Un lucru este cert. Indiferent de unde vii și încotro de îndrepți, este absolut imposibil să nu remarci frumusețea peisajelor pe lângă care treci. Indiferent că este primăvară, vară, toamnă sau iarnă, peisajul te farmecă, indiscutabil, ori cu pomii în floare sau verdele crud, ori cu pajiștile înverzite și oile ce pasc liniștite pe dealuri sau versanți, ori cu multitudinea de culori a covoarelor ruginii ale toamnei sau cu albul impecabil al zăpezii. Fiecare anotimp își are farmecul și subtilitățile proprii.

_DAR2622 copy
Pensiunea Haiducilor, Livezile, județul Bistrița Năsăud

Dar, atunci când spun că toate acestea le poți vedea într-un singul loc, cu siguranță că ți-am trezit interesul. Iată că, netam nesam, am găsit unul dintre aceste locuri de un frumos neasemuit, la Livezile, la doar câțiva kilometri de Bistrița.

_DAR2615 copy
Pensiunea Haiducilor, Livezile, județul Bistrița Năsăud

De cum ieși din municipiul Bistrița și ajungi în Livezile, undeva sus, pe partea stângă ai să vezi Pensiunea Haiducilor și Ferma Jak. Un loc, pentru mine de suflet, unde voi reveni de fiecare dată cu plăcere.

_DAR2705 copy
Pensiunea Haiducilor, Livezile, județul Bistrița Năsăud

De cum urci, de la drumul național, se deschide parcarea, pe partea dreptă, un loc frumos amenajat unde poți lăsa mașina în siguranță. De aici, ai două căi pe care poți merge, Pensiunea Haiducilor drept înainte și Ferma Jak, puțin către stânga.

_DAR2686 copy
Pensiunea Haiducilor, Livezile, județul Bistrița Năsăud

Primul popas am ales să-l fac la Pensiunea Haiducilor, așa că am ținut drumul drept și am intrat pe o terasă imensă unde câteva mese te îmbiau să te așezi să te “hodinești” puțin. Am trecut pe lângă terasă și am intrat direct în restaurant.

_MG_5326 copy
Restaurantul Pensiunii Haiducilor, Livezile, județul Bistrița Năsăud

Aici, am înțeles cum a fost ales numele pensiunii. Interiorul, integral din lemn masiv aduce aminte de sălbăticia pădurii. Mese și pe stânga și pe dreapta, decorate cu ștergare cu motive tradiționale, în față barul, în dreapta un stand imens cu trofee și medalii, câștigate de caii de la Ferma Jak, la diverse concursuri naționale și internaționale.

_MG_5331 copy
Interior Pensiunea Haiducilor, Livezile, județul Bistrița Năsăud

Mâncarea servită la Pensiunea Haiducilor este în perfectă concordanță cu denumirea, astfel că aici puteți servi un gulaș de berbecuț absolut senzațional, paprikas de pui, tochitură ardelenească sau o ceafă haiducească. La mare căutare, foarte apreciate și îndestulătoare sunt și platoruile reci tradiționale, care satisfac și cele mai alese gusturi.

20150925_150944 copy
Din bucatele delicioase de la Restaurantul Pensiunii Haiducilor

La Pensiunea Haiducilor se pot organiza evenimente de mici sau mari dimensiuni, restaurantul dispunând de 120 de locuri, terasa exterioară 40 de locuri, iar foișorul acoperit 40 de locuri.

_DAR2679 copy
Imagine de la balconul Pensiunii Haiducilor, Livezile, județul Bistrița Năsăud

Pentru cei care vor să petreacă aici, la Pensiunea Haiducilor, câteva zile, cele 12 camere asigură mai mult decât confortul necesar.

_DAR2654 copy
Cameră de la Pensiunea Haiducilor, Livezile, județul Bistrița Năsăud

Două corpuri de clădire vă pun la dispoziție 12 camere structurate în camere cu două sau trei paturi, 4 dintre camere fiind mobilate și decorate cu specific tradițional.

_MG_5323 copy
Cameră de la Pensiunea Haiducilor, Livezile, județul Bistrița Năsăud

De remarcat este curățenia și grija cu care fiecare lucru este așezat în așa fel încât să creeze maxim de spațiu și confort. Este de la sine înțeles că printre facilități nu lipsesc locul de joacă pentru copii și accesul la internet prin conexiune wireless.

_MG_5318 copy
Cameră de la Pensiunea Haiducilor, Livezile, județul Bistrița Năsăud

De asemenea, Ferma Jak aduce un mare plus la capitolul divertisment, unde, indiferent de vârstă, cei cazați aici și nu numai, pot beneficia de privilegiul de a călări ponei (pentru copii), cai din rasa Friesians (olandezi), KWPN (olandezi sport) sau semigrei românești. Având în vedere că acești cai sunt de competiție, cu multiple premii naționale și internaționale, călăria se poate face numai în manej.

fb_4
Intrare Ferma Jak

De menționat este și faptul că Ferma Jak mai deține și o canisă ai cărei reprezentanți de bază sunt Mastiful Tibetan și Ciobănescul din Asia Centrală.

_MG_4818 copy
Ferma Jak

Pot spune că aici, la Pensiunea Haiducilor, indiferent de vremea de afară sau de anotimp, multitudinea activităților face în așa fel încât timpul să zboare și să simți că trăiești.

Gazdele sunt o familie foarte ospitalieră, orientată către satisfacerea nevoilor de relaxare ale turiștilor, buni cunoscători ai zonei și tradiției locale.

fb_3
Pensiunea Haiducilor, Livezile, județul Bistrița Năsăud

Pentru mine, Pensiunea Haiducilor este un loc ce și-a găsit un loc dedicat în preferințe datorită ospitalității proprietarilor, a curățeniei și a varietății de activități care pot fi făcute aici.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru și Pensiunea Haiducilor