Popas la cafeneaua muzeu

Neobosiți în căutările noastre, 2019 a început în forță cu orașul care ne-a captat cel mai mult atenția. Încă de la primele vizite Gheorgheniul a avut asupra mea un soi de atracție inexplicabilă. Poate atmosfera calmă și liniștită de urbe mică și cochetă, poate istoria ce se ascunde în spatele zidurilor vechi ce păstrează cea mai mare comunitate armeană din România sau poate ospitalitatea și sinceritatea oamenilor sau, de ce nu, câte puțin din fiecare. Cert este că, deși a trecut aproape un an de zile de când mă duc în mod regulat la Gheorgheni, de fiecare dată mai descopăr o părticică neștiută care mă surprinde într-un mod plăcut. De această dată, am ales să descopăr istoria unicei cafenele muzeu din Gheorgheni, Rez Lampas.

3
Rez Lampas, Gheorgheni

Cafeneaua este localizată la câteva sute de metri de centrul orașului Gheorgheni, între Palatul Copiilor și Liceul Salamon Erno. Cafeneaua dispune practic de o capacitate de 90 de locuri, dar aranjamentul și dispunerea acestora este foarte bine gândită și cu foarte mult bun gust. La intrarea în cafeneaua Rez Lampas te întâmpină un separeu cu 20 de locuri în care pereții sunt din geamuri, astfel că, savurând o cafea sau mâncând o salată poți beneficia de foarte multă lumină naturală.

_MG_4330 copy
Colecție de lămpi – Rez Lampas, Gheorgheni

Din acest separeu, se intră în sala principală unde se găsesc dispuse alte 30 de locuri și barul. Practic, pereții sălii principale găzduiesc și muzeul locației. Aici veți găsi nenumărate vitrine cu obiecte din bronz. Lămpile folosite la iluminarea cafenelei sunt din bronz, ele făcând parte din colecție.

_MG_4331 copy
Cafeneaua Rez Lampas, Gheorgheni

Pe jumătate dintr-un perete tronează impunătoare o varietate de platouri și farfurii din alamă și bronz, în continuarea lor, frumos expuse pe postav sunt peste 200 de lingurițe de cafea adunate din toate colțurile lumii.

_MG_4340 copy
Colecția de lingurițe – Rez Lampas, Gheorgheni

Fără să greșesc, aș putea spune că această cafenea este ca un muzeu, obiectele colecționate și expuse fiind parte din atmosfera cafenelei Rez Lampas. În spatele sălii principale există un separeu cu 25 de locuri folosit pentru evenimente private. Aici pot fi admirate alte obiecte din bronz, iar pe pereți tablouri create de graficieni autohtoni.

8
Rez Lampas, Gheorgheni

La etaj se află o altă sală cu 20 de locuri ce găzduiește opere ale unor artiști plastici notorii. Aici vom găsi și obiecte care au participat la expoziții internaționale de prestigiu cum ar fi cea de la Bejing. Este absolut evident că locul abundă de cultură, dorință de cunoaștere și bun gust.

Cafeneaua Rez Lampas este unicul loc din Gheorgheni unde se poate bea cafea Illy sau se poate consuma o pizza cu ciolan afumat. Toate preparatele de aici sunt făcute din ingrediente proaspete, în meniul cafenelei neexistând produse care se prepară din ingrediente congelate. Am avut ocazia să servesc pentru prima oară în viața mea pizza cu ciolan afumat. Da! Aici, la cafeneaua Rez LampasAm rămas absolut înmărmurit. Blatul nici subțire, nici pufos, aroma inconfundabilă a feliuțelor tăiate subțire de ciolan afumat, cubulețele de ardei proaspăt, toate puse în cantitatea care trebuie, în așa fel încât, să ofere un gust absolut sublim. De când am mâncat acea pizza pot spune că am devenit fan pizza cu ciolan afumat. Este indiscutabil că orice vizită ulterioară în orașul Gheorgheni va fi însoțită de o pizza cu ciolan afumat.

Pe lângă sortimentele de pizza se mai pot savura aici salate, prajituri proaspete și mâncăruri ce necesită timp de preparare foarte scurt, respectiv pui crispy cu cartofi prăjiți, cabanos cu cartofi prăjiți. Avantajul este că toate sunt făcute pe loc, astfel putând să vă bucurați de o mâncare gustoasă și proaspăt gătită.

După această vizită este foarte clar că, la cafeneaua Rez Lampas se îmbină cu succes o mare varietate de arte începând cu cea culinară, trecând prin cea plastică și culminând cu ospitalitatea care, din punctul meu de vedere, este cea mai valoroasă.

Mulțumesc domnului Jakab Gyula, proprietarul cafenelei Rez Lampas, pentru timpul acordat ghidării prin micul muzeu, colecționar la fel de pasionat ca și tatăl său, a cărui colecție de minerale, de peste 2000 de exponate poate fi admirată la Muzeul Marton Tarisznyas din Gheorgheni.

Articol și fotografii de Adrian Satmaru – jurnalist

Galerie cu fotografii ale colecțiilor cafenelei Rez Lampas

Galerie fotografii interioare și meniu  – Cafeneaua Rez Lampas