Clătita, de fapt, este o specialitate bretonă care s-a extins rapid în toată lumea datorită simplității modului de preparare și a faptului că poate fi servită atât ca desert (crepes) cât și ca aperitiv sau garnitură la diferite feluri de mâncare (galette). La origini, clătitele se serveau cu cidru, dar apogeul ca formă de prezentare a fost “ Crepes Suzette”, adică clătite flambate în lichior și suc de portocale.

Clătite bănățene la Hotel Ferdinand, Băile Herculane

La noi în țară, clătitele se regăsesc în fiecare zonă, dar modul de preparare și umplutura diferă de la o zonă la alta. Un deliciu desăvârșit și un mod de preparare ceva mai complex, dar cu un rezultat absolut excepțional am reușit să degust la Băile Herculane, la Hotelul Ferdinand.

Crepes Suzette – sursa maggiebeer.com.au

Clătitele bănățene, căci despre ele este vorba, constituie un preparat tradițional bănățean, iar modul de preparare se regăsește în cele ce urmează, dar gustul desăvârșit se poate regăsi la Hotel Ferdinand, iar servirea în acel cadru natural face din acest preparat un deliciu de excepție servit la el acasă.

Aluatul pentru clătite prăjit în tigaie

Aluatul pentru clătite este clasic, ouă, puțină sare, lapte, zahăr, făină și esență de rom sau de vanilie, în funcție de gusturile fiecăruia. Amestecul se face nici prea gros, dar nici prea subțire în așa fel încât, prăjit în tigaie să iși păstreze o consistență care să genereze impermeabilitate pentru ca umplutura să nu iasă afară din clătită. Prăjirea se face cu puțin ulei, uniform, pe amble fețe în așa fel încăt rezultatul să aibă un aspect rumen, galben auriu.

Foaia de clătită rumenită în tigaie

Practic, clătitele bănățene sunt un produs de desert care constă în umplerea acestor clătite clasice cu un amestec de brănză dulce și ou, ornarea cu spumă de ou și apoi coacerea acestora în cuptor.

Umplutura se face din brânză dulce

Umplutura se face din brânză dulce, puțin zahăr și gălbenuș de ou. Ingredientele se amestecă bine până când pasta este omogenă și prinde o culoare albicioasă. Amestecul astfel obținut constituie umplutura pentru clătite.

Spuma din albuș de ou

Clătitele astfel obținute se așează frumos într-un bol de ceramică, iar deasupra se pune o spumă de ou obținută prin mixarea timp îndelungat a albușurilor de ou până când acestea devin aproape solide (nu curg din vas).

Clătita se umple cu amestecul din brânză dulce

Bolul de ceramică astfel ornat se dă la cuptor până când albușul de ou începe și capătă o culoare gălbuie. Trebuie foarte mare grijă pentru că albușul de ou se poate arde foarte repede.

Bolul de ceramică pregătit pentru cuptor

Produsul astfel obținut se poate orna cu diferite toppinguri. Aici, la Hotel Ferdinand din Băile Herculane, am ales topping de căpșuni și zmeură, un amestec delicios care s-a potrivit perfect cu peisajul toamnei târzii.

Preparatul este gata  – Clătite bănățene la Hotel Ferdinand, Băile Herculane

Acest deliciu bănățean l-am servit într-un cadru natual de excepție, în grădina interioară a Hotelului Ferdinand, un simbol incontestabil al istoriei din Băile Herculane.

Aceasta nu este doar o rețetă a unui dulce tradițional, este o invitație de a te bucura de ceea ce oferă Băile Herculane și Hotelul Ferdinand, atât din punct de vedere gastronomic dar și turistic, aici, găsind ospitalitatea de care ai nevoie.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru