Astăzi, 20 iulie, este prăznuit Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al tuturor temerarilor zborului. Este Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene.
Istoria Aviaţiei militare române are 110 ani și este caracterizată de sacrificii, pasiune și nemărginită dragoste de zbor. Primul avion militar, proiectat de Aurel Vlaicu a fost realizat de Arsenalul Armatei și a zburat la data de 17 iunie 1910. În anul 1911, au fost brevetaţi primii ofiţeri ca piloţi, un an mai târziu, în 1912, a fost creată prima şcoală de zbor, iar prima lege de organizare a aeronauticii românești a apărut în 1913.

Aviaţia devine armă de sine stătătoare, în 1915, când a fost înfiinţat Corpul de Aviaţie. În 1917, a fost înfiinţată Direcţia Aeronauticii din Marele Cartier General Român. Corpul de Aviaţie a participat la marile bătălii purtate de armata română în sudul Moldovei (Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz). În anul 1923, este înfiinţat Inspectoratul General al Aeronauticii din Statul Major General, iar la 16 noiembrie 1936 este creat Ministerul Aerului şi Marinei. Aviaţia şi artileria antiaeriană române au participat la toate campaniile purtate de armata română în cel de-al Doilea Război Mondial, în perioada 1941-1945, iar în 1950, aviaţia militară a primit denumirea de Forţele Aeriene Militare.
Între perioada 1951 şi 1960, în dotarea Forţelor Aeriene Române au intrat avioanele cu reacţie, elicopterele, staţiile de radiolocaţie şi rachetele sol-aer, Forţele Aeriene cunoscând, astfel, o etapă importantă de dezvoltare şi de modernizare. În anul 1977, Forţele Aeriene Militare sunt redenumite, primind numele de Aviaţia Militară, iar la 1 mai acelaşi an este înfiinţat Comandamentul Aviaţiei Militare.
Un moment important (între 14 şi 22 mai 1981) l-a constituit participarea cosmonautului român Dumitru Prunariu la misiunea Soiuz-40. Împreună cu Leonid Popov, acesta a realizat experimente ştiinţifice, majoritatea fiind de concepţie românească, cu aparatura realizată în România. Mai multe informații despre dezvoltarea Forţelelor Aeriene Române, după anul 1989, găsiți pe siteul oficial www.roaf.ro.
Astăzi, la 20 iulie 2020, cu prilejul sărbătoririi Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, la Monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor, a avut loc o ceremonie militară şi religioasă cu depuneri de coroane de flori în memoria eroilor aviatori.
Monumentul Eroilor Aerului a fost survolat de aeronave militare. Pe cerul Bucureștiului au evoluat aproximativ 15 aeronave militare ale Forţelor Aeriene Române de tip F-16 Fighting Falcon, C-130 Hercules, C-27J Spartan, IAR-330 Puma, IAR-99 Standard, IAR-99 Şoim, 3 elicoptere tip Mi-17 şi EC-135, o aeronavă Cessna VC-560 aparţinând Ministerului Afacerilor Interne,
3 elicoptere IAR-330 Puma ale Serviciului Român de Informaţii, o aeronavă Tecnam 2006 şi o aeronavă Piper Seneca V aparţinând Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, 2 aeronave BN-2A Islander şi o aeronavă Beechcraft King Air 90 aparţinând Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţială Elie Carafoli, o aeronavă B737 aparţinând Tarom, 3 aeronave tip IAK- 52 aparţinând echipei independente de acrobaţie aeriană din România, 5 aeronave Extra 300 aparţinând Aeroclubului României, conform agerpress.ro.
Articol scris de Adriana Roman
Fotografii de Adrian Satmaru
sursa informației: www.roaf.ro, www.agerpres.ro/