolul al XII-lea și s-au extins treptat în interiorul depresiunii.

În partea de est a orașului sunt ruinele Cetăţii Both. Cercetările arheologice au atestat faptul că dealul a avut funcţii de apărare încă din secolul IV – V.

În registrul dijmelor papale din anii 1332-37 este menţionat numele Georgio și constituie atestare documentară a localităţii Gheorgheni. Menţinerea existenţei umane s-a datorat exploatării şi prelucrării lemnului, creşterii animalelor, cultivării pământului şi comerţul.

1

Principele Transilvaniei Zsigmond Rakoczi, în anul 1607, acordă localității dreptul de a organiza târguri. Astfel, acest fapt contribuie în mod decisiv la aşezarea pe meleagurile oraşului Gheorgheni a comunităţii de armeni veniţi din Moldova în 1637, în 1654, apoi în 1669. Armenii au avut un rol determinant în dezvoltarea economico-socială şi civică, precum şi în urbanizarea localităţii. Preocupările acestora erau, în principal, comerţul şi practicarea diferitelor meşteşuguri.

Gheorgheni este prădat de tătari în 1716 oraşul a fost prădat de tătari, în 1719 o epidemie de ciumă decimează populaţia, în 1808, peste 700 de gospodării au fost mistuite de flăcări într-un incendiu devastator.

În a doua jumătate a secolului al-XIX-lea a început industrializarea, pe teritoriul oraşului dezvoltându-se predominant industria de prelucrare a lemnului dar şi industria textilă, a pielăriei, a morăritului şi cea hotelieră. Gheorgheni redobândeşte statutul de oraş în luna decembrie a anului 1907. Este inaugurat tronsonul de cale ferată care a legat oraşul la reţeaua naţională de cale ferată. Tot la începutul secolului al XX-lea este înfiinţată uzina electrică, sunt realizate lucrări de infrastructură şi de amenajări utilitare, sunt construite clădirile Spitalului Orăşenesc, al Judecătoriei şi cel al Gimnaziului, astăzi Liceul Teoretic „Salamon Ernő”.

6
Liceul Salamon Ernő

Către sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea se conturează forma actuală a centrului civic, când, în locul vechilor case cu parter au fost construite case impozante cu etaj majoritatea în stilul eclectic.

În perioada 1884-1910 a fost înfiinţat parcul dendrologic de către avocatul Dr. Csiky Dénes. Parcul se află în nord-estul oraşului, la o altitudine de 870 – 970 de metri. Inițial, parcul dendrologic a cuprins peste 185 specii de arbori şi alte plante.

Serbările „Zilelor Oraşului” sunt pe 5 – 6 decembrie de Sfântul Nicolae.

hdr
Primăria orașului Gheorgheni

Iată ce obiective recomandăm să vizitezi în Gheorgheni

  • Biserica armeano-catolică „Nașterea Maicii Domnului”
  • Biserica romano-catolică „Sfântul Nicolae”.
  • Casa veche parohială romano-catolică.
  • Liceul Teoretic „Salamon Ernö”.
  • Parcela Eroilor din Primul Război Mondial.
10
Biserica Sfântul Gheorghe, Gheorgheni

Atracții turistice în apropierea orașului Gheorgheni:

  • Cheile Bicazului – la 26 kilometri de Gheorgheni
  • Castelul Lazăr – 10 kilometri de Gheorgheni
  • Peștera Sugău – 17 kilometri de Gheorgheni
  • Salina Praid – 60 kilometri de Gheorgheni
  • Lacul Ursu, Sovata – 55 kilometri de Gheorgheni

Cazare și masă în Gheorgheni – iată recomandările noastre:

Red Lake Inn  –  pensiune cochetă și elegantă ce amintește de chalet-urile austriece, care promite și livrează relaxare, într-o atmosferă intimă și servire impecabilă.

Pensiunea Anda  –  superbă proprietate cu două clădiri unde calitatea serviciilor este la nivel de excelență

Pensiunea Niki  –  apartamente de închiriat superb amenajate, cu restaurant unde serviciile sunt desăvârșite

Cafe Central  –  cafeneaua care păstrează atmosfera armenească a vechiului oraș, unde deguști savoarea boemă a trecutului

Cabana Isa e Gabri  –  cabană cochetă unde ești doar tu, familia sau prietenii și, în rest, liniștea pădurii

Cafeneaua Rez Lampas  –  cafeneaua muzeu, unică în Gheorgheni, prin ambianța creată de obiectele expuse, unde servirea unui preparat meniului original devine un gest de eleganță

Bistro K&K  –  bistro elegant, atmosferă relaxantă, servire profesionistă; bistro-ul unic în Gheorgheni unde te întâlnești cu specialiștii pregătirii cărnii de vită și ai preparatelor armenești