Era jumătatea lunii iulie când am decis să fac o incursiune în zona “sărată” a Buzăului la Chiliile rupestre de la Bozioru, Babele de la Ulmeț și Lacul Mocearu. Trebuie să recunosc, indicațiile doamnei Cristiana de la Agropensiunea Lacul Zânelor și Google maps au fost copiloții mei ideali pentru a ieși la liman din încrengătura de drumuri din această zonă.

_MG_5878 copy
Agropensiunea Lacul Zânelor, Chiliile, județul Buzău

Foarte important, pentru cei care se hotăresc să viziteze această zonă, este drumul care trebuie urmat. Am să încerc să descriu cât se poate de detaliat în așa fel încât indicațiile să vă ducă la Agropensiunea Lacul Zânelor. Ideal este să plecați pe acest traseu din localitatea Berca urmând drumul către comuna Chiliile. Așadar, urmați DJ 102F către comuna Chiliile.

spre Lacul Zanelor_5 copy
Drumul către Agropensiunea Lacul Zânelor, Chiliile, județul Buzău

Pe drum, veți vedea indicatoare către Agropensiunea Lacul Zânelor. Drumul, până aproape de Scorțoasa, are pe alocuri porțiuni de asfalt, dar predomină piatra tasată. La 5 kilometri de comuna Chiliile, un indicator către Agropensiunea Lacul Zânelor, vă trimite puțin la stânga.

spre Lacul Zanelor copy
Drumul către Agropensiunea Lacul Zânelor, Chiliile, județul Buzău

Imediat după ce apucați acest drum, veți intra pe o porțiune de asfalt cu o bandă și jumătate pe sens care șerpuiește sinuos în curbe line și urcușuri abrupte până la Agropensiunea Lacul Zânelor. De la Berca, drumul are o lungime de 31 de kilometri din care aproximativ jumătate sunt asfaltați, iar restul cu piatră tasată. Durata de parcurs este de aproximativ o oră. Se poate ajunge cu orice tip de autoturism. Se preconizează ca în viitorul apropiat drumul să fie asfaltat în totalitate, dar nu se cunoaște o dată clară. Evident, cu o mașină de teren, durata drumului este simțitor mai scurtă.

spre Lacul Zanelor_1 copy
Drumul către Agropensiunea Lacul Zânelor, Chiliile, județul Buzău

Pe tot parcursul drumului, peisajul eclipsează aproape în totalitate calitatea carosabilului, iar impresia lăsată este aceea de sălbăticie, de natură curată, dezlănțuită. Peisaje care îți taie respirația, scurte chei stâncoase și pajiști verzi cu animale care pasc liniștite, nestingherite de fîțâiala localnicilor sau a turiștilor. Liniștea ce te înconjoară se simte până în adâncul ființei. În această zonă, cu adevărat, poți spune că “auzi” cum crește iarba.

_MG_5876 copy
Agropensiunea Lacul Zânelor, Chiliile, județul Buzău

Din drum, am văzut o clădire din lemn, construită din bușteni, cu un steag fluturând mândru la unul dintre balcoane. O poartă din lemn marca intrarea în curtea Agropensiunii Lacul Zânelor. Trandafirii erau încă înfloriți iar primele raze ale soarelui scăldau apa cristalină a piscinei într-o lumină blândă și ospitalieră.

_MG_5832 copy
Piscina din curtea Agropensiunii Lacul Zânelor, Chiliile, județul Buzău

Plină de bucurie, m-a întâmpinat doamna Cristiana, un om cu totul și cu totul special. N-am apucat să spun prea multe că m-am trezit cu un mic dejun servit ca la mama acasă. Nu am cerut micul dejun, dar având în vedere ora la care am ajuns, undeva în jur de 8:45, am fost servit ca oricare turist.

_MG_5879 copy
Mic dejun cu produse proaspete la Agropensiunea Lacul Zânelor, Chiliile

Tot felul de preparate tradiționale făcute în fermă proprie, pastramă, brânză de la stână, afumată sau maturată, salamuri făcute aici, zacuscă preparată la Agropensiunea Lacul Zânelor și o varietate de gemuri și dulcețuri, făcute tot aici, din fructele din zonă.

_MG_5881 copy
Zacusca de la Agropensiunea Lacul Zânelor, Chiliile

De pe terasă, am putut admira în voie Lacul Mocearu. La lac se ajunge făcând o plimbare pe domeniul agropensiunii până la un ponton frumos amenajat aflat la marginea lacului.

