Este o experiență unică în viață prin care ajungi să cunoști la firul ierbii zone ale țării ce, cândva cunoscute și umblate, sunt uitate de ochiul și mintea cititorului, turistului și, spre uimirea noastră, chiar a localnicilor.

O astfel de zonă este Valea Slănicului de Buzău. Peisaje idilice, sate înșirate pe coamele dealurilor verzi, drumuri pitorești și povești nescrise și legende stăpânesc arealul acesta ce te cucerește definitiv odată ce ai apucat să îl cunoști, să îl descoperi.

Aflat sus, în cununa munților, se află minunea albastră, neștiută a Văii Slănicului, lacul Mocearu. Ochiul acesta albastru al cerului este înconjurat de o adevărată salbă de monumente ale naturii, creată de subteranul bogat al Văii Slănicului. Un munte de sare ascunde un sistem complex de peșteri, unul dintre cele mai lungi din Europa.

Lacul Mocearu se află la o altitudine de 775 metri, în arealul administrativ al comunei Chiliile și se întinde pe o suprafață de aproximativ zece hectare, având o adâncime de 8 metri. Localnicii spun, însă, că Lacul Mocearu nu are fund.

Lacul Mocearu sau Mociaru, cum spun localnicii, este un lac carstic cu apă dulce, vechi de câteva sute de ani, format prin prăbușire, în urma dizolvării unui strat subteran de sare. Sarea din adâncuri este ceea ce a rămas din marea sarmatică de acum 2 milioane și jumătate de ani. Procesul de formare a Lacului Mocearu este identic cel al Lacului Meledic.

Peisajele din jurul Lacului Mocearu sunt de poveste: lacul este înconjurat de pădure, aproape sălbatic și rupt de lume.

Zona aceasta este căutată de turiștii care prefera drumețiile, mersul cu bicicleta, plimbările lungi într-un mediu aproape sălbatic. Câteva trasee fac legătura între Lacul Meledic și Lacul Mocearu dar și cu zona Vulcanilor Noroioși.

Zona este recomandată pentru petrecerea câtorva zile în tihnă, cu cortul sau la pensiunile din zonă. Se poate pescui, se poate face baie, te poți plimba cu propria barcă gonflabilă.

Recomandăm cazarea și masa la Agropensiunea Lacul Zânelor, unde, datorită amplasării sale pe malul Lacului Mocearu, este garantată liniștea și relaxarea, iar, datorită faptului că mesele, aici, la Agropensiunea Lacul Zânelor, se bazează pe produsele naturale din zonă, o recomandă ca fiind o oază de sănătate.
Articol scris de Adriana Roman
Fotografii de Adrian Satmaru
Este asfaltat drumul pana acolo?
La momentul redactarii articolului drumul era partial asfaltat. Va sfatuim sa contactati Pensiunea Lacul Zanelor aflat langa malul lacului.