Cetatea Alba Carolina oferă vizitatorilor un spectacol unic în România. Este vorba despre Garda Cetății. Ceremonialul schimbului de gardă este un simbol al Cetății care dă viață acestor unor locuri încărcate de atâta istorie, aducând bucurie privitorilor. Este reconstituită atmosfera de odinioară, turiștii fiind trimiși, parcă, în timp, în secolul al XVIII-lea.

Membrii Gărzii Cetății sunt echipați cu uniforme realizate după modelul celor purtate de militarii armatei imperiale. Garda este compusă din trei corpuri: de artilerie, de infanterie și de cavalerie. Uniformele diferă în funcție de sezon și sunt uniforme militare austriece de la jumătatea secolului al XVIII-lea. Fiecare corp al Gărzii Cetății are un comandant și un drapel propriu.

Garda Cetății Alba Carolina păstrează și continuă o tradiție. Astfel, în perioada 1687 – 1867, când Cetatea era controlată de armata imperială, în perioada 1867 – 1918, când era controlată de armata austro-ungară, ca apoi, după 1918, când Cetatea era controlată de armata română, perimetrul Cetății Alba Carolina a fost teatrul a numeroase parade şi ceremonii militare.

Garda Cetății și ceremoniile sale fac parte din strategia de a atrage cât mai mulți turiști. După construirea tunurilor, primul corp al gărzii a fost cel al artileriștilor, a urmat, în anul 2009, formarea corpului cavaleriei, când au fost aduși din Olanda nouă cai de rasă friziană. Ultimul corp al Gărzii Cetății este cel al infanteriei, corpul responsabil cu serviciul activ în punctele cheie și la porțile Cetății. Caii folosiți la parade de corpul de cavalerie sunt de culoare neagră și au certificate care atestă rasa pur sânge.

Ceremonia schimbului de gărzi și salvele de tun din fiecare weekend sunt tradiții păstrate de la prima ediție a „Zilelor Cetății Bastionare de tip Vauban Alba Carolina„.
Zilnic la ora 12, ceremonialul se desfasoară pe Traseul Celor Trei Fortificații, unde soldații trec pe sub Poarta de Sud a Castrului Roman, prin poarta vechii Monetării și pornesc pe strada Militari.

În plin sezon turistic, ceremonialul ia amploare. În zilele de sambătă, după ce soldații dau onorul la Poarta de Sud a Castrului Roman, se ridică drapelul în dreptul Bastionului Eugeniu de Savoia pe latura de est. Soldații se îndreaptă către platforma de artilerie unde ridică un nou drapel și începe ceremonialul salvelor de tun „în cinstea drapelului municipiului și a oaspeților Cetății„. Tot în zilele de sâmbătă, numărul soldaților se dublează.

Ceremonialul Gărzii Cetății pune în valoare Cetatea Alba Carolina și aduce un plus de autenticitate unui loc în care zidurile păstrează secole de istorie. Este neapărat să vezi măcar o dată în viață acest ceremonial, să simți până în adâncurile sufletului bătăile salvelor de tun, să te bucuri de maiestuoasa demonstrație a uniformelor venite din trecut.
Articol scris de Adriana Roman
Fotografii de Adrian Satmaru
Galerie fotografii Parada Gărzii Cetății Alba Carolina