_MG_5863 copy
Peisaj cu cai în apropierea  Agropensiunii Lacul Zânelor, Chiliile

Peisajul către lac este superb. Sunt șanse mari de a zări caii ce pasc liniștiți la umbra lăstărișului așteptând parcă turiștii pentru a le face un tur de onoare în împrejurimi.

_MG_5858 copy
Lacul Mocearu

Abia după ce am savurat micul dejun și m-am delectat cu o cafea extraordinară am intrat în pensiune. Interiorul din lemn creează acea senzație de căldură și intimitate cum numai la munte poți găsi.

_MG_5826 copy
Livingul Agropensiunii Lacul Zânelor, Chiliile

Am intrat într-un living spațios, frumos ornamentat și, apoi am urcat treptele, tot din lemn, către camere. Camerele mari, aerisite și organizate în așa fel încât să optimizeze perfect spațiul.

_MG_5842 copy
Cameră la Agropensiunea Lacul Zânelor, Chiliile

Lenjeria este impecabilă, iar decorațiunile sunt asortate perfect cu mediul natural și stilul construcției. Bunul gust, ospitalitatea și curățenia sunt doar trei dintre elementele ce definesc armonios Agropensiunea Lacul Zânelor.

_MG_5830 copy
Interior Agropensiunea Lacul Zânelor, Chiliile

Experiența de 30 de ani ai doamnei Cristiana Baron în turism și ospitalitate își spune cuvântul. Această pensiune, Agropensiunea Lacul Zânelor, este un exemplu de excelență pentru industria ospitalității și a agroturismului.

_MG_5874 copy
În curtea Agropensiunii Lacul Zânelor, Chiliile

Indiferent că vii în vacanță sau doar pentru un weekend, aici, la Lacul Zânelor ai parte de toate condițiile necesare pentru o ședere perfectă.

_MG_5852 copy
În curtea Agropensiunii Lacul Zânelor, Chiliile

Trei locuri pentru grătar, un foișor mai mult decât spațios, o bucătărie complet utilată, piscină, acces la internet prin conexiune wireless, un loc de joacă pentru copii și o terasă spațioasă stau la dispoziția turiștilor.

_MG_5851 copy
Foișorul din curtea Agropensiunii Lacul Zânelor, Chiliile

Dacă vrei să vizitezi zona, tot de aici, de la Lacul Zânelor poți afla toate detaliile despre obiectivele naturale, despre drumuri și poți afls cum ajungi la ele. Schiturile rupestre de la Bozioru, Lacul Mocearu, Babele de Ulmeț, Valea Lopătari, Vulcanii noroioși sau Platoul salin Meledic sunt doar câteva din obiectivele turistice din apropiere.

_MG_5834 copy
În curtea Agropensiunii Lacul Zânelor, Chiliile

Tot aici, la Agropensiunea Lacul Zânelor există trei prieteni de nădejde ai omului, cu patru picioare, Oiță, Roza și un alt patruped care a fost prea leneș pentru a se prezenta, care te însoțesc în împrejurimi pentru a-ți asigura securitatea. Sunt foarte blânzi și calmi, aceștia fiind instrumentele principale pentru tratarea copiilor cu dizabilități. De 2 ori pe an doamna Cristiana, aici la Agropensiunea Lacul Zânelor, organizează gratuit tabere de tratament pentru copii cu dizabilități, iar cei trei câini sunt nelipsiți de la aceste evenimente.

_MG_5856 copy
Lacul Mocearu văzut de pe domeniul Agropensiunii Lacul Zânelor, Chiliile

Ca o concluzie, Agropensiunea Lacul Zânelor este una dintre puținele locații care mi-au rămas la suflet și unde aș merge la orice oră din zi și din noapte. Este locul pe care îl recomand prietenilor și cititorilor noștri. Peisajul extraordinar, rupt parcă din basme, ospitalitatea curățenia și zâmbetul sincer cu care ești întâmpinat fac din acest loc, idealul de vacanță și relaxare.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru

Date de contact Agropensiunea Lacul Zânelor:

comuna Chiliile, județul Buzău

0784 233 260 , 0788 744 523, laculzanelor2016@gmail.com

http://www.laculzanelor.ro/