2 februarie este Ziua Internațională a Clătitelor.

Clătitele sunt de origine din Bretania, o regiune a Franței. Aici este patria clătitelor unde se pregătește o mare varietate de clătite, pornind cu cele dulci și terminând cu cele sărate.

În Franța, clătitele nu se servesc doar ca desert ci și ca fel principal sau aperitiv, în acest caz, clătitele fiind sărate, iar diferenta dintre ele este clară, cele dulci numindu-se crepes iar cele sărate numite galettes.

sursa fotografiei life.ro

Daca ne intoarcem in timp, vom afla ca undeva in anul 1886, Katell Cornic a inventat o reteta noua de clatite care erau crocante, dar foarte subtiri si care se serveau impaturite sub forma de paralelipiped. Deoarece se asemanau cu dantela, au fost denumite crepe-dantelle. Incet, incet, au inceput sa fie servite si foarte appreciate in intreaga lume.

In anul 1920 a avut loc o eroare in metoda de preparare si anume, aceleasi clatite au fost prajite, motiv pentru care nu se mai puteau servi sub forma de paralelipiped. Astfel, noile variante de clatite au fost denumite gavottes.

sursa fotografiei magazine.holistic-edu.ro

Evident, cu timpul au fost inventate si incercate foarte multe retete, unele dintre ele mult mai vechi decat cele create de Katell Cornic.

Stiati ca una din cele mai celebre retete este cunoscuta sub numele de Kaiserschmarrn, care a fost preparata in secolul al XIX-lea, la curtea lui Franz Joseph I al Austriei. Aceste clatite erau denumite “firmiturile imparatului”. De ce?, Pentru ca se preparau din fasii de clatite caramelizate, amestecate cu gem si alune de padure maruntite.

sursa fotografiei life.ro

Francezii denumesc aceasta sarbatoare La Chandeleur, sarbatoare care a marcat mult timp, sfarsitul iernii la francezi. In aceasta zi este multa veselie, bucurie, sunt multe clatite in cele mai diverse combinatii.

In anii trecuti, se organizau concursuri de gatit clatite sau concursuri in care participantii alergau cu tigaia in mana si trebuiau sa intoarca clatitele cu mare atentie in timpul alergarii.

Sursa fotografiei https://turistprinromania.com/2017/02/24/fa-ti-bagajele-acum-weekend-ul-acesta-alege-sa-sarbatoresti-saseste/

Evident, am descoperit si curiozitati despre clatite:
– Stiati ca prima reteta de clatite a aparut intr-o carte de bucate englezeasca, in secolul al XV-lea?
– Stiati ca cele mai scumpe clatite se mananca in Dubai? Acestea sunt presarate cu aur comestibil si costa 25.000 euro;
– Stiaiti ca in anul 1994, a intrat in Cartea Recordurilor, in Anglia, la Rochdale, o clatita cu diametrul de 15 m si o greutate de 3 tone?
– In prezent, exista peste 400 de varietati de clatite;
– Lui William Shakespeare ii placeau mult clatitele, mentionandu-le de cele mai multe ori in piesele sale de teatru.

Sursa fotografiei https://turistprinromania.com/2021/11/27/clatite-banatene-dulcele-traditional-din-baile-herculane/

 

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii Adrian Satmaru, life.ro, primariaprejmer.ro

Informatii life.ro, https://www.rri.ro/