Stațiunea Băile Herculane, cunoscută mai ales pentru istoria și tradiția balneară păstrată de veacuri, vine, din acest an, cu o noutate. O noutate ce pune pe harta ecvestră acest oraș plin de istorie și cultură.

Centrul de echitație Herculane

Centrul de echitație Herculane a luat naștere la inițiativa domnului Alin Stoichina, un om de afaceri pasionat de cai încă din copilărie.

Centrul de echitație Herculane

Am avut ocazia să stau de vorbă cu Alin pentru a afla mai mult detalii despre acest centru și am rămas surprins de plăcerea și bucuria care i se citea în ochi atunci când vorbea despre cai când iși aducea aminte de vremurile copilăriei când se duce să muncească prin vecini doar pentru a fi în preajma acestor grațioase ființe.

Centrul de echitație Herculane

Așa cum se știe deja, ce este făcut cu și din pasiune este un lucru bun făcut, zicală ce ilustrează perfect realitatea la Centrul de echitație Herculane.

Centrul de echitație Herculane

Inițial, terenul pe care se află acest centru a fost achiziționat pentru a se construi o pensiune. Însă alegerea lui Alin a fost făcută cu sufletul. Un vecin își vindea caii, 3 ponei. Fără să stea prea mult pe gânduri Alin a ales să cumpere caii și să-i lase în voie să se bucure de libertate.

Centrul de echitație Herculane

Ușor, ușor, amintirile din copilărie și pasunea lui pentru cai a făcut ca destinația terenului să fie schimbată, iar, în acest moment, a ajuns la performanța de a avea 30 de cai de diferite rase, cai folosiți pentru călărie, manej, cursuri de călărie, plimbări cu trăsura sau drumeții ecvestre.

Centrul de echitație Herculane

Centrul de echitație Herculane se poate mândri cu rase de cai frizieni, pur sânge arab, gipsy vanner și metiși, fiecare fiind folosiți pentru agrement și pentru cursurile de călărie.

Cu trăsura pe traseu spre Sfinxul Bănățean

Indiferent că vii la Băile Herculane pentru tratament, pentru relaxare sau, pur și simplu, pentru o plimbare de câteva zile, Centrul de echitație Herculane poate asigura atât cursuri pentru cei mici și adulți, cât și plimbări ecvestre pe trasee mai lungi sau mai scurte, în funcție de dorința celor care se hotăresc să aibă parte de o experiență unică.

Centrul de echitație Herculane

Cu trăsura, se poate merge la Sfinxul Bănățean, un important punct de atracție turistică, care va fi tratat în cadrul unui articol separat. Cursurile de călărie se fac cu instructor autorizat, iar calul se alege în funcție de greutatea și temperamentul celui care îl încalecă.

Trăsura pregătită pentru drumeție

Pentru cei mai experimentați, cireașa de pe tort o constituie un traseu ecvestru care are ca punct de pornire Centrul de echitație Herculane, trece pe la Sfinxul Bănățean, continuă până la Topleț, apoi, urcă pe coama munților și continuă până în Cheile Pecinișcăi, întoarcerea făcându-se pe la păstrăvărie. Acest traseu, cel mai lung de altfel, se face într-o zi și este traseul cel mai cuprinzător în care veți avea ocazia ca, pe lângă plimbarea pe cal să aveți parte și de o masă tradițională bănățenă, haiducească și să vă bucurați de aerul curat și de priveliștile de poveste oferite de Munții Mehedinți și Masivul Domogled.

Struții de la Centrul de echitație Herculane

Din dragostea pentru animele, tot aici la Centrul de echitație Herculane sunt crescuți și veți putea admira și struți, păuni sau căprițe, ființe ce constituie o adevărată bucurie pentru cei mici și nu numai.

Tot la Centrul de echitație Herculane, păuni și păunițe

De asemenea, un loc special amenajat și leagăne sau foișoare vă stau la dispoziție pentru relaxare sau, pur și simplu, pentru a vă bucura de priveliștea și ospitalitatea zonei.

Centrul de echitație Herculane

Accesul la Centrul de echitație Herculane se poate face atât din drumul european ce leagă Orșova de Timișoara cât și de pe drumul județean care asigură accesul către orașul Băile Herculane.

Centrul de echitație Herculane

Se spune despre cai că sunt cele mai nobile animale, că și în trecut dar și în prezent diverse culturi venerează acest animal sublim. Nimic nu se compară însă cu senzația pe care o ai atunci când, ca într-o îmbrățișare, călărești acest animal plin de forță sau atunci când mângâindu-l vezi lumea reflectată în ochii lui.

Centrul de echitație Herculane

Indiferent care este scopul prezenței tale, aici, în Băile Herculane, fă-ți ziua și, de ce nu, viața mai frumoasă și mai bogată!

Vizitează Centrul de echitație Herculane pentru că aici vei întâlni frumusețea curată și nobilă a unor ființe pe cât de delicate, pe atât de puternice.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru și Centrul de echitație Herculane